”Mies työnsi kätensä housuihini” – tätä on kuopiolaisten kokema seksuaalinen häirintä

Seksuaalista häirintää tapahtuu muun muassa työpaikoilla. Kuva: Annamaija Herola

Kuopion Kaupunkilehti kysyi kuopiolaisten kokemuksia seksuaalisesta häirinnästä.

Halailua, sänkyyn vonkaamista, sukupuolielimistä kuvien lähettämistä, kourimista, puristelua, väkisin suutelua, epäasiallista puhetta ja koskettelua. Sitä on kuopiolaisten kokema seksuaalinen häirintä ja se käy ilmi Kuopion Kaupunkilehden tekemästä kyselystä.

KUOPION Kaupunkilehden nimettömään nettikyselyyn tuli helmikuun alussa kymmeniä vastauksia, suurin osa naisilta. Kommenteista käy ilmi, että seksuaalista häirintää ilmenee varsinkin työpaikoilla.
– Työnantajat ovat vonganneet sänkyyn, raapineet jopa asuntoni ovea viinapäissään. Miespuoliset firman asiakkaat kävivät käsiksi – työnantajapuoli ei piitannut ja niin edespäin. Ja ikää minulla oli tuolloin 18–20 vuotta. Olen oppinut pitämään puoleni, yksi vastaajista kertoo.
– Sairaanhoitajan työssä sanallista häirintää on melkein päivittäin. Kommentoidaan ulkonäköä, ikää tai sanotaan härskejä kommentteja. Esimerkiksi että tuntuupa hyvältä, kun pestään alapäätä tai eipä oo aikoihin nuori tyttö sieltä kosketellu, yhdessä vastauksessa kerrotaan.

VASTAAJAT olivat kokeneet seksuaalista häirintää myös baareissa.
– Baarissa tapahtunut melkein joka kerta. Miehet tulevat hinkkaamaan tanssilattialla ja läpsivät tai puristelevat takapuolta ohi mennessä.
– Yökerhon tanssilattialla, ihmisjoukon keskellä, ulkomaalaistaustainen aikuinen mies työnsi kätensä housuihini.
Häirintää kokevat myös miehet.
– Työskennellessäni ravintolassa naispuoliset asiakkaat tarttuivat usein takapuolesta ja milloin mistäkin.

SEKSUAALISEN häirinnän ilmiö on näkynyt konkreettisesti Kuopiossakin. Viime syksynä Kuopion Tyttöjen Talolla alkoi myös oikeusministeriön rahoittama seksuaaliväkivaltatyön Otava-hanke. Tyttöjen talolla on terveydenhoitaja ja seksuaalineuvoja Anna Korhosen vastaanotto, josta seksuaalista väkivaltaa kokenut voi saada ammatti-ihmisen apua nopealla aikataululla ja virka-ajan jälkeenkin sekä täysin anonyyminä.
Korhonen kertoo, että asiakkaita alkoi tulla heti vastaanoton avaamisen jälkeen.
– Vastaanotto on suunnattu 13–29-vuotiaille. Karkeasti sanottuna puolet asiakkaistani on 16-vuotiaita ja puolet lähempänä 30 ikävuotta. 16 on sellainen ikä, jossa tehdään paljon erilaisia kokeiluja ja irtaannutaan vanhemmista. Se altistaa myös ikäville kokemuksille. Nämä vanhemmat asiakkaat ovat usein taas itse juuri saaneet tai saamassa lapsen ja se on nostanut pintaan omia ikäviä kokemuksia nuoruudesta.

POLIISI tiedotti seksuaalirikosten määrän lisääntymisestä Itä-Suomessa vuonna 2017. Poliisin mukaan kaikki seksuaalirikokset ovat lisääntyneet noin 28 prosentilla vuoteen 2016 verrattuna. Määrällisesti nousua on vain joitakin ykköstapauksia, koska seksuaalirikoksia tapahtuu poliisin mukaan vähän Itä-Suomessa. Korhonen hymähtää luvuille hyväntahtoisesti.
– Suhtaudun lämpimällä huumorilla näihin lukuihin, koska ne ovat ihan höpölöpöä. Niin kauan kuin seksuaaliseen väkivaltaan ja häirintään kuuluu häpeäleima, niin ilmoitetut rikokset ovat aivan eri luokkaa kuin oikeasti toteutuneet.

