Miksi pandat rahdataan Suomeen?

Nyt on harvinainen pesti auki. Ähtäriin 15 vuodeksi tuleville jättiläispandoille etsitään hoitajaa. Unelmaduuni! Saisi olla päivät pitkät söpöjen pandojen kaverina.

Eläintarhojen eettisyys on ikuisuuskysymys. Itse olen viime vuosina alkanut suhtautua eläintarhoihin skeptisemmin. Vaikka onhan se mahtavaa päästä näkemään harvinaisia eläimiä ja oppia niistä. Parhaimmissa eläintarhoissa eläimillä näyttää päällisin puolin olevan kaikki hyvin. Mutta. Mikä oikeus ihmisellä on vangita toisia eläimiä pällisteltäviksi?

Eläintarhojen olemassaoloa perustellaan muun muassa sillä, että niissä autetaan uhanalaisia eläimiä, ne toimivat geenipankkeina ja opetustarkoituksessa. Tällainen suojelutyö on kuitenkin mielestäni ongelmallista. Kun viemme lapsemme eläintarhaan, tulemme opettaneeksi heille, että eläimet ovat alempiarvoisia huvittelukappaleita ja on hyväksyttävää pitää niitä vangittuna mahdollisesti koko niiden elinajan. On surullista katseltavaa, kun tiikeri kiertää häkissä ympyrää. Ja mahtaa olla stressaavaa, kun ihmiset riekkuvat luonnottoman lähellä lasin takana, eikä niistä pääse eroon.

Eikö olisi fiksumpaa suojella ja kunnostaa eläinten luonnollisia elinympäristöjä? Pandatkin rahdataan tuhansien kilometrien päähän heidän omasta elinympäristöstään lainaksi Suomeen, keinotekoisesti rakennettuun ympäristöön. Vaikka pandat saataisiinkin lisääntymään kaltereiden takana, vankeudessa syntyneiden eläinten on vaikeaa selvitä enää vapaana luonnossa.

Itse mietin seuraavalla kerralla kahdesti, menenkö käymään eläintarhassa, vai lahjoitanko pääsymaksun verran rahaa esimerkiksi suoraan eläinsuojelujärjestölle.

 

Kirjoittaja on Kuopion Kaupunkilehden ja Viikkosavon toimittaja.