Mauttomat uskonvahvistustilaisuudet

Kukaan ei oikeasti kuuntele kuulemistilaisuuksissa.

Finnpulp järjesti runsas viikko sitten kuulemistilaisuuden Kuopiossa. Mustavalkoisuus rehotti salissa. Muuttiko yksikään läsnäolija lukittua mielipidettään? Kun joku yleisöstä käytti puheenvuoron, alkoivat uskonveljet ja -sisaret taputtaa villisti. Taputukset ovat mauton tapa asiallisessa infotilaisuudessa, kuin joku purskahtaisi nauruun hautajaisissa.

Kuullunymmärtäminen on heikkoa siellä, missä uskomukset ovat vahvoja. Ihmiset kuulevat vain sen, mitä haluavat kuulla. Kuulemistilaisuus muistutti nyrkkeilyottelua. Kuka tyrmätään ja millä taktiikalla? Silloin kun vastakkain ovat vahvat asenteet ja pelko arvovaltatappiosta, konfliktit jäätyvät paikoilleen.

Sellaista tieteellistä lausuntoa ei ole koko maailmassa, että lahko pro Kallavesi lakkaisi näkemästä Finnpulpin mörkönä. Toisaalta kantansa nuijinut kaupunki ei peräänny, vaikka tuomiopäivän julistajat iskisivät lisää ässiä pöytään. Ihmismieli ei ole kovin taipuisa työväline. Jos ateisti on päättänyt, ettei Jumalaa ole olemassa, pää ei käänny, vaikka Jumala koputtaisi olkapäähän tai fyysikot rakentaisivat suuresta hengestä tieteellisesti pätevän mallin laboratoriossa.

Totuus ei kiinnosta kuulemistilaisuuksissa. Niissä selviää, mihin lahkoon kuulut ja minkä herätysliikkeen lauluja laulat. Vastustaminen ei ole yhtä tehokasta kuin kannattaminen. Kun vastustaa asioita, se on kuin sodanjulistus vastapuolelle, jolloin myös taistelun toinen osapuoli alkaa suunnitella vastaiskuja. Hallituksen ja ay-liikkeen irtisanomistaistelu on tästä hyvä esimerkki.

Sotatoimia voi lietsoa panemalla toisen suuhun virheellisiä tulkintoja ja kyhäämällä niistä omaan uskomukseensa sopivan version. Ihmiset markkinoivat mielipiteitään yksittäistapauksilla, yleistämällä ja esittämällä uhkakuvia. Kallaveden saastumisesta on herännyt sitkeä epäilys. Toisaalta ympäristöystävällinen sellutehdas on joillekin dogmi, jota voi vaalia unelmalla työllissyysparatiisista.