Lääkejakeluketju petti pahasti

Lääketukkukauppa Oriolan aiheuttamat ongelmat lääkejakelussa ovat jatkuneet useita viikkoja. Kyse ei ole siitä, että lääkkeet olisivat Suomessa loppumassa. Niitä kyllä on, mutta ne seisovat Oriolan logistiikkakeskuksessa Espoossa. Apteekkarit kertovat, että lääketoimituksia ei tule lainkaan tai sitten ne ovat täysin sekaisin. Kun apteekki tilasi syöpälääkkeitä, sinne toimitettiin laatikollinen koirien matolääkkeitä. Hätätoimitukset eivät ole toimineet. Pulaa on ollut elintärkeistä lääkkeistä kuten insuliinista.

Suomessa on kaksi suurta lääketukkuliikettä, Oriola ja Tamro. Ne jakavat kahdestaan lääketukkumarkkinat Suomessa. Lääkejakelussa on käytössä yksikanavajärjestelmä eli tiettyä lääkevalmistetta saa vain yhdestä tukkuliikkeestä. Oriolan toimittamat lääkkeet varastoidaan Espoossa sijaitsevassa logistiikkakeskuksessa, Tamrolla on toimipisteet Vantaalla ja Tampereella.

Aiemmin lääketukkuliikkeitä oli eri puolilla Suomea, muun muassa Kuopiossa ja Oulussa. Välimatkat tukkuliikkeisiin olivat lyhyitä, joten apteekkari saattoi kriisitilanteessa hakea itse lääkkeet tukusta. Huoltovarmuuden kannalta tilanne on huono. Mitä tapahtuisi, jos yksi kolmesta logistiikkakeskuksista tuhoutuisi tulipalossa?

Aika, joka kuluu lääkkeen tilaamisesta ja valmistamisesta sen saamiseksi Suomeen lääketukkukauppaan, voi vaihdella muutamasta kuukaudesta jopa kahteen vuoteen. Tämän vuoksi meillä on oltava riittävät varastot elintärkeitä lääkkeitä.
Lääkejakelun ongelmien syyksi Oriola ilmoittaa uuden ohjausjärjestelmän. Lääketukkuri on yhdessä Keskon kanssa perustamassa terveystuotteisiin erikoistuvia vähittäismyymälöitä. Tukkuliikkeet haluavat myös Suomessa mukaan apteekkibisnekseen. Nyt koettu katastrofi antaa esimakua tukkuliikkeen kyvystä hoitaa maankattavaa lääkejakelua.

Apteekit ovat tehneet kiitettävästi töitä, jotta potilaat saisivat tarvitsemansa lääkkeet. Lääkkeitä on lainattu toisista apteekeista ja sairaaloista sekä kuljetettu pitkienkin matkojen takaa. Toiset tukkuliikkeet ovat tulleet apuun. Oriolan viestintä kriisitilanteessa on ollut onnetonta. Katastrofin alussa Oriolan edustajat vähättelivät tilannetta ja lupailivat sen korjautuvan nopeasti. Lääketoimitukset takkuavat edelleen. Fimea on luvannut selvittää jakelukatastrofin syyt ja seuraukset. Se ei riitä. Lääketukkujen on perustettava toimipisteitä myös pääkaupunkiseudun ulkopuolelle.

 

Kirjoittaja on kuopiolainen apteekkiopin professori.