Loppuvatko hoitajat Kuopiosta?

Oireettomat ja testaamattomat hoitajat tekevät vanhuksien kotikäyntejä. Voivatko vähäoireiset hoitajat jäädä töistä pois, kun flunssakaudella hoitajista on pulaa? Kuva: Jaana Kautto

Flunssaoireita on hoitajillakin runsaasti. Flunssaisten työntekijöiden pitää jäädä kotiin. Kaikkia oirehtivia hoitajia ei testata.

Useat kaupungin sairaanhoitajat ovat tällä viikolla olleet yhteydessä Kuopion Kaupunkilehteen. He ovat halunneet kertoa nimettöminä koronaviruksen aiheuttamista huolista.
Muutama hoitaja kertoo, että useilla työntekijöillä on ollut yskää, nuhaa, päänsärkyä, kurkkukipua ja jopa hengenahdistusta. Eräs oirehtiva hoitaja oli soittanut terveyskeskukseen maanantaina kahdella eri puhelimilla ja jättänyt soittopyynnön. Terveyskeskus oli ottanut häneen yhteyttä vasta tiistaipäivänä. Terveyskeskus ei ole suostunut tekemään hoitajalle koronatestauksia, vaikka hänellä on ollut koronavirukseen kuuluvia oireita. Hänen käskettiin sairastaa kotonaan.

Hoitajat pelkäävät, että näillä kaupungin linjauksilla henkilökunta kotihoidossa alkaa uhkaavasti vähetä. Asiakaskäynneistä tulee entistä nopeampia. Hoitajat kysyvät, että miten hoidon käy, jos flunssa- ja koronavirusaikana kaikki oirehtivat jäävät kotiin. Hoitajien mukaan koronanäytteitä otetaan vain hoitohenkilökunnalta, jotka työskentelevät riskityöpisteissä.

Eräs kotihoidon hoitaja kysyy, miten he voivat suojella tehokkaasti riskiryhmiä, kun hoitajia itseään ei testata.
– Hoitaja voi kantaa virusta oireettomana. Onko kaupungin omilla hoitajilla tai kaupungin ostamilla yksityisillä palveluntuottajien työntekijöillä vara jäädä töistä pois, jos heidän oireensa ovat lieviä? Testaamaton hoitaja voi riskeerata ikäihmisten hengen.

Hoitajat kertovat, että joissakin hoitotiimeissä suu- ja nenäsuojaimet ovat loppuneet. Hoitajien piirissä nousee jännitteitä myös siksi, että heidän virkaehtosopimuksensa on voimassa 31.3. asti ja kriisin vuoksi hoitajien lomat on peruttu. Poikkeusoloissa kaikkien terveyskeskuksen potilaiden on otettava suojamaskit ilmoittautumisluukulta.

Vanhuspalveluiden ja kotihoidon henkilökunta sai keskiviikkona ohjeistuksen, jossa sanottiin, ettei työntekijän pidä tulla sairaana töihin ja että näytteidenottokriteerit ovat tiukat, koska näytteenoton analysoinnissa on ruuhkaa. Tiedotteessa todetaan, että hoitajat käyttävät suojavarusteita vain todetussa kosketusvarotoimen tarpeessa.

Kaupunkilehti pyysi kommenttia hoitajien kertomiin huoliin vanhuspalveluiden johtajalta Mikko Korhoselta. Hän vastasi kysymyksiin sähköpostitse yhdessä kaupungin muiden terveyspalveluiden vastuuhenkilöiden kanssa.
– Pyrimme vähentämään kotihoidon asiakkaiden sairastumisriskiä ja turvaamaan kotihoidon perustoiminta muuttuvassa koronavirustilanteessa. Suunnitelma on työntekijöillä tiedossa. Myös asiakkaiden perheille ja läheisille tiedotetaan toimenpiteistä.

Kotihoidossa toteutetaan valtakunnallisia ja Kuopion kaupungin tartuntataudeista vastaavan lääkärin linjaamia ohjeita, miten asiakkaita ja henkilöstöä suojataan.
– Terveyspalveluista 19.3. aamulla saadun tiedon mukaan ei ole merkkejä, että koronaepidemia olisi käynnistynyt Kuopiossa. Kuopiossa on meneillään influenssa- ja RS-virusepidemia. Olemme ohjeistaneet henkilöstöämme, että vaikeista hengitystieinfektio-oireista kärsivien kotihoidon- ja vanhustyöntekijöiden on pysyttävä kotona.

Kotihoidolla on henkilöstösuunnitelma, jonka mukaan hoitohenkilöstöä voidaan siirtää tarvittaessa muista palveluista.
– Näytteenottokapasiteetti on rajallinen, joten noudatamme saamiamme näytteenotto-ohjeita. Suojavarusteiden riittävyys on vielä hyvä, niiden käytössä noudatetaan annettuja ohjeita, jolla turvaamme niiden riittävyyttä epidemiatilanteessa.
Terveyskeskus lupaa vastata yhteydenottopyytöihin saman päivän aikana viimeistään kello 16 mennessä.
Kuopion kaupunki muistuttaa, että tilanne elää ja ohjeistukset voivat muuttua.