Marja Berg osaa lypsää lehmän

Radiologian erikoislääkäri, lääketieteen tohtori, HHJ

Ammattisi siviilissä?
Radiologi

Millainen perhe sinulla on / keitä perheeseesi kuuluu?
Olen neljän lapsen äiti ja neljän lapsenlapsen mummo. Puolisolla on kaksi lasta. Äitini asuu hoivakodissa. Sisko, kaksi veljeä ja heidän perheensä.

Missä ja miten asut? Ja miksi asut juuri siellä?
Kerrostalossa Puijonlaaksossa Kuopiossa, siellä on hyvä asua, alue on rauhallinen ja lähellä keskustaa. Mukavat naapurit. Viikonloppuisin asun usein puolison kanssa Rautalammilla, maaseudun rauhassa voi rentoutua parhaiten.

Miten vietät vapaa-aikaasi (harrastukset)?
Liikunta kuten sauvakävely ja hiihto. Luonnossa liikkuminen, sienestys, marjastus ja kalastus. Lastenlasten kanssa käydään uimassa. Lukeminen ja käsityöt. Politiikka.

Mitä TV-ohjelmia seuraat?
Uutiset ja ajankohtaisohjelmat. Musiikkiohjelmia kuten Suomi Love tulee katsottua silloin tällöin. Opiskeluaikaan olin elokuvakerhossa, nykyään elokuvia tulee katsottua joskus viikonloppuisin.

Millaista musiikkia kuuntelet?
Nykyään kuuntelen työmatkoilla autossa melko paljon sitä mitä Radio Suomi sattuu soittamaan. Neil Young on kestosuosikki. Ooppera ja musikaalit kuuluu ohjelmaan, kun olen reissussa. Elävää musiikkia ehdin valitettavan harvoin kuuntelemaan.

Minkä biisin vetäisisit karaokessa? Miksi?
Magdaleena. Voisin laulaa sen kavereiden kanssa, jotka osaavat laulaa eikä oma laulutaidottomuuteni kuuluisi niin selvästi. Ja on niin hauskaa laulaa ’sukat on sillä makkaralla ja lentää se päivänkakkaralla’.

Mitä lukemaasi kirjaa suosittelisit muille ja miksi?
Viimeksi olen lukenut Elena Ferranten Napolisarjan, joka on mielenkiintoinen ajan ja italialaisen yhteiskunnan kuvaus kahden naisen tarinan kautta. Kirjasarja oikein imaisi lukemaan. Napolin murre on läsnä tarinassa. Savon murre on omassa elämässäni vastaava tunteiden kieli kuin Napolin murre napolilaisilla.

Missä näet itsesi 10 vuoden kuluttua?
Eläkkeellä ja asumassa maalla puolisoni kanssa lampaiden kasvattajana omavaraistaloudessa.

Millainen ruoanlaittaja olet?
Hyvä, jos sille päälle satun. Kokkaamista on riittänyt, kun olen lapsille muutaman vuosikymmenen laittanut ruokaa.

Milloin itkit viimeksi? Miksi?
Noin kuukausi sitten. Oman lapsen ja lapsenlapsen surua.

Onko sinulla lemmikkejä? Jos on, mitä?
Tämän hetkisessä elämäntilanteessa ei eläimiä pysty hoitamaan kunnolla, joten niitä ei nyt ole. Kissa, koira ja lampaat sitten kun asun siellä maalla.

Minne teit viimeisimmän lomamatkasi? Miksi matkustit juuri sinne?
Rautalammille omalle mökille. Mökillä voi talvellakin nauttia luonnonrauhasta, hiihtää tai lumikenkäillä järven jäällä ja kalastaa. Katiskoista tuli matikoita, joista puoliso keitti herkullista matikkasoppaa.

KuPS vai KalPa? Miksi?
KUPS. Koska lapsenlapsi pelaa KUPSin junioreissa. Vaikka jääkiekon maailmanmestaruuskisat on kyllä pakko katsoa. Kalpan otteluihin ehdin luvattoman harvoin.

Paras paikka Kuopiossa? Miksi?
Puijo. Liikuntapaikka on lähellä kotia ja kun ehtii Konttilan pelloille asti niin liikenteen melu lakkaa kuulumasta.

Yllättävin puolesi? / Tätä et tiennyt minusta?
Osaan nylkeä matikan ja lypsää lehmän.

Kuka

• Marja Berg