Kuopiosta fuusioyhtiön renki

Kuopio omistaisi fuusiossa 40 %, mutta sillä olisi vain 17% päätösvalta.

Savon Voiman ja Kuopion Energian fuusiossa Kuopiosta tulee maakunnan renki. Kuopiosta tulisi 40 % omistusosuudella Energiaholding Oy:n vähemmistöosakas. Energiaholding on fuusioyhtiön 20 kunnasta koostuva omistajayhtiö. Käykö Kuopiolle vähemmistöosakkaana samalla tavalla kuin maakunnallisissa kuntayhtymissä? Kuopion maksuosuudet ovat esimerkiksi sairaanhoitopiirin kuluista 52 % vuonna 2019, mutta shp:n valtuustossa Kuopiolla on vain 5 edustajaa 43 jäsenestä.

Holdingin hallintoneuvosto koostuisi 24 jäsenestä. Kuopiolle lohkeaisi 4 jäsentä. Kustakin pikkukunnasta tulee vähintään yksi jäsen. Arvattavasti keskusta-nimisestä pienpuolueesta. Kaupunki omistaisi 40 prosenttia fuusioyhtiöstä, mutta käyttäisi 17 prosentin valtaa. Tämä on tyypillistä maakuntamatematiikkaa.
Seuraavaksi varmaan väitetään, että Energiaholdingin hallitushan ne päätökset tekee. Aiesopimuksessa lukee, että hallintoneuvosto valvoo ja ohjeistaa hallitusta ja toimitusjohtajaa isoissa kysymyksissä esimerkiksi investoinneissa. Kuulostaa ihan oikealta vallan käytöltä.

Hallintoneuvosto valitsee 7-jäsenisen hallituksen. Kenelle hallituspaikat on pedattu? Välissä sohlaa epädemokraattisia valintatyöryhmiä ja nimitysvaliokuntia. Kunnat yhtiöittävät vimmatusti. Demokratia ohenee. Samat ihmiset pyörivät yhtiöiden ja kaupungin napapaikoilla. Rivivaltuutettu on napin painaja.
Fuusiota edistäneitä poliitikkoja on istunut omistajaohjausjaostossa, kaupunginhallituksessa, Kuopion Energian ja Energiaholdingin hallinnossa. Kuka valvoo ja ketä? Poliitikot napsivat kivoja etuja yhtiöiden hallituksissa ja myötäilevät ammattijohtajia. Paikat keskittyvät harvoille poliitikoille, joilla on edes vähän liiketaloudellisia taitoja. Savon Sanomat kertoi 2.9. korruptiotyöryhmän havainnon: ”Julkisten tehtävien yhtiöittäminen hämärtää virkavastuuta, rahankäytön avoimuus ja valvonta eivät toteudu”.

Tuleeko energiafuusiosta lisälaskua kuopiolaisille? Mitä Kuopio mahtaa vähemmistöosakkaana, jos kulurakenne muuttuu myöhemmin Kuopiolle epäedulliseksi?
Myrskyt lisääntyvät. Kuopiolaisia maksajia tarvitaan siinä vaiheessa, kun tyhjenevälle maaseudulle kaapeloidaan sähköverkkoja sadoilla miljoonilla euroilla. Ottavatko valtuustoryhmät käyttöön ryhmäkurin? Hiiret eivät saisi hyppiä pöydälle, kun asiat on sovittu pienissä vallan kammareissa.