Maahanmuutosta saatava keskustella

Airi Pulkkinen sai soiton poliisilta maahanmuuttoa kritisoivien mielipidekirjoitustensa vuoksi (Kaupunkilehti 15.9.). Pulkkisen kirjoituksia on julkaistu myös Kaupunkilehdessä ja Viikkosavossa. Erikoista on, että poliisi otti yhteyttä suoraan kirjoittajaan, eikä lehden sisällöstä vastaavaan päätoimittajaan.

Jutussa ylikomisario tosin perustelee, että soiton taustalla oli se, että kirjoituksia oli jaettu oppilaitoksessa ja siitä tehty ilmoitus poliisille. Sen vuoksi poliisin oli tehtävä esitutkintalain tarkoittama selvitys. Poliisin Pulkkiselle toimittamassa tutkinnan päätöksessä todetaan selvästi, ettei tapauksessa ole syytä epäillä rikosta. Silti poliisin yhteydenotto luonnollisesti hämmentää tavallista mielipidekirjoittajaa.

Meille Kaupunkilehteen lähetetään aika ajoin maahanmuuttoa kritisoivia mielipidekirjoituksia. Jos kirjoitus sisältää esimerkiksi ihmisiä halventavaa, puhumattakaan väkivaltaan yllyttävää tekstiä, vastuullisena mediana emme sitä julkaise. Sananvapaus ei tarkoita, että tuohtunut kirjoittaja saa laukoa mitä tahansa. Jokaisen ihmisen ihmisarvo on loukkaamaton ja sitä pitää kunnioittaa.

Isona yhteiskunnallisena ilmiönä maahanmuuton epäkohtia on voitava kritisoida. Niin sanottua valtamediaa on välillä aiheestakin syytetty liian yksisilmäisestä ja yltiösuvaitsevaisesta suhtautumisesta. Kaupunkilehdessä olemme antaneet palstatilaa myös maahanmuuttoa kritisoiville näkemyksille.

Ihmisiä ei saa arvottaa sen perusteella, mihin ihmisryhmään he sattuvat kuulumaan. Mutta toisaalta esimerkiksi islamilaisen ja länsimaisen kulttuurin eroista ja kulttuurien välisistä ongelmista pitää keskustella avoimesti.
Britanniassa toimii kymmeniä epävirallisia sharia-tuomioistuimia, jotka ratkovat tuhansien muslimien perhekiistoja. Länsimaisesta näkökulmasta rinnakkaisten yhteiskuntien riskeistä ja esimerkiksi naisten huonosta kohtelusta on aihetta esittää näkemyksiä.

Länsimainen suvaitsevaisuuden ja yhdenvertaisuuden periaate on arvokas asia. Liioiteltuna se johtaa ongelmien kärjistymiseen. Ruotsidemokraattien menestyminen viime viikonlopun Ruotsin vaaleissa kertoo, että ongelmista puhumattomuuteen aletaan Ruotsissa ja koko Euroopassa reagoida. Muidenkin puolueiden pitää ottaa huomioon se, että maahanmuuton epäkohdat aiheuttavat kansalaisissa turvattomuutta.

Liika varovaisuus on myös viestinnällinen riski. Jos media vaikenee ongelmista, hakevat ihmiset tietonsa epäluotettavilta ja vihaan yllyttäviltä valemediasivustoilta. Rajanveto vihapuheen ja sananvapauden välillä on joskus tulkinnallinen.

Kaupunkilehdessäkin pohdimme joka kerta huolella, onko maahanmuuttoa kritisoiva kirjoitus julkaistavissa vai ei. Kirjoitetaanko yhteiskunnallisesta ongelmasta yksilön arvoa loukkaamatta ja koko ryhmää leimaamatta.
Kotouttamisessa pitäisi tulokkaille tehdä heti selväksi, että länsimaisiin arvoihin kuuluu uskontojenkin arvostelu.

Kirjoittaja on Kuopion Kaupunkilehden ja Viikkosavon päätoimittaja.