Ministeri vaalilaukalla

Vaalit lähestyvät, joten poliitikot alkavat tehdä lupauksia. Ministeri Anu Vehviläinen lupaa lopettaa valtion hallinnon keskittämisen (SS 8.10.2018). Hän ilmoittaa kannattavansa Ruotsin ja Viron mallia, jossa valtion toimintoja alueellistetaan koko ajan. Vehviläinen on istunut ministerinä nykyisessä hallituksessa ja ollut siunaamassa sen päätöksiä.

Fimeaa ei saatu siirrettyä Helsingistä Kuopioon kymmenessä vuodessa. Sen sijaan Kriisinhallintakeskus siirtyy pikavauhtia Kuopiosta Helsinkiin. Ministeri Mykkänen lupasi kompensaationa muutaman oppilaspaikan lisäystä Pelastusopistolle, mutta sekin lupaus näyttää vesittyvän. Mäntyharjulta kotoisin oleva ministeri Häkkänen ei halunnut suututtaa pääkaupunkiseudun kokoomuspoliitikkoja. Tuomioistuinvirasto sijoitetaan Vantaalle, vaikka tarjolla olisi ollut perustellusti myös Joensuu tai Rovaniemi. Käräjäoikeutta käydään jatkossa entistä harvemmilla paikkakunnilla. Ruokaviraston pääpaikaksi nimettiin Seinäjoki, mutta viraston suurin toimipaikka on Helsingissä.

Ministeri Vehviläisen mukaan alueellistamispäätökset ovat siirtyneet poliitikoilta virkamiehille. Hän on oikeassa. Helsinkiläinen kuntapoliitikko Osmo Soininvaara kutsuttiin viime vuonna selvittämään sosiaali- ja terveysministeriön hallinnon rakenteita. Hän keksikin selvityksessään useita syitä siihen, miksi Fimean päätoimintojen tulee olla Helsingissä. Lohdutuspalkinnoksi Soininvaara esitti Kuopioon neurokeskusta. Soininvaaran mukaan toiminnot olivat jo muodostuneet tänne, joten päätös oli helppo tehdä. Neurokeskukselle myönnettiin 1,8 miljoonan euron rahoitus. Hallitus on päättänyt perustaa myös kansallisen Lääkekehityskeskuksen. Sille on myönnetty 11 miljoonan euron alkurahoitus. Päätökset Lääkekeskuksen rakenteesta ja päätoimipaikasta tehdään lähiaikoina. Turku ja Helsinki ovat vahvoilla.

Alueellistaminen oli yksi hallinnon ja alueiden kehittämisen painopisteistä Matti Vanhasen II hallituskaudella. Sipilän hallituksen toiminta on ollut päinvastaista. Alueellistamisen tarkoituksena ei ole pelkästään se, että siirretään valtion virkamiehiä maakuntiin. Ydin on siinä, että siirretään sellaisia toimintoja, jotka vetävät mukanaan yritystoimintaa ja luovat uusia työpaikkoja. Kuopion vahvaa lääke- ja terveysteknologian osaamista olisi pitänyt hyödyntää, mutta poliittinen uskallus ei riittänyt.

Kirjoittaja on kuopiolainen apteekkiopin professori.