Maakuntamallin hautajaiset

Soten valinnanvapaus tekisi keskustasta lopullisesti pienpuolueen.

Lehmänkaupoissa syntynyt sote ja maakuntamalli ovat riski myös keskustalle. Soten valinnanvapaus näyttää tulonsiirrolta kansalaisten verorahoista kansainvälisille firmoille. Vaikka keskustan unelma maakuntamallista olisi toteutunut, palvelut asettuisivat sinne missä olisi maksukykyä ja ihmisiä eli kaupunkeihin. Tällöin keskustan sydänmaiden äänestäjät pettyisivät. Valinnanvapaus kiihdyttäisi keskustan syöksykierrettä pienpuolueeksi.

Kaupunginjohtaja Jarmo Pirhonen ymmärtänee, ettei maakuntamalli ole Kuopion etu. Toki hän virallisesti odottaa ”poliittisia päätöksiä”. Mitä lisäarvoa Kuopiolle toisi keinotekoinen maakuntahallinto? Kuopiolla on moninkertaisesti enemmän osaamista ja asiantuntijoita kuin kuihtuvalla maakunnalla. Pienten kylien kunnanisät olisivat uhka Kuopion elinvoimaiselle kaupunkipolitiikalle. Hannakaisa Heikkinen ja muut keskustavaikuttajat jaksavat edelleen kirjoitella mielipidesivuille maakuntamallin puolesta, vaikka hankkeen hautajaiset näyttävät olevan kolmen viikon päässä. Letkut vedetään seinästä. Aivokuollutta ei enää elvytetä. Heikkinen voisi sanoa nöyrästi muistosanoissa, että uusi sote syntyy muilla kuin puoluepoliittisilla kähminnöillä.

Keskusta ei siis saa maakunnan tukea valtansa vahvistukseen. Kaupunkipuolueet kokoomus, demarit ja vihreät vähentävät rankasti sote-alueita. Äänestäjät muuttavat kaupunkeihin ja maaseutu tyhjenee. Keskusta säilyy hengissä, jos ymmärtää, että maailma on muuttunut maalaisliiton kultavuosista. Suomea pyörittävät kaupunkivaltiot.
Sote-sotku jatkui luvattoman pitkään. Isoista kaupungeista vain Helsinki ja Tampere kapinoivat avoimesti uhkaa vastaan. Eikö kaupunkien olisi alun perin pitänyt vedota kuntien itsehallintoon ja torjua jyrkästi maakuntaan pakottaminen? Maakuntaliitot ja elyt ovat tietysti innoissaan, koska niiden virkamiesten asema vahvistuisi maakuntamallissa verrattuna nykyiseen puuduttavaan hankerahoitussirkukseen.

Erikoissairaanhoitoa johtaa maassa viisi yliopistollista sairaalaa viidessä maan johtavassa kaupungissa. Siihen ei tarvita 18 maakunnan hämmennystä. Joskus hidas demokratia on hyödyllinen. Soten ja maakuntahallinnon virheet ennättivät paljastua ennen kuin tehtiin miljardiluokan munaus ja ajettiin kaupungit ahtaalle.