Mitä tapahtui kuluvana vuosikymmenenä?

Kuopion toriremontti alkoi vuonna 2010. Kuva: Tomi Glad

Tätä vuosikymmentä on jäljellä enää vajaa kolme kuukautta. Kaupunkilehti listaili joitakin 2010-luvun merkittävimpiä muistoja.

Kuluva vuosi ja koko vuosikymmen lähenee loppuaan. Kaupunkilehden toimitus listasi joitakin kymmenluvun merkittäviä tapahtumia Kuopiossa.

Aloitetaan vuodesta 2010. Tuolloin Kuopiossa oli asuntomessut. Siitä voi ajatella Saaristokaupungin nousujohteisen kehityskaaren alkavan. Toki vastustettu Saaristokatu oli avattu jo vuonna 2008, mutta asuntomessut kruunasivat Saaristokaupungin käyttöönoton. Martti Ahtisaaren koulu valmistui 2011.

Myös monivuotinen toriremontti alkoi vuonna 2010. Sitäkin vastustettiin, tai varsinkin kalahallin purkamista. Remontti oli yli kolme vuotta kuopiolaisten ehdoton puheenaihe numero yksi. Remontti kesti ja budjetti venyi, mutta jälkikäteen kaikki lienevät tyytyväisiä niin uuteen toriin, kävelykeskustaan, alatoriin, toriparkkiin kuin lasipaviljonkiinkin.
Toriremontin yhteydessä ydinkeskustan liikennejärjestelyt muuttuivat, kun katuja muutettiin kävelykaduiksi. Muutokset jatkuivat käytännössä koko kymmenluvun, kun Kauppakadun liikennejärjestelyt muutettiin viime vuonna ja Kuninkaankatu valmistui tuomiokirkon kohdalta tänä vuonna. Myös Snellmaninpuiston remontti mahtuu tälle vuosikymmenelle, vaikka pieniä viimeistelyjä jääkin ensi keväälle.

Tapahtuma- ja viihdepuolella on kymmenessä vuodessa tapahtunut merkittävää kehitystä. Viihdekeskus IsoCee (nykyisin tosin Kauppa- ja viihdekeskus Minna) ja Finnkino Scala avattiin vuonna 2013.
Tatu Säisä nappasi ohjat Sunsets Kuopio -beach volleyn suurtapahtumasta vuonna 2011. Kuluneen vuosikymmenen aikana tapahtuma on vakiinnuttanut paikkansa yhdeksi Kuopion kesän merkittävimmistä tapahtumista. Beach volley -tapahtuma kasvoi ensin Suomen mittakaavalla merkittäväksi ja nykyisin se tunnetaan jo kansainvälisestikin. Myös lajikirjo on kasvanut.
2014 Kuopiossa järjestettiin suunnistuksen suurtapahtuma Jukolan viesti. Kuopio-Jukolaan ilmoittautui 16 324 suunnistajaa, joka on Jukola-historian toiseksi suurin määrä. Viikonlopun aikana kilpailukeskuksessa vieraili lähes 45 000 ihmistä.

Kuopion monikulttuurisuus on lisääntynyt kuluneen kymmenen vuoden aikana. Suurin yksittäinen tekijä tähän liittyen oli vuoden 2015 turvapaikanhakijoiden tulo. Setlementti Puijola avasi syyskuussa 2015 turvapaikanhakijoiden hätämajoituskeskuksen Kuopion Leväselle sekä lokakuussa 2015 vastaanottokeskuksen Siilinjärvelle Tarinaan. Tarina toimii edelleen.

Urheilun saralla Kuopiossa on juhlittu lukuisia kertoja 2010-luvullakin. Koko Suomen ja Kuopion laajuisesti on juhlittu jääkiekon MM-kultaa jopa kaksi kertaa; vuosina 2011 ja 2019. Tunteet nousivat pintaan Kuopiossa myös vuonna 2015, kun KalPa jäädytti näyttävin seremonioin seuraikoninsa Sami Kapasen pelinumeron 24.
Vuonna 2015 koko Kuopio juhli Kimmo Timosen NHL-mestaruutta. Heinäkuussa 2015 torille kokoontui epävirallisten arvioiden mukaan jopa 10 000 juhlijaa.
KalPa juhli kauden 2016–2017 päätteeksi seuran kolmatta SM-mitalia, joka tällä kertaa oli hopeinen.
Myös jalkapallon saralla Kuopiossa on juhlittu mitaleja 2010-luvulla. Vuonna 2010 KuPS juhli SM-hopeaa, vuosina 2011–2013 Suomen Cupin hopeaa, vuonna 2017 jälleen SM-hopeaa ja viime vuonna SM-pronssia.

Kaupungin johdon osalta tapahtui muutos, kun entinen kaupunginjohtaja Petteri Paronen jäi eläkkeelle. Uudeksi kaupunginjohtajaksi valittu Jarmo Pirhonen aloitti pestissään 1.2.2018.

2010-lukua ovat kaiken kaikkiaan Kuopiossa värittäneen lukuisat eri rakennushankkeet. Tälläkin hetkellä menossa ovat vielä Niiralan kuntolaakson ja Puijon urheilulaakson hankkeet. Kuopion taidelukio Lumit aloitti toimintansa vuonna 2015 ja katsotaan, miten Kuopionlahti kehittyy; milloin Lumitin uusi koulurakennus valmistuu ja nouseeko Kuopioon korkea kongressihotelli.
Kuopion Portti ja aseman seutu on työn alla ja Savilahden kehitys tulee ottamaan jättiharppauksen 2020-luvulla. Myös Finnpulpin tilannetta seurataan ja nähtäväksi jää, rakentuuko sellutehdas Kuopioon ensi vuosikymmenellä.

Elämäni mullistui 2010-luvulla

Laura Ruuskanen

On veikeää katsoa taaksepäin ja muistella, millaista elämä oli kymmenisen vuotta sitten. Näin tehdessä huomaa, että kehitys on vääjäämätöntä.
Varsinkin Kuopiossa on tapahtunut hurjasti viimeisen kymmenen vuoden aikana. Sanoisin, että suorastaan koko kaupunki on muuttunut. Pelkästään rakentamisen tahti on ollut huima, ja monesta nykyisestä maamerkistä ei ollut tietoakaan vielä 10 vuotta sitten. Otetaan nyt esimerkkinä vaikka kävelykeskusta, IsoCee ja Kuopion Portti.
Minulle henkilökohtaisesti 2010-luku on ollut hyvin merkittävä ja täynnä elämänmuutoksia, johtuen tietysti myös iästäni. Kymmenluvun alussa pääsin nuorena lukiolaisena kirjoittamaan ensimmäiset lehtijuttuni. Sen jälkeen on ehtinyt tapahtua paljon; sain ylioppilaslakin, muutin ensimmäiseen omaan asuntooni, opiskelin yliopistossa, menin kihloihin ja naimisiin, ostin omistusasunnon ja hankin kaksi koiraa. Siinä muutama esimerkki tapahtumista, jotka ovat mullistaneet elämäni kymmenluvulla. Saa nähdä, mitä kaksikymmentäluku tuo tullessaan.