Melomalla Kallaveden saaret tutuiksi

Silja Ylimäki kuuluu Kallan Melojiin ja toimi oppaana viime viikonloppuisella melontareissullamme Tuomaansaloon. Ylimäki on melonut monille Kallaveden saarille jo useina kesinä.

Kuopio on ympäröity ihanin saarin, jotka ovat mahtavia melontakohteita.

Kauniit kesäkelit houkuttelevat vesille, tavalla tai toisella. Erityisen lähelle luontoa pääsee melomalla. Kun kajakilla lipuu rauhassa eteenpäin aivan veden rajassa, saattaa vaikka joutsen tulla uiskentelemaan rinnalle. Melomisesta ei kuulu eläimiä säikäyttävää moottorin pärinää ja kajakilla tai kanootilla pääsee pieniäkin väyliä pitkin tai lähelle lintujen täyttämiä luotoja.
– Meloessa kaiken näkee ihan eri vinkkelistä. Tututkin maisemat näyttävät ihan uudelta, kun niitä katselee vesiltä päin. Ketterällä kajakilla pääsee vapaasti melkeinpä minne vain. Vapaus ja luonnon lähelle pääseminen melomisessa viehättää erityisesti, Kallan Melojien puheenjohtaja Matti Ahonen kuvailee.

Aloittelija: Melo lähellä rantaa

Ahosen mukaan paras melontakeli on pilvipoutainen, jolloin käy mieto tuuli.
– Silloin ei aurinko polta liikaa ja pieni tuulenvire pitää itikat ja paarmat poissa. Tällainen sateenjälkeinen happirikas kelikin on mukava, Ahonen kommentoi haastattelua edeltänyttä sadekuuroa.
Ahonen suosittelee aloittelijoita melomaan rantoja pitkin, jolloin kaatumisen sattuessa rantakin on lähempänä. Rannan tuntumassa on myös enemmän katseltavaa.
– Kannattaa aloittaa tutuista vesistä. Melojan tulisi koko ajan tietää missä hän on.
Vesille lähtiessä on hyvä kertoa tuttaville, minne on suuntaamassa ja millä aikataululla. Aloittelijan ei kannata lähteä vesille yksin. Kännykkä on syytä pitää mukana vesitiiviisti pakattuna.

Muista ottaa tarpeeksi juomaa

Melomaan lähtiessä mukaan kannattaa aina pakata vähintään kartta ja kompassi, vaihtovaatteet, juomaa ja välipalaa. Nesteytyksestä on tärkeää huolehtia muulloinkin kuin aurinkoisella kelillä, sillä melonta on fyysinen suoritus.
– Aurinkoisella kelillä hattu ja aurinkolasit. Vaihtovaatteet aina sen takia, että keli voi melonnan aikana muuttua, ja meloessa tahtoo aina kastua. Rantautuessa on mukava vaihtaa kuivaa päälle.
Vaatteiden kuivattamisen varalle Ahosella on aina mukana myös pyykkinarua. Äyskäri tai muunlainen kauha kajakin vedestä tyhjentämiseen on syytä olla aina mukana.
– Pidemmille reissuille tarvitaan enemmän vaihtovaatetta ja ruokaa. Joskus kelit voivat muuttua niin paljon, että parempaa keliä joutuu vaikkapa odottamaan yön yli. Tosin riittävän hyvä melontakeli on osittain myös varustekysymys, vaikka luontoa ei kannatakaan lähteä liikaa uhmaamaan.

Pakkaa vedenpitävästi

Melomaan lähtiessä tavarat kannattaa pakata vedenpitävästi ja pieniin nyssyköihin, jotta niitä on helppo jakaa kajakin eri tavaratiloihin. Kajakki pakataan toimivasti niin, että peräosaan pakataan painavimmat tavarat, kuten majoitustarvikkeet. Tällöin kajakki säilyy vakaampana ja helpompana ohjattavana.
– Lähelle melojaa, käden ulottuville ja helposti saataville, pakataan esimerkiksi juomaa ja välipalaa.
Ahonen neuvoo pakkaamaan kajakin tasaisesti myös sivusuunnassa.
– Kajakkia ohjataan myös kallistelemalla. Mikäli kajakki on valmiiksi kallellaan toiselle puolelle, hankaloittaa se ohjaamista ja saattaa viettää koko ajan toiseen suuntaan.

 

Tuomaansalossa laavu on upealla paikalla. Siellä on hyvä paistaa letut ja makkarat. Saaressa toimii polttopuuhuolto ja siellä on myös käymälä.

 

Tyynellä kelillä melonta ei ole niin raskasta, kun kajakki lipuu helposti eteenpäin muutamilla vedoilla.

Kallavesi täynnä ihania saaria

Kommentti: Laura Töyräs

Kuopiota ympäröivä Kallavesi on täynnä ihania saaria retkikohteiksi. Meloin ystäväni kanssa viime viikolla Tuomaansaloon, ja ihastuin ikihyviksi. Tuomaansalon laavu on kallion päällä, mistä on mahtavat näköalat. Paistoimme siellä makkarat ja letut.

Saarten oma maailmansa on minulle aivan uusi ja ihmeellinen, sillä en ole juuri aiemmin päässyt Kuopiossa vesille omatoimisesti. Näihin valloittaviin saariin kun ei pääse kuin vesiteitse, tai talvella jäitä pitkin. Meloessa on todellakin aivan veden äärellä, ja tunne on ihan eri, kuin esimerkiksi moottoriveneellä. Kajakissa istut keskellä luontoa ja tosiaan joutsenetkin voivat tulla lipumaan viereen, kuten meille kävi. Kartan melonta- ja veneilyreiteistä taukopaikkoineen löytää Kuopion kaupungin sivuilta.

Takaisintulomatkan saimme meloa täysin tyynessä kelissä, ja kajakki liukui yhdellä vetäisyllä pitkän matkaa. Tällaisen kokemuksen soisi kaikille. Muistoksi jäi läjäpäin ihanan aurinkoisia kuvia, joissa Kallavesi kimmeltää.