Motivaatio muutokseen tultava sisältä

Teppo Uotinen ei kaipaa alkoholia takaisin elämäänsä. Kuva: Inka Matilainen

Raitis alkoholisti Teppo Uotinen auttaa alkoholiongelmien kanssa painivia Terve Kuopio -kioskilla maanantaisin ja perjantaisin.

Kauppakeskus Apajassa sijaitsevalla Terve Kuopio -kioskilla on voinut kesäkuun alusta lähtien käydä keskustelemassa omista tai läheisen alkoholiongelmista koulutetun kokemusasiantuntijan kanssa. Kioskilla maanantaisin kello 12–15 ja perjantaisin kello 12–14 päivystävä kokemusasiantuntija on kuopiolainen Teppo Uotinen.

KUTEN kokemusasiantuntijan tittelistä voi päätellä, on Tepolla omakohtaista kokemusta alkoholiongelmasta ja siitä toipumisesta. Niin kuin suurimmalla osalla alkoholiongelmaisista, Teponkin alkoholinkäyttö alkoi nuorena ja oli heti humalahakuista.
– Tutustuin alkoholiin 13-vuotiaana. Ensimmäinen humalakokemukseni oli hyvin voimakas ja suorastaan euforinen kokemus. Minulle ei silloin, eikä oikeastaan koskaan myöhemminkään, tullut huono olo kovastakaan ryyppäämisestä. Nämä kaksi asiaa ovat sellaisia, jotka yhdistävät useita alkoholiongelmaisia.

ALKOHOLI kulki Tepon matkassa koko elämän pitkälle aikuisuuteen saakka. Hän kertoo eläneensä ulkoisesti täysin normaalia elämää. Oli töitä, jossain vaiheessa oma yrityskin. Mies perusti perheen ja kaikki näytti ulkopuolisen silmiin normaalilta.
– Kyllähän minut tunteneet tiesivät, että olin kova viinamäen mies, mutta tuskin kukaan tiesi, että se on ongelma. Ja tällaisessa tilanteessa olevalle alkoholistille ja hänen läheisilleen kulissien ylläpitäminen onkin ihan tavallista. En silloin ymmärtänyt omaa tilaani, enkä myöntänyt ongelmaani. Pystyin huijaamaan itseni lisäksi jopa terveydenhuoltoakin.

VARSINKIN oman yrityksen pyörittämisen aikoihin Teppo ajatteli: raskas työ, raskaat huvit. Jossain vaiheessa kuitenkin viina alkoi viedä miestä niin, että elämänhallinta karkasi pikkuhiljaa kaikilta elämän osa-alueilta. Läheiset kaikkosivat ja langat karkasivat käsistä.
– Lopulta tilanne olisi johtanut ennenaikaiseen kuolemaan.
Moni alkoholisti hakee apua ongelmaansa vasta, kun on käynyt tarpeeksi pohjalla. Teppo itse kuvailee omaa tilannettaan sanomalla tulleensa tiensä päähän.
– Minulla ei sillä tiellä ollut mitään hyvää vastassa, joten tein u-käännöksen. En pidä pohjakosketus-mielikuvasta, koska se on hyvin negatiivinen. Harvalla yksittäinen tapahtuma raitistaa vaan kyse pitkällisestä prosessista, joka on käynnistynyt ehkä ja kauan aikaisemmin. Joku iso vastoinkäyminen saattaa sitten käynnistää lopullisesti toipumisen.

MATKALLA kohti pysyvää muutosta Tepon elämässä oli seitsemän vuotta raitista elämää. Sitten tapahtui notkahdus ja toiset seitsemän vuotta menivätkin viinahuuruissa.
– Ensimmäisellä raitistumisyrityksellä pyrin tekemään kaiken liian nopeasti ja unohdin sisäisen motivaation ylläpitämisen. Toisella kertaa etenin rauhallisemmin ja kärsivällisemmin. Täytyy ymmärtää, että jos on pikkuhiljaa ajautunut tietynlaiseen elämään, ei siitä voi noin vain päästä pois. Se vaatii aikaa.

TEPPO sanoo, että alkoholismi on nykykäsityksen mukaan sairaus. Itse hän mieluummin ajattelee sen omalla kohdallaan olevan vain yksi ominaisuus muitten joukossa. Hän ajattelee olevansa ihminen, jolle etanoli ei sovi, ja siksi hän ei sitä käytä.
– Juokoot ne jotka osaa ja tarvii, mutta toiselle ei sovi pähkinät, minulle taas ei sovi etanoli-niminen aine. Sen hyväksyminen oli toipumisen kannalta avainasia. Itse en näe mitään hyötyjä kohtuukäytöstä alkoholistin kohdalla. Eihän allergikkokaan pelaa riskillä. Kun ei käytä, ei tarvitse arpoa.
Ennen Teppo ei tuntenut itseään eikä tiennyt, mitä haluaa. Nyt hän tuntee suurta uteliaisuutta elämää kohtaan.
–Isot muutokset tuntuvat alkuun dramaattisilta. Nopeasti elämään kuitenkin löytyi muita kivoja juttuja alkoholin ja sen mukana tuomien asioiden tilalle.

