Lemmikit harvoin ongelma vuokralla

Vuoden ja kolme kuukautta vanha Elmo-koira asuu omistajansa Taru Hännisen kanssa vuokra-asunnossa.

Vuokranantajat saattavat kuitenkin kieltää lemmikin peläten sen aiheuttamia tuhoja tai häiriötä.

Cockerspanieli Elmo on asunut omistajansa Taru Hännisen kanssa Kuopaksen opiskelija-asunnossa nyt noin vuoden verran. Kun Elmo-pentu tuli taloon, jännitti Tarua luonnollisesti hieman, miten elo koiran kanssa lähtee vuokra-asunnossa sujumaan.
– Kyseessä on kuitenkin pienehkö koira, joten onneksi tiesin, ettei se kamalaa tuhoa voi saada aikaan, Taru nauraa.
Elmo onkin onneksi päästänyt omistajansa suhteellisen helpolla. Asunnosta löytyy vain pienet jäljet jalkalistoista, joita Elmo on maistellut yksin ollessaan. Muuten Elmon energia on saatu kanavoitua sallittuun tekemiseen, eli esimerkiksi lelujen ja luiden järsimiseen.
– Pidin alusta asti ihan itsestään selvänä, että korvaan kaikki koiran aiheuttamat tuhot, jos niitä sattuu asuntoon tulemaan. Onneksi listat on helppo vaihtaa.
Taru on onnellinen myös siitä, että Elmo ei ole häirinnyt naapureita ääntelyllään.

KUOPAKSEN asuntoihin lemmikit ovat lähtökohtaisesti sallittuja, muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta. Esimerkiksi soluasuntoon lemmikin ottaminen edellyttää, että kaikki asukkaat hyväksyvät lemmikin muuttamisen asuntoon. Jos asukkaat vaihtuvat, on lemmikinomistajan oltava valmiina tarvittaessa vaihtamaan asuntoa, jos uusi kämppis ei halua tai voi asua lemmikin kanssa.
– Samoin meillä on muutamia vanhoja arvokkaita kohteita, joissa on esillä vanhoja puurakenteita. Haluamme säilyttää alkuperäiset rakenteet mahdollisimman hyvin, joten näihin asuntoihin emme salli lemmikkejä, Kuopaksen toimitusjohtaja Tuula Vartiainen kertoo.

VARTIAINEN sanoo, etteivät lemmikit yleensä aiheuta ongelmia asunnoissa. Opiskelija-asuntojen pintamateriaalivalintoja on tehty myös lemmikkejä ajatellen. Taru ja Elmokin asuvat asunnossa, jonka lattiassa on muovimatto.
– Noin kymmenen vuoden ajalta taitaa tulla yksi tapaus mieleen, jossa lemmikinomistajan kanssa olisi jouduttu vähän vääntämään kättä. Koira oli pureskellut laajasti listat, eikä omistaja ollut korjannut niitä ennen lähtöään. Siinä piti vähän keskustella korvauksista, Vartiainen sanoo.

MYÖS Niiralan Kulman kaikkiin vuokra-asuntoihin ovat lemmikit tervetulleita. Lemmikkien pito nähdään osana normaalia elämää ja sitä ei haluta asukkailta kieltää.
– Yleensä lemmikkien pito ei ole ongelma. Joskus vaikkapa koiranpennun metelöinnistä saatetaan soittaa, että voisiko asialle tehdä jotain. Yleensä asia ratkeaa ja omistaja pitää lemmikistään huolen, Niiralan Kulman kiinteistöjohtaja Olli Kuronen sanoo.
Hän korostaa, että lemmikistä haaveilevan on kuitenkin syytä ensin miettiä, sopiiko juuri kyseinen eläin tai rotu omistajan asumismuotoon.

ASUNTOJA välittäviltä OVV:ltä ja Savon Asuntotoimelta kommentoidaan, että moni yksityinen vuokranantaja sallii lemmikkien pidon, jos vuokralaisehdokas on muuten moitteettoman ja luotettavan oloinen.
– Jos lemmikki on kielletty, yleensä asunnon omistaja pelkää lemmikin mahdollisesti aiheuttamia tuhoja tai häiriötä, tai allergiaa. Esimerkiksi kissan pissan haju osaa olla inhottava vaiva, jonka vuoksi voi pahimmillaan joutua vaihtamaan tapetteja ja jopa lattian. Koirien kohdalla mietitään mahdollisia häiritseviä ääniä, lattian naarmuuntumista tai listojen puremista, OVV:n toimitusjohtaja Ronja Reinikainen kertoo.
Reinikainen ja Savon Asuntotoimen kiinteistönvälittäjä Eila Kaitokari sanovat, että yleensä vanhempiin asuntoihin sallitaan lemmikki herkemmin. Uusia kohteita halutaan varjella lemmikin aiheuttamalta kulumiselta.
– Uusissa tasokkaissa kohteissa on herkemmin lemmikkikielto, Kaitokari vahvistaa.

OVV:N toimitusjohtaja Ronja Reinikainen arvioi, että terraarioissa elävät eläimet sallitaan vuokra-asuntoihin jopa koiria ja kissoja helpommin.
– Ajatellaan, että terraariossa elävä eläin ei tee asunnolle niin helposti vahinkoa, eikä samalla tavalla allergisoi.
Kuopaksen toimitusjohtaja Tuula Vartiainen tosin muistaa tapauksen, jossa sattui isompi vesivahinko, kun akvaariosta pumppaantui vedet pihalle omistajan ollessa poissa.
– Vahinko vaati laajat korjaustoimenpiteet, mutta vakuutukset olivat kunnossa ja korjaukset tehtiin ilman ongelmia.

Pelisäännöt ylös

  • Vuokrasopimukseen on hyvä kirjata maininta lemmikistä ja pelisäännöistä, jotta kummatkin osapuolet muistavat, mitä on sovittu, eikä kiistoja tulisi.
  • Yleensä kirjataan, että omistaja on vastuussa lemmikkinsä aiheuttamista vaurioista.
  • Jos lemmikki on vasta suunnitteilla, yleensä sekin kirjataan ylös. Näin varmistuu, että lemmikki saa aikanaan tulla asuntoon ja vuokralainen tietää vastuunsa.
  • Vuokranantaja sallii lemmikit herkemmin, kun hän ymmärtää saavansa korvauksen, mikäli vaurioita tulee.