KORHONEN ei koe, että raiskaukset ja seksuaaliset väkivaltarikokset ovat lisääntyneet vaan niistä ilmoittamisen kynnys on hieman madaltunut. Rikoksia tapahtuu paljon ja hän muistuttaa, ettei Kuopiokaan ole mikään lintukoto.
– Yksi suurimpia ongelmia on se, etteivät ihmiset tiedosta kokeneensa seksuaalista häirintää tai väkivaltaa ennen kuin aletaan kertoa, mitä kaikkea se voi olla. Sitten pitää osata ylittää kynnys, että oliko kyseessä vain huono käytös vai ihan oikea rikos.

KORHONEN sanoo, että seksuaalisen väkivallan kokemus on aina traumaattinen. Ihmisen mieli haluaa aina suojella itseään ja usein myös muita.
– En usko, että asioita halutaan peittää tahallisesti. Kokemus saatetaan sulkea mielestä. Etenkin nuoret haluavat suojella perhettään tai kumppaniaan. Asiakkainani on käynyt paljon henkilöitä, joille kokemukset ovat palautuneet mieleen vasta myöhemmin.
Kaupunkilehden nettikyselystä käy ilmi, että osa vastaajista on joutunut hakemaan ikäviin kokemuksiinsa ammattiapua.
– Jouduin käymään terapiassa ja asia meni käräjille asti, eräs vastaaja toteaa.

 

Tukea Kuopiossa

  • Seksuaaliväkivalta on traumaattinen, turvallisuuden tunnetta heikentävä ja vaikea kokemus.
  • Tyttöjen Talo tarjoaa tukea ja apua 13-29-vuotiaille tytöille ja nuorille naisille, joilla on kokemus seksuaaliväkivallasta. Palvelu on maksutonta, luottamuksellista ja matalakynnyksistä yksilö- ja ryhmämuotoista ammatillista tukea.
  • Seksuaaliväkivaltaa kokeneet voivat ottaa yhteyttä Tyttöjen Taloon itse tai nuorten kanssa toimivat ammattilaiset voivat ohjata nuoren Tyttöjen Talolle.

Näin lukijat kommentoivat seksuaalisen häirinnän kokemuksiaan ja niiden aiheuttamia seurauksia

”Yökerhon tanssilattialla, ihmisjoukon keskellä, ulkomaalaistaustainen aikuinen mies työnsi kätensä housuihini. Sen jälkeen suututti. Itketti. Ahdisti. Tuntui halvalta ja jäin miettimään, olinko käytökselläni (tanssimalla tanssilattialla) jotenkin antanut luvan, että noin voi kohdallani toimia. Tuntui pahalta.”

”Asiakas lähenteli ja ehdotteli, kun olin ravintola-alalla järjestyksenvalvojan työssä. Ahdisti, ja tulin sulkeutuneeksi vapaa ajalla.”

”Työkaveri ahdisteli koko illan vaikka sanoin ei. Nyt en halua enää olla työkaverin kanssa tekemisissä. Ahdisti pitkään.”

”Siitä on aikaa noin 20 vuotta. Olin nuori tyttö ja uusi isossa tehtaassa. Kesken tauon aivan näkysällä, vaikka ihmisiä oli ympärillä, toisen työporukan esimies tarttui takapuoleen ja puristeli ja ihan niin että tuntui. Käännyin ja siinä hän naureskeli, ilmeisesti muille paikalla olleille oikein pullisteli. No, läimäytin raikuvan litsarin hälle ja sanoin/huusin, että anna olla viimeinen kerta, ja minun kohdalla olikin. Erikoista muutenkin itselle yllättävässä tapauksessa oli se, että ko. henkilö näytti loukkaantuneelta, ihan siltä, että eikö tuo vitsiä ymmärrä. Kaikki muutkin katselivat poispäin ja fiilis oli, että olin rikkonut sanatonta sopimusta, että esimiehillä tai ainakin sillä yhdellä on ikään kuin työsuhde-etuna naisten kouriminen?
Harmitti aikansa, että moista tapahtuu ja oli ihmisiin pettynyt olo, mutta isompia traumoja ei jäänyt. Toki varovaisempi on jos huomaa, että joku on takana liian lähellä, siis muualla kuin tungostilanteessa. Vastaavaa koskemattomuuden loukkaamista on toki tapahtunut sen muulloinkin, mutta niistä omalla kohdalla on selvinnyt kun ei jää uhriksi vaan toimii.”

”Työskennellessäni ravintolassa naispuoliset asiakkaat tarttuivat usein takapuolesta ja milloin mistäkin. Kielto ei riittänyt, vaan tilanteesta piti yleensä vain irtautua nopeasti. Ymmärsin, että miehet ja naiset ovat ihan yhtä härskejä ja häikäilemättömiä.”

”Luokkalainen lähetti sukupuolieläimestään kuvan ja ehdotteli. Ajattelen vain kuinka sairas pitää ihmisen olla.”

