Heidi vajosi jäihin Valkeisenlammella – en ole ikinä juossut niin lujaa kuin silloin

Viimeviikkoinen kylmä pulahdus lampea ylittäessä sai onneksi hyvän lopun. Koirat Onni ja Masa selvisivät kuivin tassuin. Kuva: Tiina Tynkkynen-Hieta

Kun Heidi Wennberg vajosi jäihin kulkiessaan Valkeisenlammella, suurin huoli oli koirista.

Heidi Wennberg katselee jäälle Valkeisenlammen rannassa. Hyvässä muistissa on vielä iltalenkki, joka päättyi kurjasti.
Hän oli suunnannut lammelle iltakahdeksan maissa tavalliseen tapaansa lenkille koirien kanssa. Paikka on tuttuakin tutumpi, sillä lähellä asuvana hän käy lampea kiertämässä aamuin ja illoin, ja useammassa erässä, sillä viittä koiraa on siten helpompi ulkoiluttaa.
Yleensä Wennberg kiertää lampea kävelytietä pitkin. Nyt hän ajatteli, että voisi tehdä polun lammen yli. Lammen reunoilla kulkee hiihtolatu, mutta latuväyliä pitkin ei ole sopivaa kulkea, hän mietti.
– On koirienkin kannalta mukava muuttaa välillä reittiä. Ja jäällä on niin paljon lunta, että koiratkin saavat vähän nostella tassuja.

Hän lähti ylittämään lampea kohti teatterinpuoleista rantaa. Kulkeminen sujui hyvin, kunnes arviolta parinkymmenen metrin päässä teatterin puoleisen rannan ladusta näkyi märempi kohta.
– Ajattelin, että siinä on vain vesi noussut jäälle.
Yhtäkkiä jalka vajosi jään läpi – kuin kerros kerrokselta. Wennberg kaatui ja hulahti veteen vyötäröä myöten, mutta pääsi ryömimään pois vedestä ja suuntasi takaisin omille jäljilleen. Eteenpäin kohti lähintä rantaa hän ei uskaltanut jatkaa.
– En ole ikinä juossut niin lujaa kuin silloin.
Lammella hiihtäneelle hän ehti kuitenkin kotiinmennessään huutaa, että ”vajosin jäihin, ole varovainen”.

Kuolemanpelkoa Wennbergille ei ehtinyt tulla, vaan ensimmäinen reaktio oli nolous: Miten minulle kävi näin, että menin heikolle jäälle ja upposin.
Jäälle menemisen kanssa hän kertoo aina olevansa varovainen.
– Olen kotoisin Vaasasta ja lapsesta asti liikkunut jäällä. Lampi tietysti on eri asia kuin jäätynyt meri.
Nytkin Wennberg oli varovainen ja katseli jäälle mennessään, että paikalla on muitakin liikkujia, jos jotakin sattuisi.
– Pikkuveljeni on palomies, ja soitin hänelle, miten kävi. Hän sanoi, että nyt pysyt kevääseen asti kotona, Wennberg nauraa.
Toisaalta veli myös sanoi, että sisar toimi oikein, kun lähti jään pettäessä takaisin sinnepäin, mistä oli tullut.

Seuraavana yönä uni ei oikein tullut ja ajatukset kiersivät.
– Mietin, miten minun olisi pitänyt toimia. Jos olisin jäänyt siihen ja huutanut apua, miten nopeasti apu olisi tullut. Ja olisiko minua uskottu, jos olisin pyytänyt pelastamaan koirat ensin.
Koirat eivät jäihin vajonneet eivätkä ehtineet omistajan puolesta hätääntyä, sillä omistaja pysyi rauhallisena ja keskittyi toimimaan. Masa-koiran ulkoilupuku paikalle jäi, sillä koira oli saanut pujahdettua siitä ulos. Omistajaa vähän huolestuttaakin, voiko joku puvun nähdessään luulla, että joku on vedenvarassa.
Tapahtuneen jälkeen heräsi muutenkin huoli muiden puolesta. Jäällä on liikkunut paljon lapsiakin, eikä paikalla ollut varoituskylttiä. Wennberg päätti muita varoittaakseen kertoa asiasta Facebookissa Puskaradio Kuopion sivulla ja otti yhteyttä Kuopion kaupunkiin.

Kylmä kylpy sai Heidi Wennbergin entistäkin varovaisemmaksi.
– En enää mene jäälle, niin paljon säikähdin. Tai ainakin pitää olla tosi varmaa, että jää kestää. Ja pysyn visusti merkityillä reiteillä.
Upotessa kastuneet kengät ovat kestäneet kuivua pitkään. Takintaskussa ollut kännykkä sen sijaan selvisi kuivana.
Lenkillä Wennberg oli kuunnellut korvanapeista äänikirjaa.
– En kyllä muistanut kirjan siitä kohdasta mitään. Piti mennä vähän taaksepäin.
Säikähdyksen vuoksi kylmää ei ehtinyt kotimatkalla huomata, eikä vielä kotonakaan, hän ihmettelee jälkeenpäin.

Jäät ovat heikkoja

Jäihin putoamisten määrää on vaikea arvioida, sillä vain osa tapauksista tulee tietoon, sanoo ylipalomies Jere Mäki-Patola Pohjois-Savon pelastuslaitokselta. Jäihin hukkuu vuosittain Suomessa noin 10–20 henkilöä.
Tänä talvena jäät ovat heikkoja, sillä lunta kertyi paksulti ennen kuin jäästä tuli vahvaa, ja lumi estää jään vahvistumista. Paksu lumi painaa jäähän railoja, joista vesi pääsee pinnalle ”syömään” jäätä. Syntyy kohvajäätä, jossa on lunta ja vettä vuorottain sekä jäälle uveavantoja, joita on vaikea havaita. Suositus onkin, ettei jäällä liikuttaisi sinne tehtyjen väylien ja latu-urien ulkopuolella, Mäki-Patola muistuttaa.

Jos putoat jäihin

  • Arvioi, onko jäälle asiaa. Ilmoita jollekin, minne menet. Liiku vain paikoissa, joissa on liikuttu ja ei ole virtausta. Ota jäänaskalit ja kelluttava asu. Lataa puhelimeen 112 Suomi -sovellus, joka välittää hätäkeskukseen soittajan sijainnin. Säilytä puhelin vesitiiviisti.
  • Jos jää pettää, heittäydy pitkäkseen, vie kädet sivuille, jotta et vajoaisi kokonaan. Yritä jäälle, pyri tulosuuntaan ryömien. Jos et pääse jäälle, pysy liikkumatta lämpöhukkaa vähentäen, huuda apua.