Minkä koirarodun sinä valitsisit? – Katso ihanat kuvat erilaisista hauvoista

Mika Pitkänen Tämä 14-viikkoinen landseer-rotuinen koira kasvaa 70-80-kiloiseksi. Koulutan siitä vesipelastuskoiran. Se on sellainen mukavaluonteinen ”nallukka”. Itse viihdyn parhaiten järven rannalla, joten halusin koiran joka nauttii vedessä olemisesta. Sen tassut ovat kuin räpylät ja siksi se on peto uimaan ja jaksaa vetää vedestä ihmisen ja jopa veneen.

Pyysimme kuopiolaisia koiranomistajia kertomaan koirastaan ja sen erityispiirteistä.

Koirat voivat olla varautuneita ja sosiaalisia. Pienillä koirilla voi olla iso ego ja suurilla lampaan luonne. Kaupunkilehti bongasi puistoista koiranulkoiluttajia ja pyysi heitä kertomaan karvaisesta ystävästään.
Saara Waldèn on koiraihminen ja hän päättyi rotuvalinnassaan shetlanninlammaskoiraan. Hänen neljän kuukauden ikäinen Yedinsä on poikkeuksellinen rotunsa edustaja. Kuvaushetken aikanakin se halusi painia viisi kertaa suurempien koirien, kuten täysikasvuisen kultaisennoutajan kanssa.
– Yedi on älykäs ja sosiaalinen ja se haluaa, että kaikki rapsuttavat sitä. Tämä rotu on yleensä hieman varauksellinen, mutta Yedi on poikkeusyksilö ja se haluaa heti leikkiä monta kertaa isompien koirien kanssa, kertoo Waldèn.

Saara on koiran virallinen omistaja, mutta Yedi pitää isäntänään yhtä lailla Saaran poikaystävää Aleksia. Kolmikko on tuttu näky esimerkiksi Puijon metsissä.
– Yedi on helppohoitoinen, kunhan se vain saa leikkiä ja sen turkkia pitää harjata. Rotu on potentiaalinen agility-koira ja koulutamme sitä koko ajan.

Pariskunta pitää matkustamisesta ja matkojen aikana koiran hoitopaikasta ei ole pulaa, pikemminkin päinvastoin.
– Viidellä siskoillani on koiria ja he melkein kilpailevat, kuka saa ottaa Yedin hoitoon. Siskojen koirakaverit pitävät huolen siitä, että Yedi ei näytä tuntevan minkäänlaista ikävää minua kohtaan. Pettymykseksi Yedi ei ole yhtään uikuttanut perääni, nauraa Waldèn.
Ennen lopullista Yedin ostopäätöstä Saara oli hoitanut yhden viikonlopun yhtä shetlanninlammaskoiraa kotonaan. Tämä suloinen kokemus teki valinnasta helpon.