Luteet tuhosivat lähes koko omaisuuden

Luteista eroon pääseminen oli taistelu. Kukaan ei oikein halunnut auttaakaan siinä pelossa, että luteet tarttuvat.

Luteet valtasivat kuopiolaismiehen asunnon. Niistä eroon pääseminen oli yksinäinen taistelu.

KUUTISEN vuotta sitten kuopiolainen Sakari (nimi muutettu) ihmetteli kädessään olevia punaisia puremaläikkiä. Hän huomasi jäljet vaihtaessaan vaatteita kuntosalin pukukopissa. Yhdessä treenikaverin kanssa hän mietti, mahtaisivatko jäljet olla allergisia reaktioita vai puremia. Sakari ei keksinyt, mistä jäljet olivat tulleet.
Kotiin päästyään Sakari istahti sohvalle lepäämään. Pian hän tunsi, että jokin kävelee hänen jalallaan.
– Läimäytin jalkaani ja sain ötökän kiinni. En tunnistanut sitä, vaan menin googlettelemaan. Pian sain tulokseksi seinälude, Sakari muistelee.

NETISTÄ saamiensa tietojen perusteella Sakari osasi alkaa etsiä luteita kodistaan.
– Katsoin sängyn ja sohvan alta, kirjahyllystä, kylpyhuoneesta ja vaatekaapista. Ja luteita oli kaikkialla. Luteet löysin vasta, kun osasin etsiä ja tiesin mitä merkkejä hakea. En ollut huomannut niiden jälkiä aiemmin, koska en ollut hetkeen siivonnut niin tarkasti, että olisin havahtunut jälkiin.
Luteet voivat elää yhtä lailla siisteissä tai epäsiisteissä kodeissa, eivätkä uskomukset siitä, että luteita esiintyisi vain likaisissa olosuhteissa pidä paikkaansa.
– Mutta jos siivoaa säännöllisesti, merkit pistävät silmään nopeammin ja ongelman voi huomata ajoissa. Nykyisin itsekin siivoan useammin ja vähän neuroottisestikin, että huomaisin varmasti, jos merkkejä alkaisi ilmaantua. Nyt tunnen otuksen niin hyvin, että näen heti, onko sitä esimerkiksi paikoissa, jonne menen vierailulle.

SAKARI asui ludeongelman aikaan vuokralla kerrostalossa. Heti huomattuaan luteet, hän oli yhteydessä isännöitsijään ja päätettiin, että tuholaistorjuja tulee myrkyttämään luteet asunnosta. Luteita voidaan yrittää hävittää esimerkiksi huonekaluista ja tekstiileistä pakastamalla tai kuumentamalla niitä.
– Vaikka oli joulukuu, silloin kuitenkin satoi vettä, eli parvekkeelle viemäni luteiden saastuttamat kalusteet vain kastuivat. Pakkanen olisi kenties voinut pelastaa jotkut huonekalut, mutta nyt mitään ei ollut tehtävissä. Olisin myös toivonut urakkaan enemmän tietoa ja apua taloyhtiöltä, koska nyt olin vain sen varassa, mitä löysin netistä.

VAATTEITA ja lakanoita Sakari pesi korkeassa lämpötilassa ja sen jälkeen vielä pakasti niitä pusseissa pakastimessa. Suuren osan kirjoista hän joutui heittämään pois. Samoin menivät kaikki suuret huonekalut, kuten sänky, sohva, työtuoli, keittiön pöytä ja tuolit, koska luteita oli niiden rakenteissa. Tavaraa meni pilalle monen tuhannen euron arvosta.
– Tyhjensin asuntoni täysin. Nukuin lattialla vain kahdella peitolla, sen minkä nyt sain nukuttua. Kun heräsin, näin karmivasti, kuinka luteet kömpivät peitoilla.

ENSIMMÄINEN myrkytys ei vielä poistanut luteita. Sakari joutui asumaan luteiden kanssa parin kuukauden ajan, ennen kuin sai uuden vuokra-asunnon.
– Muutossa vein mukanani vain pyykinpesukoneen, television, puhdistetut vaatteet ja astiat. Näin pystyin varmistumaan, etteivät luteet tulleet mukanani uuteen asuntoon.
Sakari ei tiedä, saatiinko luteet lopullisesti pois vanhasta asunnosta, ennen kuin siihen muutti uusi asukas. Hän kyllä varoitti tätä asunnossa olleesta ongelmasta, mutta sen enempää hän ei tiedä, miten tarina on siellä edennyt ja olivatko luteet levinneet. Luteet leviävät suhteellisen helposti asunnosta toiseen ja monesti niiden hävittämisessä olisikin syytä myrkyttää myös ne asunnot, joissa luteita voisi mahdollisesti olla.
– Enkä edelleenkään tiedä, mistä luteet tulivat. Voi olla, että ne tulivat ulkomailla käyneiden ystävien mukana tai talon ilmanvaihtokanavista. Ikinä en toivoisi vastaavaa kokemusta kenellekään.

”Kaikki pelkäsivät, että luteet tarttuvat heillekin”

Luteet aiheuttivat Sakarille suurta taloudellista, henkistä ja sosiaalista haittaa.
– Sressasin, en saanut nukuttua ja kukaan ei halunnut oikein pitää minuun yhteyttä tai auttaa siinä pelossa, että luteet kantautuvat heillekin. Oma sukulaisenikaan ei halunnut majoittaa minua, vaikka hänen asuntonsa oli tyhjillään.
Ludeongelmat ovat edelleen tabu, ja harva haluaa puhua niistä juuri sen takia, että se vaikuttaa voimakkaasti myös sosiaalisiin suhteisiin. Tästä syystä Sakarikin halusi kertoa tarinansa nimettömänä, vaikka hän on päässyt luteista kokonaan eroon.

 

Näin pääset eroon:

  • Torjunnassa asuntoon levitetään torjunta-ainetta ainakin 3 kertaa kahden viikon välein.
  • Huonekalut voivat olla paikallaan myrkyttämisen ajan, asukkaiden tulee olla poissa myrkytyksen aikana ja 2–5 tuntia myrkytyksen jälkeen.
  • Tekstiileille, vaatteille, tyynyille, peitoille, patjoille ja kaikelle luteiden valtaamalle irtaimistolle suositellaan vielä lämpö- tai kylmäkäsittelyä luteiden tappamiseksi.
  • Lähde: Tuholaistorjuja Toivo Tuomainen.