Lausunnoissa on elämä pelissä

Voiko kansalainen luottaa terveydenhuollossa lääkärilausuntoihin?

Kuopiolaiset voivat olla kiitollisia KYSin huippulääketieteestä. Entä jos joskus lipsahtaa tai leikkauksessa toteutuu riski, kuten Sirpa Partasen sappikivileikkauksessa (s. 2–3)? Tarvitaanko kallis juristi ennen kuin asiantuntijat myöntävät virheensä? Asiantuntijaorganisaatiolla on taipumus puolustaa itseään ja lääkäreillä kollegojaan. Melko usein potilasturvakeskuksen kielteinen päätös muuttuu, mutta vain jos potilaalla on lakiapua.
Ilman vakuutusta Partasellekin olisi käynyt huonosti. Naista sapettaa sananmukaisesti, kun KYS ei myönnä virhettään. Potilasvakuutuskeskuskin vetosi aluksi siihen, ettei hänen vammansa näy vaatteiden alta.

LÄÄKÄRINLAUSUNTO saattaa vaikuttaa ihmisen loppuelämän toimeentuloon. Potilaalta vaaditaan sisua taistelussa sairautta ja asiantuntijoita vastaan. Lääkärin työpaineet voivat olla kovia, mutta hyvin tehty lausunto säästäisi lääkäriä lisätietopyynnöiltä. Jotain outoa lausunnoissa on, jos vakuutuslääkäri tyrmää hoitavan lääkärin lausunnon.

YMMÄRTÄVÄTKÖHÄN lääkärit aina itsekään, mitä etuutta potilas lausunnolla aikoo hakea ja mikä tieto on olennaista? Yleensä viranomaisriita syntyy potilaan toimintakyvystä. Hakipa potilas eläkepäätöstä tai sairauspäivärahaa, lausunnossa pitäisi kertoa selvästi, miksi potilas ei ole työkykyinen ja onko haitta lopullinen. Lausunnosta pitäisi selvitä hyötyykö potilas kuntoutuksesta. Kuntoutuskorvaus on tyypillinen riidan aihe.

PARTASTA koskevissa KYSin lääkärien lausunnoissa sanotaan selvästi, ettei kyse ole huolimattomuudesta niin kuin potilas kantelussaan esittää. Miksi sitten esimerkiksi johtajaylilääkäri esittää lausunnossaan anteeksipyyntöä, jos operaatio on hoidettu asianmukaisesti? Vastuun KYS näyttää siirtävän potilasvakuutuskeskukselle.

JOS toimenpide epäonnistuu, kirurgin on muistettava, että ihmisen korjaus ei ole koneen huoltoa. Itse tunsin oloni turvalliseksi, kun aamuisen lonkkaleikkauksen jälkeen KYSin kirurgi Jukka Kettunen kävi kysymässä kotiin lähtiessään vointiani.

PARTASELLE tehdyssä ERCP-toimenpiteessä toteutui harvinainen komplikaatioriski. Olisiko koko tämä juttu jäänyt kirjoittamatta, jos leikkauksen tehnyt lääkäri olisi muistanut keskustella potilaan kanssa ja myöntänyt, ettei tällä kerralla kaikki mennyt aivan putkeen?