Läskisota voitetaan kasvatuksella

Roskaruokaan voi addiktoitua samalla tavoin kuin viinaankin.

USA:ssa vaappuu kaduilla poikkeuksellisen suuria ihmisiä. Maailman lihavimman kansankunnan näkeminen livenä on epätodellinen näky.
Sokerin ja vehnän puputtaminen lihottaa Suomessakin. Lihavia on Suomessa lähes 30 prosenttia ja ylipainoisia noin 70 prosenttia väestöstä.

Puheet lihavuudesta säikyttävät vääriä kohderyhmiä. Silmiini sattui nuoren tytön some-päivitys: ”Olenks mää lihava, kun oon 160 senttiä ja painan 51 kiloa.” Lihavuus ja vääristynyt kehonkuva ovat eri asioita. Älkää vanhemmat voivotelko kilojanne lasten aikaan.

Jos epävarmuus kalvaa sisällä, huipputrimmattu bodarikin saattaa huomata puutteita vartalossaan. Ainahan voi suurentaa tai pienentää rintojaan, tai kiristää naamansa ja täyttää huulensa, jos ei keksi itsestään muuta vikaa. Eroottisuusharhat ja loputon epävarmuus omasta ulkonäöstä on kokonaan toinen kansanterveyden ongelma kuin lihavuus.

Oikea lihavuus heikentää yksilön elämänlaatua ja vie yhteiskunnan voimavaroja. Ei ole mikään vitsi, jos muovituolit romahtavat lihavien alta ja paksut ihmiset eivät mahdu lentokoneiden ekonomiosastoille. Vastuu lasten lihavuudesta on sekä vanhemmilla että yhteiskunnalla.
Kasvattajien on tehtävä selväksi, että pelkkää energiaa sisältävä vehnä, sokeri ja alkoholi lihottavat. Yhteiskunnan pitää ehkäistä käytännön toimenpiteillä lihomisen riskejä. Eihän lonkeroakaan myydä alaikäisille tai päihtyneille aikuisille.

Lihavuuskeskuksen ylilääkäri Kirsi Pietiläinen sanoo, että lihavuudesta ei päästä koskaan eroon. Syöminen on perustavaa laatua oleva biologinen tarve, jota on vaikea hallita, jos ympäristö tukee ylensyömistä.
Kasvatus on tehokkain tapa ehkäistä lihavuutta. Lapsen on kartettava huonoa ruokaa, koska se tekee ihmisestä kipeän ja hetken nautinnosta tulee huono olo. Roskaruokaan voi addiktoitua aivan samalla tavalla kuin viinaa juomalla tulee alkoholistiksi.

Kaupan hyllyt notkuvat halvoista sokerimössöistä ja vehnähötöistä. Verotettakoot tyhjiä kaloreita rankemmin ja laskettakoot terveellisen sapuskan veroa. Suuret annos- ja pakkauskoot ovat lihomisen riski. USA:ssa on tästä kohtalonyhteydestä todisteita. Painoa parempi lihavuuden mittari on laskea lihasmassan ja rasvan suhde.

 

Kirjoittaja on vapaa toimittaja.