Laadutonta laatua

Muutamat Savonia-AMK:n sairaanhoitajaopiskelijat ovat mediassa kritisoineet murskaavasti opetuksen tasoa. Lähiopetusta on liian vähän. Mutta ryhmä- ja verkkotehtäviä sekä itsenäistä opiskelua liikaa. Kursseista pääsee läpi heppoisin perustein. Jopa opintokokonaisuuksia voi suorittaa valvomattomana verkkotenttinä, jonka voi tehdä kuka tahansa.

Anatomian ja fysiologian lehtori Ilkka Markkula piti (SS 11.5.) kritiikkiä pääosin oikeutettuna. Tältä hyllyvältä pohjalta rehtori Mervi Vidgrén hamuaa putiikilleen laatua ja vaikuttavimman opinahjon titteliä.

Ei ole hurraamista Itä-Suomen yliopistossakaan. Erityisesti niin sanotuissa pehmeissä tieteissä. Isoja opintokokonaisuuksia voi suorittaa katselemalla videoluentoja ja tekemällä verkkotehtäviä – porukassakin. Opettaja ilmestyy livenä opiskelijoille ani harvoin. Opiskelijat arvioivat toistensa tekeleitä. Vaikka eivät vielä ymmärrä juuri mistään mitään. Joissakin kursseissa on valvomaton verkkotentti ja joissakin osaamista arvioidaan verkossa palautettavilla esseillä. Opiskelijan oppimista arvioidaan myös surkuhupaisalla oppimispäiväkirjalla. Sen saa käytännössä läpi jokainen, joka ruilauttaa nettiin lähes mitä tahansa.

Kandin ja maisterin papereihin vaadittavassa opinnäytteessä niin sanotun laadullisen menetelmän (haastatellaan muutamia tutkittavia) käyttö on lisääntynyt. Eräs opettaja vinkkasi oppilailleen, että ”nyt ette ehdi enää tehdä kunnon tutkimusta, tehkää laadullinen tutkimus”.

Jos oppiaine on tärkeä, sen oppimista on kontrolloitava kunnolla.

Juha Sipilän (kepu) luotsaama kauhukabinetti on opetus- ja tiedevihamielisyydessään karsinut kovalla kädellä opetusmäärärahoja. Leikkaukset heikentävät vääjäämättä opetuksen ja tutkimuksen tasoa. Mutta pelkästään niiden piikkiin ei kaikkea sekä amkeihin että yliopistoihin pesiytynyttä laaduttomuutta voi panna. Tason lasku alkoi jo aikoja sitten. Kun opiskelijoita alettiin suoltaa ulos liukuhihnalta. Seurauksena sekundaa.

Yliopistossa hoetaan laatua. On laatupolitiikkaa, laatukäsikirjaa ja laatudokumentaatiota. Kuulostaa laadukkaalta. Systeemissä on kuitenkin isoja mustia aukkoja, laatupoikkeamia.

 

Kirjoittaja on päivystävä dosentti. Lähetä palautetta: kuopio.mielipide (at) media.fi