Me too meni överiksi

Maailman isot uutiset jäävät Me too -otsikoiden varjoon.

Me too -kampanja on tämän syksyn isoin ylilyönti. Pitkin syksyä tunnetut naiset ovat tulleet julkisuuteen omien ahdistelukokemustensa kanssa. Melkein jokainen julkkis tuntuu olevan seksuaalisen häirinnän uhri. Aihetta on rummutettu mediassa viikoittain lokakuusta lähtien. Yle järjesti häirinnästä teemaillankin. Tällä viikolla aihetta pyöriteltiin eduskunnassa kaksi tuntia.

Totta kai seksuaalinen häirintä pitää tuomita. Keskustellakin pitää, jotta härskien vitsien viljelijät ja mauttomasti vihjailevat miehet tajuavat moukkamaisuutensa. Näin massiivinen julkisuus herättää kuitenkin jo vainoharhaisuuden piirteitä. Tällaisen kohun myötä alkavat kaikki kohteliaisuudet vastakkaiselle sukupuolelle tuntua arveluttaville.

Mittasuhde mediassa on ollut kohtuuton. Syntyy mielikuva, kuin seksuaalista häirintää olisi kaikkialla ja se olisi yksi aikamme suurin ongelma. Paljon vakavampia ongelmia ovat yksinäisyys, syrjäytyminen ja mielenterveyden järkkyminen. Näistä teemoista ei tunnu syntyvän suurempaa kohua. Median toimintalogiikkaa hallitsee ihmisten uteliaisuus. Julkkisten avautuminen kulissientakaisesta teerenpelistä on mielenkiintoista tirkisteltävää, mutta ei kuulu merkitykseltään maailmanluokan uutisiin.

Me too -kampanjassa eniten äänessä ovat hyväosaiset länsimaiset julkkikset. Omien ahdistelukokemusten kertominen on hyvä keino kalastella huomiota ja sympatiapisteitä. Montako pitkäaikaissairaan tai työttömän yh-äidin Me too -kertomusta olet lukenut? Tuskin yhtään. Heillä on varmasti katsekontakteja isompia ongelmia pohdittavana, kuten miten selvitä seuraavan kuun laskuista.

Kukaan ei edelleenkään tunnu osaavan määritellä, mitä seksuaalinen häirintä edes tarkoittaa. Suo on loputon, koska kyse on lähes aina tulkinnasta. Kun häirintää paisutellaan ja media etsii siitä uusia todisteita, alkaa jokainen vastakkaisen sukupuolen lähestymisyritys tuntua ahdistelulta. Samalla maailman isot uutiset jäävät Me too -otsikoiden varjoon.

Kirjoittaja on päätoimittaja. Lähetä palautetta: aija.pirinen@media.fi