Lukijat: Jouluevankeliumi säilytettävä

Kuopion Kristillisessä koulussa kristillinen sanoma on varsinkin näin joulun alla vahvasti läsnä. Kuvassa seimiasetelman äärellä koululaiset Ilona Maapuro, Luukas Turunen, Roosa Nykänen, Emilio Esqueda ja Hanna Shwe. Kuva: Oona Parkkinen

Kaupunkilehti kysyi, mitä mieltä lukijat ovat kristillisten perinteiden näkymisestä kouluissa.

Kristillisten perinteiden näkyminen kouluissa jakaa mielipiteitä, selviää Kaupunkilehden tekemästä lukijakyselystä. Pyysimme joulukuun alussa lukijoita kertomaan mielipiteensä siitä, saavatko uskonnolliset elementit näkyä koulujen juhlissa. Pelkästään sähköiseen kyselyymme tuli 653 vastausta ja lisäksi parisataa ihmistä kommentoi aihetta Facebookin Puskaradio Kuopio -ryhmässä. Lisäksi kymmenet halusivat lähettää kommenttinsa asiasta toimitukseen sähköpostilla.

Koska vastauksista tuli monista lähteistä, ei vastauksista saatu muodostettua tarkkoja tilastoja. Mutta lukijoiden lähettämien vastausten perusteella voi todeta, että enemmistö kyselyymme vastaajista haluaa kristillisten perinteiden näkyvän kouluissa jatkossakin. Esimerkiksi kysymykseen siitä, sopiiko jouluevankeliumin esittäminen kouluihin, selvä enemmistö vastasi, että kyllä sopii.

Vastauksissa perusteltiin kristillisyyden kuuluvan olennaisesti suomalaisuuteen.
– Se on osa suomalaista perinnettä, joten miksi sitä ei saisi tuoda esille? Tuovathan maahanmuuttajatkin omia perinteitään tänne tullessaan ja me kunnioitamme niitä, eräs vastaaja kommentoi.
– Kristillisyys on osa Suomea ja suomalaisuutta. Sen pitää näkyä ja kuulua suomalaisissa kouluissa eikä haittaisi vaikka näkyisi enemmänkin, toinen vastaaja totesi.
– Vanhoja perinteitä, miksi lähteä kaikkea poistamaan? En ymmärrä miksi näistä pitäisi mieli pahoittaa?

Moni korosti, että kristilliset perinteet ovat kiinteä osa kulttuuriamme.
– Koko kulttuurimme on rakentunut kristinuskon pohjalta. Tästä syystä kristillisyys saa ja pitää näkyä koulussakin. Ketään ei saa ”lyödä Raamatulla päähän”, mutta perinteitä pitää voida ylläpitää, yksi vastaaja kommentoi.
– Mielestäni se on osa suomalaista kulttuuria ja sen pitäisi myös näkyä ihan missä vain. Maassa maan tavalla. Ei ne muutkaan maat ala omaa kulttuuriaan muokkaamaan vaan sen takia, että siellä saattaa joku muualta tullut pahoittaa mielensä, toinen vastaaja totesi.

Vaikka valtaosa vastaajista oli kristillisten perinteiden säilyttämisen kannalla, oli moni myös sitä vastaan.
– Uskonnollisuus ei kuulu kouluihin millään lailla. Vanhemmat voivat itse ottaa vastuun kristillisestä kasvatuksesta.
– Mielestäni kaikenlaisten uskonnollisten tunnusmerkkien esiintuominen julkisella paikalla tulisi kieltää lailla – tämä koskee kaikkia uskontoja. Uskontojen varjolla on tehty ja tehdään edelleen paljon pahaa.
Muutamissa vastauksissa muistutettiin, että kristittyjen määrä myös vähenee.
– Kristityt ei välttämättä ole enää isommissa kaupungeissa mikään enemmistö. Siksi vain yhden uskonnon esittäminen koulussa ei välttämättä enää ole perusteltua.

Monessa vastauksessa todettiin uskonnollisuuden olevan vanhanaikaista.
– Kristillisyyden tai muiden uskontojen ei tule näkyä nykykouluissa lainkaan. Se on vanhentunutta ja uskonvapautta loukkaavaa.
– Suomessa on muslimeja, jotka varmasti toivoisivat lapsilleen kehittävää uskonnon opetusta. Jos lapset pakotetaan vain kristinuskoisiin juhlallisuuksiin vastoin heidän tahtoaan, siinä rikotaan jo perustuslakia.

Moni oli uskonnollisten perinteiden säilyttämisen puolella, mutta toivoi kuitenkin, että uskonnon näkymistä kouluissa rajattaisiin hieman.
– Jouluevankeliumi näytelmänä ja ainoana uskonnollisena elementtinä ihan ok. Mutta virsi on laulettu rukous, eikä se kuulu kouluihin, eräs vastaaja kommentoi.
– Seurakunnan aamunavauksia tulisi edelleen järjestää, mutta nekin enemmän opetustuokioina kuin varsinaisesti uskonharjoittamisena. Virsien laulamista en koe uskonharjoittamisena, toinen vastaaja totesi.

 

Näin kysyimme:
  • Sopiiko jouluevankeliumin esittäminen nykykouluihin? Kyllä: 60 %. Ei: 38 %. En osaa sanoa: 2 %
  • Sopiiko virsien laulaminen koulujen juhliin? Kyllä: 58 %. Ei 41 %. En osaa sanoa 1 %.
  • Pitäisikö koulujen juhlista poistaa kaikki uskonnolliset elementit? Kyllä: 37 %. Ei: 61 %. En osaa sanoa: 2 %:
  • Käytkö itse joulukirkossa? Kyllä: 37 %. En: 63 %.
  • Prosenttiluvuissa ei näy Facbookissa ja sähköpostilla tulleet vastaukset.

Kristillinen koulu: Uskonto esillä päivittäin

Kuopion kristillisessä yhtenäiskoulussa uskonnollisuus ja kristilliset perinteet näkyvät ympäri vuotta, ja varsinkin jouluna.
– Joulu on Jeesuksen syntymäpäivä ja joulun aikaan koululla keskiössä ovat seimen tapahtumat, rehtori Pauliina Kuonanoja sanoo.
Kristillisessä koulussa joulun uskonnollinen sanoma tulee joulun alla ilmi päivittäin, esimerkiksi aamunavausten yhteydessä. Rehtorin mielestä kristillisyys sopii hyvin myös kunnallisiin kouluihin.
– Mielestäni kyse on oman arvopohjan ja kulttuurin kunnioituksesta. En ymmärrä, miten esimerkiksi kristillisten joulujuhlien järjestäminen voisi loukata kenenkään vakaumusta.