Metsä rentouttaa ja lohduttaa retkeilijää

Metsässä olemisen jälkeen on aina parempi mieli ja saa voimaa arjen haasteisiin, sanoo Arja Mäntylä. Kuvat: Ella Mustonen

Kuopiolaiselle Arja Mäntylälle metsä on paikka, jossa voi unohtaa arjen kiireet: ”Metsässä mikään ei ärsytä, vaadi eikä pakota”.

Metsä on aina ollut Arja Mäntylälle rakas paikka. Teini-ikäisenä häntä viehätti ajatus elämästä sopusoinnussa luonnon kanssa. Tuolloin hän tutustui luontoon esimerkiksi sienestämällä. Sienestämisestä tulikin silloin hänelle harrastus, joka jatkuu yhä.
– Minusta on ihmeellistä, että metsästä saa ilmaiseksi ruokaa. Syksyisin tuntuu, että on melkein synti jättää sienet keräämättä, hän ajattelee.

Sienestämisen lisäksi Mäntylä käy metsässä muinakin aikoina esimerkiksi valokuvaamassa. Hän hakeutuu luontoon myös rentoutumaan.
– En useinkaan suunnittele metsään menoa vaan menen sinne silloin, kun siltä tuntuu. Työpäivän jälkeen metsäreissu tulee tehtyä yleensä tuttuun metsään, mutta vapaapäivänä saatan mennä johonkin uuteen paikkaan, Mäntylä kommentoi.
Usein myös erityisen sosiaalisen päivän jälkeen hän haluaa rauhoittua luonnon parissa.

Mäntylä viettää paljon aikaa metsässä, mutta hän ei ole tehnyt vaelluksia, joissa patikoidaan rinkka selässä päiväkausia ja yövytään metsässä.
– En osaa suhtautua luonnossa liikkumiseen niin tavoitteellisesti, että laatisin suunnitelman sitä varten. Mielestäni pitkät matkat kannattaa ajaa autolla, jotta saa rauhassa nauttia ja vaellella päämäärättömästi nautiskellen, hän toteaa ja lisää, että silloin pääsee myös kunnon sänkyyn nukkumaan.

Metsässä olemisesta saattaa jopa saada enemmän irti, kun ei ole tiukkaa suunnitelmaa reitistä, painavaa rinkkaa selässä eikä huolta teltan kokoamisesta. Mäntylä kertookin, että hän hyötyy suuresti ajan viettämisestä luonnossa, vaikkei vietäkään metsässä vuorokausia yhdellä kerralla.
– Metsässä oleminen auttaa, jos olen stressaantunut, levoton, surullinen tai muuten vain virkistyksen tarpeessa. Vaikka olisin väsynyt, palaan sieltä aina virkistyneenä.

Luonnossa ajan viettäminen tuo Mäntylälle vapautuneen olon.
– Metsässä olen vapaa kaikista ärsykkeistä ja odotuksista, jotka ovat läsnä muualla. Siellä mikään ei ärsytä, vaadi eikä pakota. Luonnossa liikkuessa on helpompaa nähdä asiat oikeissa mittasuhteissa ja olla kiitollinen elämän ihmeestä, Mäntylä painottaa.
Hän miettii metsässä ollessaan usein sitä, kuinka upeasti kaikki siellä toimii: esimerkiksi maahan tippuvat lehdet eivät jää kasoiksi vaan maatuvat.
– Sellaisia miettiessäni tunnen oloni onnelliseksi. Metsässä olemisen jälkeen on aina parempi mieli ja saa voimaa arjen haasteisiin.

Metsässä liikkumista varten ei ole pakko hankkia kalliita vaatteita tai rinkkoja.
– En ole koskaan omistanut rinkkaa enkä luultavasti tule omistamaan. Metsässä pärjää aivan normaaleilla vaatteilla ja repulla, jossa on evästä ja juomista, toteaa Mäntylä.
Usein käytännölliset vaatteet lisäävät luonnossa olemisen iloa.
– Minulla on kesälläkin pitkähihaiset ja -lahkeiset vaatteet ja hattu ötököiltä ja teräviltä risuilta suojautumiseksi, hän kuvailee.
Etenkin talvella lämpimät kengät ovat Mäntylälle tärkeät. Kenkien lämmön varmistamiseksi hänellä on myös varpaanlämmittimet, jotka kenkien sisällä lämmittävät.
Sään lämmetessä hän käyttää kumisaappaita. Hänellä on myös oma metsätakki, jonka kanssa hän on seikkaillut luonnossa parikymmentä vuotta.
– Siinä on niin ihana metsän tuoksu, että sen pyykkääminen on aina harmittavaa!

Arja Mäntylä. sanoo, että käytännölliset vaatteet lisäävät luonnossa olemisen iloa.

Arja Mäntylä

  • Arja Mäntylä, 39, asuu miehensä kanssa Karttulassa.
  • Hänen miehensä valokuvaa luontoa paljon, mikä innoitti myös Mäntylää tarttumaan kameraan.
  • Valokuvauksen ja metsäretkien lisäksi Mäntylä pitää remontoimisesta ja sisustamisesta. Hän nauttii myös puutarhanhoidosta.
  • Nykyään Mäntylä työskentelee sosionomina.