Miksi valmentaja saa kiusata?

Lähes kaikki lapset harrastavat jossain elämänsä vaiheessa jotain urheilua. Jotkut heistä jatkavat harrastusta kilpailu-ura mielessä. Viime viikkoina on keskusteltu lapsiin ja nuoriin valmentajien taholta kohdistuvasta nöyryyttävästä käytöksestä, henkisestä väkivallasta ja kiusaamisesta. Siihen eivät syyllisty pelkästään valmentajat, vaan myös valmennettavat ja heidän vanhempansa. Asia ei ole uusi, sanoi valmentajalegenda Alpo Suhonen Ylen Urheiluhullut-ohjelmassa. Suhosen mukaan asia on nostettu esille jo yli kaksikymmentä vuotta sitten, mutta siitä on haluttu vaieta. Erityisesti Suhonen suomii urheilun johtoa.

Muodostelmaluistelussa ilmennyt tapaus on nostanut tikun nenään yhden lajin. Taitoluistelu on hieno, mutta vaativa laji. Sen harrastaminen aloitetaan jo ennen kouluikää. Kilpailevilla harjoituksia on viikoittain useammin kuin asiantuntijat suosittelevat lapsille ja nuorille. Valmentajat tulevat usein Itä-Euroopan maista ja tuovat sikäläisen valmennuskulttuurin mukanaan. Lajiin liittyy myös ulkonäköpaineita ja valmennettavien painon tarkkailua. Miltä tuntuu 12-vuotiaasta tytöstä, kun valmentaja lyhyen joulutauon jälkeen toteaa kaikkien kuullen: Olet lihonut.

Kiusaamista ja häirintää löytyy myös muista lajeista. Nuorisotutkimussäätiön Mikko Salasuon mukaan kiusaaminen on urheilussa yleistä, jopa yleisempää kuin kouluissa. Jääkiekon ja jalkapallon äijäkulttuuri on tunnettua. Osa valmentajista toteuttaa edelleen vanhaa alikersanttimeininkiä. Kaukaloiden ja jalkapallokenttien laidoilla myös osa vanhemmista näyttää unohtavan käytöstavat. Unohdetaan, että vastustajat ovat lapsia ja heille huudellaan törkeyksiä. Siellä voidaan jopa kehottaa omaa jälkikasvua väkivaltaan vastustajaa kohtaan.

Joskus valmennusryhmät muistuttavat uskonlahkoa. Jos joku vanhemmista kyseenalaistaa valmentajan toiminnan, hänet leimataan häiriköksi. Ryhmästä on vaikea erota, sillä nuoren kaveripiiri muodostuu usein treenikavereista. Vanhemmat ummistavat silmänsä valmentajan epäasialliselta käytökseltä. Osa heistä toivoo jälkikasvustaan uusia maailmanmestareita. Tutkija Kati Lehtonen on ollut toimittamassa kirjaa epäasiallisesta käytöksestä lasten ja nuorten urheilussa. Radiohaastattelussa hän kysyi: ”Sallivatko vanhemmat saman käytöksen lapsensa luokanopettajalta?”
Lapsia ja nuoria tulee kannustaa urheilemaan. Lajiliittojen ja seurojen on viimeinkin puututtava kovalla kädellä epäasialliseen toimintaan urheilussa. Yksikin kiusaamistapaus on liikaa.

Kirjoittaja on apteekkiopin professori.