Maailmanlopulle jatkoaika

Puhdas ja halpa sähkö pelastaisi maailman ilmastokatastrofilta.

Ilmastonmuutos syyllistää, mutta ikävät raportit eivät muuta käytöstämme. Lentokoneilla on päästävä lomalle eksoottisiin maihin. Vaurastuneet kuluttajat tarttuvat saastuttavan autokotteron rattiin ja välttelevät hikisiä busseja.
Kasvissyöjänä on helppo heristää sormea lihaa mässyttäville tekovihreille. Arvostelu on tekopyhää, kun lentelen itsekin surutta maanosasta toiseen. Muutaman risuparran vegaanipöperöt eivät pysäytä napojen sulamista. Lainsäätäjien on kriminalisoitava ihmiskunnan mukavuudenhalu.

Päättäjät pelkäävät vaaleja mutta eivät luonnonkatastrofeja. Aikaa on vähän. Maailma ei pelastu Kuopion valtuuston ympäristöystävällisillä päätöksillä. Kun Kuopiossa rakennetaan uusia pyöräreittejä keskustaan, Delhissä yksityisautoilu kasvaa tuhannen auton päivävauhtia.
Muutama viikko sitten järjestetyssä Kuopion Energian mediatilaisuudessa menivät maailmanlopun ennustukset uusiksi. Lappeenrannan teknisen yliopiston professori Jarmo Partanen kertoi, miten ihmiskunta vapautuisi ilmastorikoksistaan ja hiilijalanjäljen painavasta taakasta. Puhdas ja halpa sähkö pelastaisi maailman ilmastokatastrofilta.
Partanen kuulosti messiaalta, joka oli laskeutunut maan päälle viisaan insinöörin hahmossa. Hän toi lohtua niille, jotka eivät voi vastustaa sikanautaa ja mannertenvälisiä lentoja.

Ehkä meidän ei sittenkään tarvitse luopua pahoista tavoistamme. Teknisesti kaikki on valmiina, mutta miten käy öljyteollisuuden, Putinin ja arabisheikkien? Sotia käydään öljyn vuoksi, öljystä revitään miljardeja ja siksi erämaavaltioilla on valtaa ja aseita.
Jos öljystä tehtäisiin tarpeeton energian lähde, Venäjästä tulisi kehitysmaa, pimeä Siperian valtakunta. Miten säilyy maailmanrauha, jos sähkö horjuttaisi vallitsevaa kauhun tasapainoa? Partasen esittelemät sähköreformit saattaisivat pahimmillaan ajaa kansakunnat sotilaalliseen konfliktiin. Olemmeko pattitilanteessa?

Aurinko- ja tuulivoimasta saa edullisesti uutta sähköntuotantokapasiteettia. Liikenteen voi sähköistää. Jopa ravintoa voidaan valmistaa ilmasta hapen, mineraalien, veden ja sähkön avulla. Miten ujutamme ajoissa uuden teknologian Aasian ja Afrikan sadoille miljoonille skootterikuskeille, joiden pakoputkista tupruaa sinistä savua ilmakehään? Sähkön vallankumousta odotellessa tarvitaan poliisivaltion otteita.