TEPPO muistuttaa, ettei alkoholistia voi auttaa, jos hän ei itse halua apua. Kaikki lähtee siitä, että ihminen myöntää itse itselleen, että hänellä on ongelma. Oman terveyden menettämiseen on yleensä turha vedota.
– Kuolemanpelko ei raitista, mutta elämännälkä voi raitistaa. Raitistumiseen täytyy aina löytyä oma sisäinen motivaatio, eikä se tapahdu järkitasolla. Ja tätä sisäistä motivaatiota tulee jatkuvasti ylläpitää, kukin itselleen sopivalla tavalla.

Ei ole yhtä ainoaa tapaa toipua

Raittiin Teppo Uotisen nykyinen työ kokemusasiantuntijana on tullut juomalla, mikä on kieltämättä hieman paradoksaalista. Miksi hän yleensäkin haluaa tehdä työtä alkoholismin parissa, kun on päässyt itse siitä eroon?
– Haluan tehdä tätä työtä, koska olen itse saanut paljon apua elämäni aikana. Haluan antaa sitä takaisin. Sen lisäksi kokemusasiantuntijalla on ainutlaatuista tietoa, joka olisi erittäin sääli jättää käyttämättä. Ihmisen, joka ei ole sitä kokenut on hyvin vaikea ymmärtää, mitä on riippuvuus.

MIES muistuttaa, että kokemusasiantuntija on todellakin koulutettu henkilö, jolla on omakohtaista kokemusta esimerkiksi päihdeongelmista. Kokemusasiantuntijana toimiminen edellyttää riittävän pitkälle edennyttä kuntoutumisprosessia sekä kykyä käyttää ja soveltaa omia kokemuksia eri tilanteissa.
– Koulutettu kokemusasiantuntija ymmärtää, että oma tai jokin tietty tapa ei ole ainut tapa toipua.

MISTÄ sitten voi epäillä esimerkiksi läheisen tai omaa alkoholiongelmaa? Muutamat merkit ovat Tepon mukaan selkeitä.
– Jos henkilö juo salaa muilta, hän joko häpeää juomistaan tai tarvitsee enemmän alkoholia tullakseen yhtä humalaan kuin muut. Piilopullot ovat melko tarkka viesti.
Muita merkkejä ovat humalahakuinen, pää joka kerta turvoksiin -juominen sekä tarve korjaussarjoihin seuraavana aamuna. Luonnollisesti kannattaa myös katsoa henkilön ulkoista habitusta ja mahdollisia muutoksia käytöksessä.
– Puhetta kannattaa myös kuunnella. Jos jutuissa vilahtelee koko ajan alkoholi niin voi miettiä, kuinka paljon se on mielessä.

TERVEYDENHOITOHENKILÖKUNNAN pitäisi Tepon mukaan rohkeammin kysyä potilailta heidän alkoholinkäytöstään. Hän tietää lukuisia tapauksia, joissa alkoholisti olisi kaivannut apua, mutta ei ole osannut itse ottaa asiaa puheeksi.
– Jotkut ovat kertoneet, kuinka heidän on tehnyt mieli huutaa, että minulla on ongelma, mutta häpeä estää sen. Jos lääkäri olisi kysynyt alkoholista, he olisivat vastanneet rehellisesti.
Kokemusasiantuntijoita kannattaisi Tepon mukaan hyödyntää enemmän. He voisivat miehen mukaan tuoda arvokasta lisätietoa ja apua useaankin tilanteeseen.
– Kokemusasiantuntijaa voisi käyttää esimerkiksi asiakaskohtaamisissa, opetuksessa ja vaikkapa toimitilojen suunnittelussa. Monialainen yhteistyö olisi hienoa. Ajatuksena ei ole astua kenenkään varpaille tai korvata jotain, vaan että kokemusasiatuntija voisi täydentää jotain palvelua.

Askarruttaako alkoholi?

Terve Kuopio -kioskilla on lokakuuhun saakka tarjolla päihderiippuvuuteen liittyvää kokemustietoa ja juttuseuraa aina maanantaisin kello 12–15 ja perjantaisin kello 12–14.
Kyseessä on matalan kynnyksen paikka, jonne kuka tahansa voi mennä juttelemaan päihteiden käyttöön liittyvistä asioista täysin anonyymisti. Vastaanotolle voi tulla ilman ajanvarausta ja jos jonoja ei ole, juttusille pääsee heti.
– Keskusteluille ei ole tavoitteita eikä kyseessä ole terapia, mutta aina tilanteen mukaan voidaan miettiä yhdessä polkuja tulevaan, kertoo koulutettu kokemusasiantuntija Teppo Uotinen.
Uotinen kertoo, että vastaanotolla on käynyt jonkin verran ihmisiä. Iso osa kävijöistä on tullut puhumaan nimettömästi läheisen alkoholiongelmasta.
Toiminta on osa Kuopion kaupungin perusturvan palvelualueen Asunnottomuuden ennaltaehkäisyn kuntastrategia -hanketta, joka osaltaan pyrkii tekemään kokemusasiantuntijuutta tunnetuksi täydentävänä palvelumuotona.