”Olin ala-asteikäinen lapsi ja perheeni kanssa lentokentällä. Tungoksessa takanani vieras mies kosketteli minun takapuoltani. En päässyt siirtymään tilanteesta pois. Tilanne oli hyvin ahdistava. En osaa sanoa, miten vaikutti minuun. Sen verran, että muistan tilanteen ja ahdistukseni hyvin vuosikymmeniä myöhemmin.”

”Tarjoilijan työssä humalaiset asiakkaat huutelivat ja joskus läpsivät takapuoleenkin. Tätä tapahtui useinkin. Arvostus asiakastyötä kohtaan laski. Halu työskennellä ravintola-alalla ei ollut niin kova, että olisin jaksanut pidempään.”

”Töissä ollessa asiakkailta paljon sanallista häirintää, mutta myös fyysistä.”

”Moniakin tilanteita, usein ehdottelua tai koskemista ilman lupaa yhteistyökumppanien, asiakkaiden, kollegoiden taholla. Nyt 4-kymppisenä uskaltaa sanoa, nuorempana ei. Nöyryyttäväähän se on, että pidetään kauniina esineenä – ei imartelevaa.”

”Perinteisesti miesvaltainen työyhteisö, jossa huumori hyvin seksuaalissävytteistä. Epäasiallisia puheita ja kommentteja ulkonäöstä. Illanvietossa lähentelyä, baarissa persettä puristeltu, kourittu. Ahdistavia tunteita herätti.”

”Asiakas lähennellyt/ehdotellut sopimattomia, saanut oloni epämukavaksi, likaiseksi, turvattomaksi. Olen varautuneempi ihmisten (etenkin miesten) seurassa.”

”Naapurissamme asui vanhempi mieshenkilö, joka yritti aina kovasti tulla juttelemaan. Hän vaikutti yksinäiseltä, joten ajattelin, että ei ole minulta pois jos muutaman kerran kuuntelen hänen juttujaan. Hän sitten ilmeisesti oletti että juttutuokiomme aikana hänellä on oikeus yrittää kouria ja suudella minua. Ajatuskin oksettaa, ja järkytyin niin, etten osannut sanoa mitään, vaan lähdin kävelemään pois paikalta. En enää mielelläni juttele vieraiden vanhempien miesten kanssa, vaan olen suorastaan töykeä.”

”Eräs vanhempi mies kysyi ulkona päiväsaikaan voiko koskettaa persettäni, vastattuani jyrkästi ei hän tarrasi takapuoleeni molemmilla käsillä takaapäin. Yöelämässä on sama humalainen mies ollut jatkuvasti kiinni lantiossani vaikka olen ensin kieltänyt ja vielä huutanut hänelle. Tunsin oloni voimattomaksi. Vaikka kiellän häirinnän, minua ei tarvitse kuunnella. Tulin tapauksesta vihaiseksi ja koko päivä meni pilalle.”

”Usein baarissa tulee miehiä iskemään, sekä päihtyneenä että selvänä, ja hyvin harvoin yksi ”ei” riittää jos mies alkaa koskettelemaan epäsopivasti. Joskus vaikka työntää miehen pois niin ei usko; joskus jos olen miespuolisen kaverin kanssa baarissa niin pitää valehdella että kaverini on poikaystäväni, sillä miehet eivät jätä rauhaan elleivät he näe sinua toisen miehen omaisuutena. Ahdistuin, en aina uskalla mennä baariin yksin.”

”Ollessani teini, vanha mieshenkilö kosketteli reittäni ja ehdotteli avoimesti seksiä. Hän ei myöskään jättänyt minua rauhaan, vaan jouduttiin turvautumaan ulkopuolisen apuun. Jouduin käymään terapiassa ja asia meni käräjille asti.”

”Sairaanhoitajan työssä sanallista häirintää on melkein päivittäin. Kommentoidaan ulkonäköä, ikää tai sanotaan härskejä kommentteja. Esimerkiksi että tuntuupa hyvältä, kun pestään alapäätä tai eipä oo aikoihin nuori tyttö sieltä kosketellu. Alkuun kommentit tuntuivat pahalta, koska itse yrittää tehdä työtään eikä tilanteisiin liity mitään seksuaalista. Nykyään jätän kommentit omaan arvoonsa ja useasti vain sivuutan ne vaihtamalla aihetta.”

”Baarissa tapahtunut melkein joka kerta. Miehet tulevat hinkkaamaan tanssilattialla ja läpsivät tai puristelevat takapuolta ohi mennessä. Nyt ei tee mieli liikkua baareissa, kun joka kerta kohtaa tuollaista törkeää käyttäytymistä aikuisilta ihmisiltä.”