Leena Ståhlberg: ”Lapsuuden kesissä meno oli huoletonta”

Leena ja Mikko viettivät lapsuuden kesänsä aina kesämökillä. Kuva: Leenan kuva-arkisto

Minä lapsena: Leena Ståhlberg, 42, opinto-ohjaajayrittäjä

”Olen syntynyt Pieksämäellä ja elänyt siellä ensimmäiset 13 vuotta. Pieksämäki oli mitä mainioin kasvuympäristö, sopivan pieni ja turvallinen. Osaan tänä päivänä arvostaa sitä, että meillä oli koko ala-asteajan sama luokka ja sama opettaja, ja ilmapiiri oli hyvin yhteisöllinen. Koulun jälkeen kokoonnuttiin pelaamaan kirkonrottaa ja pesäpalloa. Iltaisin oli harrastuksia, ihan vaan huvin vuoksi, ei kilpailumielessä: liikuntakerhoa, kuoroa, pianotunteja ja jumppakärpästä.

Lapsuuden kesissä paistoi aina aurinko ja meno oli huoletonta. Kesät asuimme kesämökillämme. Vaikka matkaa oli vain reilut 20 kilometriä, sinne metsän keskelle muutettiin heti kesäloman alussa ja kaupunkiin palattiin vasta kesän loputtua. Kaksi vuotta vanhemman veljeni Mikon kanssa touhusimme kaikenlaista: juostiin kilpaa, ammuttiin ilmakiväärillä, heitettiin tikkaa, pelattiin sulkapalloa ja sadesäällä korttia. Usein kytättiin kaivon kannella, näkyisikö mökkitiellä joitakin autoja, jotka mahdollisesti ajaisivat mökin pihaan. Siihen aikaan kyläilemään saattoi tulla kuka tahansa milloin tahansa, kun ei ollut kännyköitä. Vieraille lämmitettiin sauna, ja aina löytyi mökin kaapista jotain tarjottavaa, jos ei muuta niin edellisen talven aikana komerossa nuhjaantuneita Marie-keksejä.

Jokailtaisen saunan jälkeen istuttiin nuotiolla tai katsottiin televisiota. Ruokaihmisenä muistan hyvin nuotiolta nokiperunoiden maun, samoin paistetut ahvenet ja heiniin pujotetut metsämansikat. Yleensä mökillä mukana olivat myös isovanhempani Martta ja Veli, jotka illan päätteeksi hiippailivat sitten pihan poikki omaan saunamökkiinsä. Sieltä saimme heitä aina aamuisin käydä Mikon kanssa herättelemässä.

Olen aikuisiällä hyödyntänyt onnellisen lapsuuteni kesämuistoja: jo vuosikausia sitten kehittelin itselleni tehokkaan mielikuvarentoutuksen, jossa juoksentelemme auringonpaisteessa mökin tantereella.”

• Sarjassa tutut savolaiset muistelevat lapsuuttaan.