Miksi haikara lentää länteen?

Tänä vuonna satavuotiseen Suomeen syntyy vauvoja pelottavan vähän. Vastasyntyneiden määrä painuu ensimmäistä kertaa alle 50 000 sitten vuoden 1868 nälkävuoden, jolloin elävänä syntyi 43 000 lasta. Ruotsissa trendi on päinvastainen – syntyvyys on nousussa. Suomessa perhepolitiikka on huonompaa kuin Ruotsissa. Taloudellinen kehitys on suurin selittävä tekijä alhaiseen syntyvyyteen Suomessa. Suomen talous on laahannut viimeiset seitsemän vuotta ja vasta viime vuoden lopulla nähtiin käänne positiiviseen suuntaan.

Sodanjälkeiset suuret ikäluokat, vuonna 1946–1950 syntyneet, ovat rakentaneet uljaan, itsenäisen Suomen. Parhaana vuonna eli vuonna 1947 syntyi yli 108 000 lasta. Tänä vuonna he täyttävät 70 vuotta.

Millä keinoilla haikara saataisiin laskeutumaan Suomeen? Suuri haaste on siinä, miten ihmiset saataisiin hankkimaan haluamansa määrä lapsia silloin, kun se vielä on mahdollista. Perhepoliittiset esteet on pyrittävä poistamaan. Nuorten työllisyyteen on kiinnitettävä huomiota. On luotava uskoa tulevaisuuteen.

Suomen hallituksen viimeaikaiset toimenpiteet, kuten asumistuen poistaminen / vähentäminen yhdessä asuvilta opiskelijoilta, vähentävät jo käytännössä lapsenteon mahdollisuuksia. Nuoret ajetaan yksiöihin sinkuiksi ja syrjäytyneiksi. Vuokranantajat hyötyvät. Suomen paras aines siirtää lapsensaannin myöhäisemmäksi ja lapsiluvun jäädessä perheessä alle kahden, ollaan ison ongelman edessä. Suomi näivettyy ja väkiluvun laskiessa tarvitsemme tilalle lisää maahanmuuttajia. Tätäkö suomalainen toivoo?

Valtiovarainministeri Petteri Orvon tulevan vuoden budjettiesityksessä esitetään verotukseen lapsivähennyksen (50 euroa) poistamista. Onko tämä hallituksen mielestä se perhepoliittinen tapa, jolla lapsensaantia edistetään?

On selvää, että iso ongelma on edessä, kun tämän kesän vauvat harkitsevat joskus perheen perustamista.

Kuka keksii keinon sinkkujen pariutumiseen? Poikamiehet ovat ratkaisevassa asemassa. Nykyään paljon huomiota ja ymmärtämystä saavat mies-mies- ja nais-nais-parit eivät pysty lapsia saamaan. Biologia on!

 

Kirjoittaja on eläkkeellä oleva farmaseuttisen mikrobiologian yliopistonlehtori ja dosentti. Jatka keskustelua: kuopio.mielipide@media.fi