Jaakko takasi tuttavansa lainan: ”Maksoin vuosia hänen lainaansa”

Kun tuttavan yritys kaatui, Jaakko joutui maksamaan takaamansa lainan, eikä ole saanut rahojaan kokonaan takaisin. Arkistokuva: Tiina Örn

Jaakko takasi tuttavansa lainan ja joutui maksumieheksi. Kaikkia rahoja hän ei ole saanut takaisin.

Toisen lainan takaamiseen kannattaa aina suhtautua vakavasti. Pahimmillaan laina jää takaajan maksettavaksi, ja voi sotkea tämänkin talouden pitkäksi aikaa. Kaupunkilehden lukija Jaakko (nimi muutettu) haluaa kertoa lyhyesti kokemuksensa, kuinka hän joutui tuttavansa lainan maksumieheksi, eikä ole vielä tänäkään päivänä saanut tuttavalta kaikkia rahojaan takaisin.

Tilanne tuli nopeasti. Jaakon hyvä tuttu tarvitsi aika pientä lainaa äkilliseen rahantarpeeseen liiketoiminnassa. Tuolloin oli vielä markka-aika.
– Laina oli vekseli. Summa oli muistaakseni 35 000 markkaa. Vekseliin laitettiin nimi, ja se piti maksaa takaisin nopeasti, Jaakko muistelee.
Lainan ottaja vakuutti, että voi maksaa sen pian, ja takaajana toimiminen olisi vain nimellinen asia.
– Sitten suhdanteet muuttuivat. Tuttavani yritys kaatui, ja kun vekselin takaisinmaksun aika tuli, joudin itse ottamaan lainaa, jotta sain sen maksettua.
Jaakko joutui maksamaan ottamaansa lainaa takaisin muutaman vuoden.
– Maksu ei vienyt minua perikatoon, mutta harmitti kuitenkin. On muistettava, että kun takaa jonkun lainan, on suhtauduttava siihen kuin se olisi oma laina.

Tällä hetkellä Jaakko on saanut osan rahoistaan takaisin, mutta ei koko takaamaansa summaa. Kuten tässäkin tapauksessa, raha-asiat voivat saada henkilökohtaiset suhteet solmuun.
– Tämä sotku vaikutti suuresti ystävyyssuhteeseemme. En ole juuri hänen kanssaan enää tavannut. Koen, että hän ei ole tehnyt tarpeeksi takaisinmaksun suhteen. Vaikka hän oli velkaantunut, hän osteli vaatteita, istui kuppiloissa ja matkusteli ulkomailla. Minusta tuntui, ettei hän ole ottanut takaisinmaksua velvollisuutena.

Kuopiosta Säästöpankki Optialta ja Handelsbankenista kommentoidaan, että nykyisin pankki tekee tarkat selvitystyöt sekä velallisen että takaajan taloudellisista tilanteista ennen lainan myöntämistä. Näin ollen edellä mainittuja tapauksia pääsee sattumaan harvemmin.
– Nyt lainan ottaminen ja takaaminen on hyvin valvottua toimintaa. Mutta toki elämäntilanteet voivat muuttua, ja sekä velallisen että takaajan maksukyky voi muuttua, vaikka tilanne olisi tarkastettu lainaa otettaessa, Handelsbankenin konttorinjohtaja Timo Väisänen sanoo.

Säästöpankki Optian konttorinjohtaja Jouni Pekkarinen korostaa, että takaamispyyntöön kannattaa suhtautua aina huolella.
– Silloin ottaa vastuun toisen velasta, ja vastaa velasta omalla omaisuudellaan. Lainan takaamiseen kannattaa suostua vain, jos oma taloudellinen tilanne sen sallii.
Väisänen sanoo, että taattavan summan tulisi aina olla korkeintaan sellainen, jonka takaaja voi vielä hoitaa ilman, että joutuu itse taloudellisiin vaikeuksiin.
– Meillä tyypillisimpiä takaustapauksia ovat sellaiset, joissa yritys hakee lainaa ja omistajat takaavat sen, tai vanhemmat täytetakaavat lapsensa ensiasunnon lainaa, Väisänen kommentoi.

On mahdotonta yleistää, millaisia lainoja jäisi yleisimmin takaajan maksettavaksi. Summat ja lainojen kohteet vaihtelevat. Väisänen ja Pekkarinen kuitenkin kommentoivat, ettei tilanne ole kovin yleinen, mutta joitakin tapauksia sattuu silloin tällöin.
– Meillä on ollut esimerkiksi joitakin tapauksia, joissa yritys on mennyt velkasaneeraukseen, ja yrityksen puolesta annetut takaukset ovat jääneet takaajan maksettaviksi. Isoimmilla yrityksillä, joiden omistajat ovat varakkaita, velat saattavat olla satoja tuhansia. Mutta pienemmillä ei tietenkään, ja mitään summia on vaikea yleistää, Väisänen kertoo.

 

Mieti näitä, ennen kuin suostut:

  • Älä suostu lainan takaajaksi, mikäli oma taloutesi ei ole täysin kunnossa.
  • Älä suostu takaamaan sellaisen henkilön lainaa, jonka talous ei ole kunnossa.
  • Älä anna tunteiden tai perhesiteiden vaikuttaa liikaa takaajaksi ryhtymiseen. Ole realistinen oman taloudellisen tilanteesi suhteen.
  • Kannattaa selvittää, miten takaajaksi ryhtyminen vaikuttaa omiin mahdollisuuksiisi saada lainaa.
  • Lähde: financer.com

Takaajana voi olla vaikka valtiokin

Nykyään lainaan voi saada myös pankilta ostettavan takauksen tai valtiontakauksen. Pankilta ostettavan takauksen voi ostaa siitä pankista, mistä laina on otettu. Vakuutuksen antaa vakuutusyhtiö ja sillä on oikeus periä pankille maksamansa summa takaisin lainanottajalta.
Valtion takaus on mahdollista saada opintolainaan ja asuntolainaan. Opintolainat ovat tyypillisesti kokonaan valtion takaamia.
Asuntolainan valtiontakauksen saa, kun ilmoittaa pankissa lainan haun yhteydessä kiinnostuksestaan valtion takaukseen.
Neuvot on poimittu rahoitustuotteiden vertailusivusto vertaaensin.fi:stä.