Savon Yrittäjien uusi toimitusjohtaja Paula Aikio-Tallgren on sinnikäs ja malttamaton

”Tällainen metsälappalainen sopeutuu hyvin Savoon, samaa lupsakkuutta ja rentoutta meistä löytyy”, toteaa Savon Yrittäjien uusi toimitusjohtaja Paula Aikio-Tallgren Kuva: Sanna-Liisa Kiiskinen

”Mieheni jää Tornioon pyörittämään yritystämme, minä asun viikot ja välillä varmaan viikonloputkin Kuopiossa”, sanoo Savon Yrittäjien uusi toimitusjohtaja.

Kello 5.30 piippaa aamuherätys Lokkisaaressa Konnevedellä. Herääjä istahtaa aamupalan jälkeen soutuveneeseen, soutaa rantaan, hypähtää autoonsa ja suuntaa kohti Kuopiota. Savon Yrittäjien torniolainen uusi toimitusjohtaja Paula Aikio-Tallgren on omien sanojensa mukaan sinnikäs ja malttamaton.

Vaikka pesti alkaa syyskuussa, hän on aloittanut perehtymisen jo elokuussa.
– Olen todellakin herännyt tänään klo 5.30 ja soutanut 20 minuuttia rantaan, jotta pääsen autolla töihin. Tässä näkyy minun malttamattomuus ja sinnikkyys. Tulin Kuopioon etuajassa ihan omasta ilosta. Halusin perehtyä porukkaan ja meillä on ollutkin oikein hyvä viikko. Minulla on positiivisia kytköksiä Savoon ja Kuopioon. Vanhemmillani oli kesäpaikkana oma saari Konnevedellä. Olen viettänyt kesäni siellä vauvasta lähtien ja asun siellä elokuun ajan, kunnes varsinainen Kuopion kotini vapautuu. Kuopio on siis tuttu kesäkaupunki ja osaan ajaa Savossa ilman navigaattoria.

Savon Yrittäjillä on uusi strategiakausi alkamassa, joka on luonteva hetki vaihtaa vetäjää. Uuden toimitusjohtajan valinta oli kuitenkin historiallinen siinä mielessä, että aiemmin ei toimitusjohtaja ole tullut alueen ulkopuolelta toimien samalla luottamushenkilönä. Tästä Aikio-Tallgren antaa isot kiitokset valitsijoilleen.
– On historiallista, että yrittäjien toimitusjohtaja tulee toisesta statuksesta ja territoriosta. Savon yrittäjät tekivät erittäin innovatiivisen ratkaisun, kun ottivat lappalaisen yrittäjän toimariksi. Sen verran hyvin tunnen järjestön, että tiedän mihin suuntaan on mentävä. Olen ollut 15 vuotta luottamushenkilönä kaikilla tasoilla, joten nyt voin suoraan keskittyä kehittämistyöhön ja operatiiviseen johtamiseen.

Aikio-Tallgren kehuu myös Savon Yrittäjien osaamista ja uuden ajan palveluja, joita seurataan myös valtakunnan tasolla. Hänellä on jo selkeä visio tulevasta.
– Meillä on kolme tärkeää hanketta meneillään: Omistajavaihdosneuvonta, HankintaHelppi eli miten yrittäjät pääsevät käsiksi julkisiin hankintoihin ja sitten aivan omanlaisensa Yritys oppii ja menestyy eli YOM-hanke, jossa tehdään modernia digiajankoulutusta ja neuvontaa. Brändäämme itsemme jatkossa entistä enemmän palveluyritykseksi ja haemme uusia asiakkaita, kuten hybridiyrittäjiä, nuoria yrittäjiä ja kevytyrittäjiä. Yrittäjäjärjestön on herkällä korvalla kuunneltava tätä porukkaa, sillä siellä muhii mm. tulevia osakeyhtiön perustajia. Kun linkitetään sopivasti perinteistä järjestötoimintaa ja bisnesajattelua, niin syntyy savolainen malli.

Aikio-Tallgren on itse ollut yrittäjänä 25 vuotta yhdessä miehensä kanssa. Oma yritys jatkaa Torniossa puolison johdossa ja pariskunta elää jatkossa kahdella paikkakunnalla.
– Mieheni jää Tornioon pyörittämään yritystämme, minä asun viikot ja välillä varmaan viikonloputkin täällä. Tallgren on tervetullut sinkkukämppään Satamakadulle. Eihän se ole kuin 5,5 tuntia junalla, hän naurahtaa.

Savon alue on hänelle siis tuttu jo työn kautta ja lapsuuden kesistä, mutta onko vielä jotain, mikä arveluttaa Savoon muutossa?
– Mikään ei arveluta eikä pelota. Uskon, että meidän mentaalit stemmaa hyvin: Rentous, lupsakkuus, maanläheisyys sellaisella myönteisellä tavalla. Savon murretta en tosin ymmärrä ollenkaan, mutta luulen, että tällainen metsälappalainen natsaa silti hyvin savolaisten kanssa.

Paula Aikio-Tallgren

  • 56-vuotias yrittäjä, EMBA, Savon yrittäjien uusi toimitusjohtaja 1.9.2019 alkaen.
  • Kotipaikka Tornio, syntynyt Helsingissä, asunut myös Päijät-Hämeessä ja Kaliforniassa.
  • Puoliso ja kaksi täysi-ikäistä lasta. Toinen lapsista yrittäjänä Ranskassa.
  • Työuraan kuulunut mm. kansainvälistä kauppaa. 25 vuotta yrittäjänä Virvatuli-Valaisimet Oy:ssä.
  • Vaikuttanut myös kuntapäättäjänä ja maakuntavaltuutettuna sekä lukuisissa valtakunnallisissa luottamustehtävissä mm. Suomen
  • Yrittäjissä, Lapin Yrittäjissä, Finnveran hallintoneuvostossa, Kuntien takauskeskuksen ja edelleen Keskuskauppakamarin hallituksissa.
  • Oli eurovaaliehdokkaana kevään EU-vaaleissa ja sai ensikertalaisena 6000 ääntä.