Minna on niin keiju, joulumuori kuin hallitonttukin

Minna Merivalo seikkailee välillä muun muassa Kimalle-Keijuna. Kuva: Minnan kuva-arkisto

Yrittäjän arkea

Moneltako työpäivä alkaa?
Kello herättää vaativasti joka arkiaamu kello 7.10. Työpäivän alku vaihtelee suuresti, joko huomaan tekeväni konttoritöitä jo aamukahdeksalta, tai olen jossakin työkeikalla vasta päivemmällä.

Mitä teet aamuisin ensimmäisenä?
Pyöritän Jenga-Jengalaa sekä Digilautturia kotikonttorista käsin, joten aamun lehti ja mukillinen kahvia kuluu päivän ajatusten koostamisessa oman keittiönpöydän ääressä. Opetan sivutoimisesti yrittäjyyttä ja opiskelen media-alan sekä palvelumuotoilun tutkintoja tässä kaiken sivussa, joten nekin värittävät kalenteriani. Varsin usein siis poistun seinien sisältä jo aamusta tapaamisiin tai koululle joko opettamaan tai oppimaan. Kahta samanlaista päivää ei ole!

Mitä kaikkea työpäivä pitää sisällään?
Usein valmistelen seuraavia tapahtumia tai opetusaineistoja. Saatan löytää itseni vaikka mistä esiintymistilanteesta: tanssimassa Jenguli-maskottina, heiluttamassa taikasauvaa Kimalle-keijun rooliasussa, jututtamassa lapsia Kauppahallin Hallitonttuna tai tekemässä kasvomaalauksia Joulumuorina! Mieluisia hetkiä ovat myös asiakkaiden tai yhteistyökumppaneiden tapaamiset, ne antavat paljon eväitä uusiin ajatuksiin.

Moneltako työpäivä loppuu?
Usein huomaan tekeväni viimeistelyjä seuraavalle päivälle vielä iltakympiltä. Kellokorttihommaa tämä ei todellakaan ole!

Miten pidät huolta omasta jaksamisesta?
Osaan ottaa aikaa itselleni ja pätkiä päivää sopivammiksi paloiksi, ei yksinyrittäjän firma pyöri, jos menee polttamaan itsensä loppuun. Kukas sitten työt tekisi? Hyödynnän taukoilua vaikkapa metsässä tai salilla käyntiin. Ajatuksetkin liikkuvat notkeammin kun fyysinen kunto on hyvällä tasolla. Kesällä pyhitän aikaa prätkäilyyn jossakin päin Eurooppaa. Kypärän sisään ei mahdu työasioita tai elämän murheita.

Mikä on työssä parasta?
Monipuolisuus, luovuus ja ilon tuottaminen ihmisille, niistä on minun yrittäjyyteni rakennettu. Nautin suuresti, kun voin nähdä ideoiden lähtevän lentoon, ja parhaat jutut syntyvätkin usein pienistä aluista. Yksi ajatus johtaa toiseen, ja kohta on lumivyörymäinen kehitystyö käynnissä. On mahtavaa saada käyttää koko osaamisrepertuaaria hyödyksi kädentaidoista koodaamiseen ja graafisesta suunnittelusta heittäytymisen hetkiin. Olen yhdeltä koulutukseltani muotoilija, joten saatan syventyä innolla rooliasun ompeluun, mutta nautin myös asiakaskokemusten kehittämisestä ja elämysten tuottamisesta.

Kuinka kauan olet ollut yrittäjä?
Päätoimisesti vuodesta 2013. Jo ennen sitä olin sivutoiminen verkkokauppayrittäjä, mutta varsin pian veri veti takaisin ohjelmapalvelujen pariin. Omaa verkkokauppaa ei enää ole, mutta monipuolinen kokemus siitä alasta on erittäin hyödyllinen Digilautturin palveluvalikoimalle.

