Lukijat: Seksi ekoilla treffeillä on hyväksyttyä

Suurin osa kyselyyn vastanneista kaipaa seksiä useamman kerran viikossa. Arkistokuva: Katja Vauhkonen

Kaupunkilehden kyselyyn vastanneista lähes kaikilla oli ollut yhden illan juttuja.

Suurin osa Kaupunkilehden leikkimieliseen seksikyselyyn vastanneista hyväksyy seksin ensitreffeillä. Nettikyselyyn kerättiin vastauksia viime viikon keskiviikosta tämän viikon tiistaihin ja vastauksia tuli muutamia kymmeniä sekä miehiltä että naisilta. Noin 70 prosenttia vastasi, että seksi on sallittua ekoilla treffeillä.
– Jos kaksi aikuista molemmat tuntee, että nyt napsahti asiat kohdalleen, niin mitäpä suotta odottelemaan. Toisaalta itse tykkään, että seksissä on tunteet mukana, eikä ne yleensä ehdi ihan ekoilla treffeillä selviämään. Joten mieluummin parempi tutustuminen toisen sisäpuoleen ennen petipuuhiin pomppimista, yksi vastaajista perustelee.

SUURIN osa vastaajista perusteli seksin olevan sallittua jo ekoilla treffeillä, jos se on molempien osapuolien mielestä hyvä idea.
– Miksipä ei voisi harrastaa, jos se tuntuu molemmista luontevalta jatkolta treffeille. On myös yhtä ok olla harrastamatta.
– Jos kemiaa löytyy, miksi ei.
Eräs vastaajista koki, että seksi ensitreffeillä on kyllä sallittua, mutta jos suhteelta odottaa vakavampaa jatkoa, olisi ehkä fiksumpaa odottaa hieman.
– Mielestäni ei ole sääntöä, milloin on sopiva aika seksille. Joskus se saattaa tapahtua muutaman tunnin kuluttua ensitapaamisesta, mutta jos suhteelta odottaa vakavampaa, niin en ehkä lähtisi ekoilla treffeillä.
Tosin eräs vastaaja oli hypännyt nykyisen kumppaninsa kanssa petipuuhiin jo ekoilla treffeillä, mutta suhteesta syntyi silti vakava.
– Itsellä vain asiat meni niin nykyisen puolison kanssa. Seksi ekoilla treffeillä on ok, jos se tuntuu molemmista hyvälle ajatukselle. Meillä seitsemäs vuosi yhdessä, eli ei se ainakaan meidän suhdetta tuominnut tuhoon.

OSA oli kuitenkin sitä mieltä, ettei seksi sovi vielä ensitreffeille. Ei-vastauksen kannalla olleet perustelivat, ettei toista voi tuntea vielä yhden treffikerran jälkeen niin hyvin, että välttämättä kannattaisi siirtyä petipuuhiin.
– Nuorena tuli säädettyä, eikä siitä jää itselle hyvä olo. Seksi on kuitenkin äärimmäinen läheisyyden huipentuma eikä toista nyt yhden treffin jälkeen tunne. Lähentyä pitää ensin muulla tasolla.
– En hyppäisi sänkyyn sellaisen kanssa, jota en tunne.

KYSELIMME kuopiolaisilta myös muutamia muita seksiin liittyviä kysymyksiä. Vastauksista käy muun muassa ilmi, että lähes kaikilla vastaajista (80 %) oli ollut yhden illan juttuja joko muutamia kertoja (2–5 kertaa), tai useita kertoja (yli 5 kertaa).
Kyselyyn vastanneista 85 prosenttia kertoi kaipaavansa seksiä vähintään kerran viikossa tai useammin ja noin 70 prosenttia kertoi katsovansa pornoa silloin tällöin.

KUN kysyimme sitä, olisivatko lukijat suhteessa, jos seksi on huonoa tai sitä on liian vähän, jakautuivat vastaukset lähes kahtia.
– Rakastelu on minulle oleellinen osa suhdetta, vaikkakaan ei tärkein tekijä. Jos pitäisi valita päivittäisen hellyyden, eli halailun, suukottelun ja silittelyn ja sitten ihan seksiaktin välillä, valitsisin hellyyden. Ei sitä oikein yhden illan jutuista saa, se vaatii tunnetta ja tuntemista, rakkautta.
Eräässä vastauksessa pohditaan, että seksi ei ole elämän ainut kiinnekohta.
– Elämässä on aikoja, jolloin seksiä saattaa olla vähemmän, esimerkiksi työn, lasten, tai puolison sairastumisen takia. Enkä lähtisi tällaisen poikkeuksellisen tilanteen vuoksi suhdetta katkaisemaan, mikäli syy ei ole pitkäkestoinen ja muutoin suhde ongelmallinen. Pikemminkin puolisona minun tulee myös joustaa välillä, eräs naisvastaaja kommentoi.
Osa taas kommentoi, ettei vain yksinkertaisesti voisi olla suhteessa kokonaan ilman seksiä, ja että seksi kuuluu hyvään parisuhteeseen tai on jopa suhteen perusta.

Seksuaalineuvonnasta haetaan apua haluttomuuteen

Pari- ja seksuaaliterapia Helläkaipauksen seksuaalineuvoja Sirpa Makkonen sanoo, että seksi on monessa parisuhteessa edelleen tabu.
– Liian vähän puhutaan, varsinkin keski-ikäisten ja vanhempien keskuudessa. Nuoret puhuvat rohkeammin.
Seksuaalineuvontaan tullaan Makkosen arvion mukaan yleisimmin haluttomuuden vuoksi.
– Useasti haluttomuuden taustalta löytyy erilaisia syvempiä syitä, kuten elämäntilanteen stressaavuus, ylikuormittuminen tai vaikka vaikeudet töissä. Ongelmaa lähdetään purkamaan niin, että saadaan ensin puitteet kuntoon, jolloin halu palaa yleensä luonnollisesti.

Puhuminen kaiken a ja o

  • Seksistä on tärkeää pystyä puhumaan kumppanille. Silloin vältytään väärinkäsityksiltä ja ongelmien paisumiselta.
  • Seksin ei tulisi olla pelkkä rutiini, vaan nautinnollista molemmille. Esileikin lisäksi kannattaa muistaa jälkihellittelyt, joiden yhteydessä on hyvä yhdessä puhua, oliko kokemus molemmille miellyttävä.
  • Muista huomioida kumppania arjessa myös muuten, kuten koskettamalla.
  • Lähde: Seksuaalineuvoja Sirpa Makkonen