Lääkäri Ville Pöntysen piina ja missio

Lääkäri Ville Pöntynen on viettänyt elämänsä pahimpia piinaviikkoja. Kuva: Marja Pylkkänen.

Lupauksen yleislääkäri riskeeraa mieluummin keskuksensa jatkon kuin luopuu hoitonäkemyksistään.

Kuopion Kaupunkilehti kirjoitti jo 27.4.17, miten kuopiolaisen Lääkärikeskus Lupauksen yleislääkäri ja johtaja Ville Pöntynen oli joutunut vastamaan parin lääkärikollegan AVI:lle tekemiin selvityspyyntöihin. Syynä olivat eräät Lupauksen hoitomenetelmät, jotka poikkeavat julkisen terveydenhuollon käytännöistä.

VIIME viikkoina Pöntynen on joutunut myös valtakunnallisesti julkiseen pyöritykseen. Hänen on pitänyt kirjoittaa vastineita, kommentoida medialle ja vastata asiasta kiinnostuneille ihmisille hämmentävästä oppikiistasta.
Kaupunkilehti kysyi Pöntyseltä, millaisia paineita hän on kokenut julkisuusmylläkässä ja jopa uhkassa loppua koko lääkärikeskuksen toiminta.

LUPAUKSEN ja Pöntysen toimintaan liittyvät kysymykset harkitaan Valvirassa 18.12. Pöntynen uskoo, että olivatpa Valviran päätökset mitä tahansa lähitulevaisuudessa T3-hoitoihin liittyvät asenteet muuttuvat. Lääkäri sanoo ymmärtävänsä paremmin potilaitaan, kun hän itse kokee omassa elämässään stressivaiheen.
– Pidin viime tiistaina yleisöluennon stressistä, jossa käytin esimerkkinä myös omaa tapaustani. Ajatukset pyörivät päässä, hengitykseni on muuttunut pinnallisemmaksi, sykkeet nousseet ja ruokahalu vähentynyt. Minulla on nyt samoja oireita kuin monilla potilaillani. Sovellan itseeni samoja ravitsemus- ja rentoutusoppeja kuin potilastyössä.

KOHUN kestämistä helpottaa myös se, että Pöntynen sanoo käyneensä jo kauan sitten sisäisen eettisen keskustelun itsensä kanssa.
– Olen valmis kulkemaan saman polun kuin kymmenkunta muuta lääkäriä Suomessa. En usko saavani oikeudenmukaista kohtelua. Tämä julkinen höykytys on nostanut jonkinlaisen positiivisen stressin pintaan. Vireystilani on niin korkealla, että keho yrittää tehdä töitä öisinkin.

MONET potilaat ja lääkärit ovat lähettäneet Pöntyselle rohkaisevia viestejä. Lisäksi hän on koonnut tieteellisiä raportteja, joista selviää, että T3-hoitoihin liittyvät hoitosuositukset herättävät ristiriitaisia ajatuksia myös asiantuntijoiden keskuudessa.
– Kestän kyllä paineen enkä ota tätä julkista kärvennystä henkilökohtaisesti. Potilaita tässä dissataan. Tämä tapaus ei ole vielä läheskään ohi. Eihän tämä tietenkään hyvältä tunnu, mutta otan iskuja vastaan kuten jotkut muuta pioneeri-kollegat ennen minua. Tältä tieltä en taatusti käänny, Pöntynen vakuuttaa.

PÖNTYNEN selittää, että hän on antanut hormonihoitoja, koska hoitosuosituksia ei ole olemassa ja potilaiden laboratoriokokeet todistavat kiistatta hoidon hyödyt. T3-kilpirauhashoito tehoaa eikä hänen potilaissaan ole dokumentoitu haittatapauksia.
– Lääkärinä pitäisi olla oikeus tehdä paremmin hoitotyötä, mitä hoitosuositukset edellyttävät. Jos potilas voi paremmin, miksi siitä rangaistaan. Tämä periaate koskee kaikkea hoitotyötä ja siten jokaista suomalaista.
Valtakunnalliseen kohuun viime viikkoina noussut tapaus ei ole ainoa Suomessa. Kymmenkunta lääkäriä on saanut jo sanktioita. Pöntynen varautuu siihen, että Valvira puuttuu myös hänen toimintansa rajoittamiseen.
–Varmaan selviäisin varoituksella, jos lupaisin olla jatkossa käyttämättä kyseenalaistettuja hoitoja. Sitä en kuitenkaan tee, koska kyse on enemmän potilaiden oikeudesta kuin lääkärikeskukseni tai minun urastani. Tämä on minulle eettinen kysymys. T3-hoitoa annetaan niin pienelle marginaaliryhmälle, että koko asia on paisunut suhteettomaksi.

Tausta: Tästä on kyse
  • Kuopion Kaupunkilehti kertoi jo 27.4.2017, että lääkärikeskus Lupaus joutuu tekemään menetelmistään selvityksiä AVI:lle ja Valviralle.
  • Marraskuun alussa tapaus nousi valtakunnalliseen mediaan. Asiasta uutisoivat mm. Iltalehti ja Savon Sanomat.
  • Lupauksen Ville Pöntynen on hoitanut kroonista väsymysoireyhtymää eli CFS-sairautta ja kilpirauhasen vajaatoimintaa vastoin virallisia hoitosuosituksia.

Lääkäreilläkin toiveajattelua

Emeritusprofessori Olli-Pekka Ryynänen toteaa yleisellä tasolla, että potilaiden tyytyväisyys- ja tyytymättömyyskokemukset hoidoista ovat lääketieteellisessä tapahtumassa usein huono mittari. Ryynäsen mukaan ihminen vyöryttää esimerkiksi lääkärin ja potilaan vuorovaikutukseen liittyviä asioita lääketieteelliseen tapahtumaan, mikä ohjaa hänen ajatteluaan.
– Jopa lääkäreillä on tarve uskoa, että kaikki paranevat. Toiveajattelu sokaisee joskus faktat.
Ryynänen ei ota kantaa T3-hoitoon, mutta toteaa, että kilpirauhasen vajaatoiminnasta tuli kymmenkunta vuotta sitten muoti-ilmiö, johon toiset lääkärit takertuivat enemmän kuin toiset.