”Minun piti näyttää itselleni”

Saaga Lamusuo on oppinut matkoillaan tuntemaan itseään paremmin. Nyt nuori nainen vaeltaa Espanjassa. Kuva on otettu juuri ennen Saagan lähtöä Kuopiossa. Kuva: Laura Töyräs

Kuopiolainen Saaga Lamusuo (19) on parhaillaan Espanjassa vaeltamassa 800 kilometrin mittaista Santiago de Compostelan reittiä.

Kaikki on alkanut Saaga Lamusuon (19) kohdalla siitä, että hän on jo pienenä päässyt vanhempiensa mukana lomailemaan ulkomailla. Kokemukset ovat innostaneet häntä ja jättäneet palon päästä maailmalle.
– 15-vuotiaana olin viikon Ruotsissa maatilalla töissä. Se oli ensimmäinen matkani ilman vanhempia. Lukion aikana kävin myös ulkomailla ystävien kanssa. Ihan ypöyksin reissuun lähdin ensimmäistä kertaa lukion jälkeen.
Tuolloin Saaga reissasi 2,5 kuukautta Euroopassa.

SAAGA on ennen ollut hyvin ujo, ja jättänyt matkustellessakin englanniksi kommunikoinnin aina pääosin toisille.
– Olen ennen aina jättäytynyt taka-alalle kuoreni sisään, ja antanut muiden hoitaa puhumisen ja esilläolon.
Itsekseen matkustelu olikin sitten ihan oma juttunsa, koska kukaan muu ei ollut apuna hoitamassa tilanteita.
– Tarvitsin sellaisen siipien kokeilumatkan. Lähdin lopulta innoissani yksin reissuun, koska halusin näyttää itselleni, että pystyn siihen. Minun piti etsiä oma itseni ja paikkani. Pystyin tekemään jotain, mihin en aiemmin olisi uskonut pystyväni.

KAIKKI meni Euroopassa hyvin. Aluksi vaivasi vähän koti-ikävä, mutta kun vapauden makuun pääsi, niin Saaga alkoi pitää siitä kovasti.
– Ainoana lapsena olin ollut hyvin tiiviisti aina vanhempieni kanssa, niin olihan se iso irtiotto yhtäkkiä lähteä ihan yksin. Mutta pidin kovasti siitä, että sain tehdä kaikki valinnat itse ja toteuttaa toiveeni. Vapaus ja vastuu siirtyivät kokonaan minulle.

ENSIMMÄISEN matkansa yksin Saaga teki juuri näyttääkseen itselleen, ja täyttääkseen seikkailuntarvettaan.
– Siitä tuli sekä matka sisään että ulos. Matkasta sisään, eli minuun itseeni, tuli jopa tärkeämpi, kuin matkasta ulos maailmaan. Ensin täytyy oppia tuntemaan se, jonka kanssa matkustaa, Saaga sanoo viitaten itseensä.
Matkustaessaan yksin Saaga myös oivalsi, että hänen ei tarvitse esittää yhtään mitään muuta kuin on.
– Olen ennen miettinyt hirveästi muiden mielipiteitä ja sitä, miten minun täytyisi olla. Mutta nyt olen vapautunut siitä ajattelutavasta ja uskallan olla mitä olen. Uskon, että siten kerään ympärilleni ihmisiä, jotka hyväksyvät minut aidosti.

EUROOPASSA kiertelyn jälkeen Saaga on ehtinyt lyhyen ajan sisään matkustella myös Sri Lankassa, Intiassa ja nyt Espanjassa. Matkoillaan nuori neito on myös oppinut paljon käytännön asioita.
– Nyt olen jo sen verran matkustellut itse, että esimerkiksi lentokentällä yksin asioiminen tai mikään muukaan perusjuttu matkustamiseen liittyen ei enää jännitä. Lisäksi olen aina työskennellyt reissuillani, joten olen oppinut paljon myös sitä kautta.

SAAGA on nyt oppinut luottamaan siihen, että asioilla on tapana järjestyä. Jos matkoilla on tullut eteen haasteita, tai joku asia ei ole onnistunut, on homma kuitenkin aina kääntynyt parhain päin.
– Sitten olenkin huomannut, että juuri se minne lopulta päädyin, olikin siihen hetkeen juuri oikea paikka ja siellä oli jotain, mitä siihen hetkeen tarvitsin. Yleensä näissä hetkissä kehittyi ja ne mahdollistivatkin jälleen seuraavia askelia johonkin suuntaan.

TÄLLÄ hetkellä Saaga vaeltaa Espanjan kuuluisalla Santiago de Compostelan pyhiinvaellusreitillä. Vaellusmatkaa on lähes 800 kilometriä. Saaga ei ole asettanut reissulleen aikarajaa. Menolippu on käytetty toissaviikolla, paluulippua ei vielä ole.
– Tällä matkalla minua kiehtoo se, että ei ole aikatauluja, vaan saan mennä täysin flow’n mukaan. Saa nähdä vaellanko koko reitin, vai lähdenkö kenties jossain vaiheessa eri suuntaan, jos siltä tuntuu. Tällä matkalla tärkeintä ei ole päämäärä, vaan se matka.
Saaga sanoo, että aina olisi tärkeää muistaa kuunnella kehoaan, ja sitä, mikä on itselle hyväksi.
– 800 kilometrin suorituksella pääsen tutkimaan tätäkin puolta lisää, hän naurahtaa.

Saaga vaeltaa joogamattonsa kanssa

Saaga Lamusuo innostui joogasta Intiassa, matkustaessaan siellä perheensä kanssa. Aikaisemmin hän oli harrastanut lähes 10 vuotta sirkusta, mutta selän ongelmien vuoksi harrastus piti jättää taakse.
– Äitini on aina joogannut, mutta en ollut aikaisemmin itse kiinnostunut siitä. Mutta sirkusharrastuksen jälkeen piti keksiä jotain muuta ja löysin joogan.
Lukion jälkeen Saaga matkustikin uudelleen Intiaan, ja opiskeli siellä joogaopettajaksi.
– Minulle oli aiemmin sanottu, että jooga voisi olla minua varten, ja kannustettu opiskelemaan joogaa enemmän. Niinpä välivuonna lähdin sitä opiskelemaan, ja innostuin ihan hirveästi! Joogaopettajaopinnot olivat matka joogaan ja itseeni.

NYT Santiago de Compostelan vaelluksella Saaga matkaa yhdessä joogamattonsa kanssa. Haaveena hänellä on, että hän voisi pitää matkan varrella joitakin joogatunteja myös muille vaeltajille.
– Jooga voisi tehdä kaikille vaeltajille hyvää sekä henkisesti että fyysisesti, rankan suorituksen lomassa.

SAAGAN tulevaisuudensuunnitelmat vaelluksen jälkeen ovat vielä hyvin pitkälti auki. Hän kokee, että toistaiseksi elämä on hänelle paras koulu.
– Oma paikkani on vielä vähän hakusessa, enkä koe vielä olevani valmis asettumaan. Opiskeluhaaveita kyllä on, mutta niin kauan kuin minusta tuntuu hyvälle esimerkiksi matkustella, niin aion tehdä sitä. Sanoisin kaikille muillekin, että kuunnelkaa itseänne ja luottakaa intuitioon. Jos kovasti tuntuu sille, että haluaa maailmalle, niin lähtekää rohkeasti, jos se vain suinkin on mahdollista.

SAAGAN retkiä maailmalla voi seurata hänen Instagram-tilinsä kautta. Sieltä hänet löytää nimellä saaga_lamusuo_.