Onko suvussasi yrittäjiä?
Verenperintöä ovat sisukkuus, luovuus ja kädentaidot, mutta yrittäjyyden koukerot on pitänyt opetella itse.

Miksi päätit ryhtyä yrittäjäksi?
Tulin työelämässä risteyskohtaan, ja valitsin tämän polunhaaran. Sitä päätöstä en ole katunut, ja varsinkin tämän syksyn tilanne on ollut monipuolisuudessaan herkullinen. Yksinyrittäjyyden vastapainoksi minulla on nykyisin mahtava työyhteisö sivutoimisen opettajuuden tiimoilta. Jos sitä ei olisi, kyselisin mieluusti työhuonetta jostain omanhenkisestä kulttuurialan kolhoosista. Olen sosiaalinen eläin, ja parhaat ideat syntyvät silloin kun niitä saa pomputella toisten samanmielisten kanssa.

Mitä tekisit jos et olisi yrittäjä?
Uskon, että työntekijälle kannattaa ennemmin antaa ilmaa siipien alle ja luottaa osaamiseen kuin kahlita työpöydän jalkaan ja kellokorttikoneeseen. Olisin mieluusti siis yrittäjämäisellä asenteella avainpelaaja jossain luovan toimialan tiimissä.

Millaista yrittäminen on Suomessa?
Yritän antaa opiskelijoilleni realistisen kuvan yrittäjyydestä kannustaen heitä kokeilemaan kuitenkin siipiään, jos se tuntuu omimmalta tieltä ja motivaatio on kohdillaan. Iso yllätys voi olla se, miten moni työnantaja tuntuu pelkäävän yrittäjätaustaa – paluu palkkatyöhön ei välttämättä olekaan ihan niin helppoa. Se kannattaa yrittäjyyden tielle lähtevän mieltää.

Mistä yrityksesi sai nimen?
Tehomaattori Oy on nimensä mukaisesti tehokas yhden naisen paja, ja aputoiminimi Jenga-Jengalalle halusin antaa eksoottisen, hauskakaikuisen ja mieleenpainuva nimen. Molemmat syntyivät luovan ajatteluprosessin kautta, mihin kuuluu runsaasti lenkkeilyä ja saunomista.

Mikä yrittämisessä on haastavinta ja miksi?
Koen haastavimmaksi itseni johtamisen – toimeen tarttuminen joillakin yrittäjyyden osa-alueilla on eittämättä heikohkoa. Onnekseni voin ulkoistaa kirjanpidon, mutta kylmien myyntipuheluiden välttely näkyy harmillisesti tilauskannassa ajoittain. Onkin helpompaa opettaa yrittäjyyttä kuin tehdä kaikesta mallikelpoista suoritusta itse arjessaan. Tiedostan kuitenkin kehitystarpeeni, ja se on hyvä alku muutoksen pohjalle.

Millaisena näet yrityksesi 5 vuoden kuluttua?
Siinä vaiheessa elämysluotsi ja digilautturi -titteleilläni on molemmilla kysyntää, kun asiakasyritykset haluavat minun tuottavan heille mieleenpainuvia asiakaskokemuksia. Autan siis palvelumuotoilun menetelmiä hyödyntäen yrityksiä parantamaan diginäkyvyyttään osuvien videoiden ja kotisivujen kautta, sekä toteutan erilaisia tapahtuma- ja asiakas-elämysten konsepteja markettien synttäreistä messuosastojen sisältöihin ja juontokeikkoihin. Teen siis sitä mitä nytkin, mutta entistä isommin ja paremmin!

Minna Merivalo

  • Ikä: 40 ja plus.
  • Yritys: Tehomaattori Oy, aputoiminimi Jenga-Jengala
  • Harrastukset: Liikutan lenkkitossua, suksia, retkiluistimia, sienikoria ja moottoripyörää. Koen elämyksiä teatterissa, museoissa, tunturissa, matkoilla ja livekeikoilla. Nautin oppimisesta ja uusista kokemuksista.