Kuopion Kaupunkilehdellä suurin kasvu koko Suomessa

Kuopion Kaupunkilehden ja sisarlehti Viikkosavon printtilehtien lukijamäärien kasvu oli kaupunkilehtien sarjassa koko maan suurin. Kuopion Kaupunkilehti palkittiin marraskuussa Suomen parhaaksi kaupunkilehdeksi. Kuva: Emma-Ria Rönkkö

Kaupunkilehden lukijamäärä jo 8 000 enemmän kuin lehden painosmäärä. Kaupunkilehtien sarjassa toiseksi suurin printtilehden lukijamäärien kasvu Suomessa oli sisarlehti Viikkosavolla.

Kuopion Kaupunkilehden lukijamäärien kasvu oli viime vuonna kaupunkilehtien sarjassa koko Suomen suurin. Lehden printtilehden lukijamäärä nousi vuodessa 5 000 lukijalla. Toiseksi suurin kasvu oli sisarlehti Viikkosavolla, jonka lukijamäärä nousi 4 000:lla. Luvut selviävät torstaina julkaistusta Kansallista mediatutkimuksesta (KMT 2017). Kaupunkilehden lukijamäärä on nyt 63 000 ja Viikkosavon 59 000.
Molempien lehtien lukijamäärät nousivat myös edellisessä, puoli vuotta sitten tehdyssä mittauksessa (KMT 2016/2017) ja myös silloin lehtien lukijamäärän kasvu oli kaupunkilehtien kärkeä.

Suomen Lehdistön torstaina julkaisemasta KMT-koosteesta selviää, että viime vuonna vain 9 kaupunkilehteä ja 7 sanomalehteä onnistui
kasvattamaan printtilehden lukijamäärää. Muiden tutkimuksessa mukana olevien lehtien printin lukijamäärät putosivat tai pysyivät samana. Myös verkon ja digikanavien kokonaistavoittavuus laski valtaosalla lehdistä.

Kaupunkilehden ja Viikkosavon päätoimittaja Aija Pirinen toteaa, että Kuopion Kaupunkilehti tekee kaupunkilehtisarjassa jo pienoista historiaa, sillä lehden lukijamäärä on 8 000 suurempi kuin lehden jakelumäärä. Viikkosavollakin lukijamäärä on 4 000 enemmän kuin jakelumäärä. Molempien lehtien perusjakelu on 55 000.
– En tiedä yhtään toista kaupunkilehteä Suomessa, jolla printtilehden lukijamäärä olisi noin paljon jakelumäärää suurempi. Isolla osalla kaupunkilehdistä lukijamäärät ovat tuntuvasti jakelumäärää pienemmät. Joillain kaupunkilehdillä lukijamäärät ovat jopa kymmeniätuhansia pienemmät kuin lehden jakelumäärä. Meidän lehtiämme luetaan paljon myös verkosta jakelualueemme ulkopuolella.

Pirinen arvelee, että lukijamäärien kasvu perustuu vuosi sitten tehtyyn profilointityöhön, jossa Kaupunkilehti ja Viikkosavo linjattiin sisällöltään täysin erilaisiksi. Asiallisempi Viikkosavo keskitettiin paikallisuutisiin ja tapahtumatietoihin, räväkämpi ja rohkeampi Kaupunkilehti puolestaan puheenaiheisiin, ilmiöihin ja kannanottoihin. Kuopion Kaupunkilehti palkittiin marraskuussa myös Suomen parhaana kaupunkilehtenä.

Aluemyyntipäällikkö Marko Hämäläinen sanoo, että Kaupunkilehden ja Viikosavon lukijamäärien kasvu on selvä viesti siitä, että molemmille lehdille on tarve ja niitä luetaan tarkkaan.
– KMT-lukijatutkimus on ainoa virallinen ja vertailukelpoinen mittari, joka kertoo miten paljon lehtiä todella luetaan. Lehtiemme lukijamäärien kasvu tarjoaa tuntuvan lisäarvon myös ilmoittajillemme. Kiinnostava sisältö takaa, että myös lehden ilmoitukset luetaan tarkkaan. Ja ovathan myös ilmoitukset lehtiemme tärkeää sisältöä, Hämäläinen huomauttaa.

Kansallinen mediatutkimus on Suomen tärkein lukijatutkimus, joka kattaa kaikki merkittävät sanoma-, aikakausi- ja kaupunkilehdet. Mukana tutkimuksessa ovat mm. Helsingin Sanomat, Ilta-Sanomat, Iltalehti ja suuret maakuntalehdet.