Lääkkeet alehintaan

Lääkkeiden hinnat ovat samat kaikissa Suomen apteekeissa riippumatta apteekin koosta tai sijainnista. Apteekkari ei ole voinut hinnoitella itse myymiään lääkkeitä, vaan hinnat määräytyvät lääketaksan mukaan. Lääkkeiden samanhintaisuudesta ja lääketaksasta annettiin ensimmäiset viranomaismääräykset Ruotsi-Suomessa jo 1600-luvun lopulla kuninkaallisella lääkintäasetuksella.

Eduskuntaan on tulossa käsittelyyn lakimuutos, joka mahdollistaa itsehoitolääkkeiden myymisen alennuksella. Muutos koskee kaikkien itsehoitolääkkeiden hinnoittelua. Sillä halutaan lisätä apteekkien välistä kilpailua ja sen toivotaan alentavan myös lääkkeiden hintoja. Reseptilääkkeiden hinnoittelu säilyisi ennallaan.

Lääkkeet eivät ole tavallisia kulutushyödykkeitä. Ne ovat voimakkaasti vaikuttavia aineita, joilla on myös haittoja. Itsehoitoon on Suomessa siirretty parinkymmenen vuoden aikana yli viisikymmentä sellaista lääkettä, jotka vaativat aiemmin lääkärin reseptin. Suomen suosituin tulehduskipulääke, ibuprofeeni oli aiemmin reseptilääke. Nyt sitä voi ostaa ilman reseptiä miedoimpina vahvuuksina. Ibuprofeenivalmisteita on markkinoilla useilla tuotenimillä. Kolmenkymmenen tabletin pakkausten hinnat vaihtelevat merkistä riippuen neljästä kymmeneen euroon. Brändistä pitää maksaa enemmän, vaikka teho ja turvallisuus ovat samat.

Itsehoitolääkkeiden alennusmyynnit tulevat hyödyttämään isoja apteekkeja, joilla on varaa myydä lääkkeitä pienemmällä katteella. Isot myyntimäärät kompensoivat tätä. Hintakilpailun salliminen lääkkeillä asettaa väestön alueellisesti eriarvoiseen asemaan. Harvaan asutuilla seuduilla asuvat maksaisivat lääkkeistään enemmän kuin suurissa taajamissa asuvat. Hintakilpailulla saattaisi olla vaikutuksia myös apteekkiverkostoon, jos pienten apteekkien asukkaat ostavat itsehoitolääkkeensä alennusten vuoksi kaupunkiapteekista. Isot syövät pienet. Alennusmyynnit voivat johtaa myös lääkkeiden tarpeettomaan käyttöön. Houkutellaanko asiakkaita mainoksin: Ota kolme pakettia ja maksa kaksi.

Osa itsehoitotuotteista ja lääkkeistä on kalliita. Esimerkiksi kostuttavat silmätipat ja limakalvojen hoitoon tarkoitetut emätinpuikot ja voiteet ovat törkeän kalliita verrattuna särkylääkkeisiin. Hinnakkaita ovat myös apteekista ostettavat vitamiinit ja hivenaineet, joita suurin osa väestöstä syö turhaan.
Moni vaiva hoituisi korjaamalla elämäntapoja. On kuitenkin helpompi ottaa pilleri kuin kiusata itseään lähtemällä vaikkapa lenkille.

Kirjoittaja on kuopiolainen apteekkiopin professori.