Muistisairaat kotisäilytyksessä

Miten paljon Kuopiossa asuu yksin sekavia ja muistisairaita vanhuksia?

Kesäkuun alussa törmäsin Snellmaninkadulla lohduttomaan näkyyn. Yli kahdeksankymppinen pieni mummo hortoili kadulla ja valitti ääneen, että hänen asuntonsa oli täynnä vieraita. Mummo kertoi itkunsekaisesti ja sukkasillaan, että vieraat eivät päästäneet häntä kotiinsa.

Mummo muisti sentään sukunimensä ja talonsa. Rappukäytävät menivät sekaisin. Rapussa, jonne hänet talutin, ei ollut lainkaan rouvan ilmoittamaa sukunimeä. Kävin katsomassa muita rappuja ja mummon nimi oli toisen rapun nimilistassa. Painoin summeria. Hiljaisuus vastasi ja ymmärsin, että vieraat olivat mummon mielikuvituksen ja yksinäisyyden tuotetta.

Painoin mummon hätäranneketta. Samaan aikaan kerrostalon ikkuna narahti auki. Rouva huokasi, että taasko se naapurin mummo on eksynyt. Naapuri köpötteli alas ja etsi talosta henkilön, jolla oli yleisavain. Mummo pääsi tyhjään kotiinsa.

Odotin, milloin hoivafirman auto sujauttaa paikalle. Hätänapin painamisesta kului 20 minuuttia. Paikalle sinkutti nainen polkupyörällä. Ei näyttänyt hoivapartion raketilta. Kun nainen alkoi avata mummon rappua, arvasin, että tässä oli hälyttämäni ammattiapu.

Hätäkutsuuni reagoi siis ilmastoystävällinen polkupyöräambulanssi. Menopeli näytti silmissäni mummoihin kohdistuvalta säästötoimelta.
Kysyin hoitajalta, miten noin huonokuntoinen vanhus asuu yksin. Entä jos olisi ollut talvi ja pakkaset? Aikamoinen avantouimari saa olla, jos sukkasillaan pärjää jäisellä kadulla. Hoitaja säikähti ripitystäni ja lupasi järjestää mummon turvaan kriisipaikalle.

Miten paljon sekavia muistisairaita vanhuksia asuu yksin kerrostalojen uumenissa? Ovatko he oikeassa paikassa, jos nämä pelokkaat vanhukset ovat naapurien suojeluksessa? Miten tällainen henkilö osaa ottaa lääkkeensä ja huolehtia turvallisuudestaan, jos hän ei edes muista, missä rapussa asuu? Turvarannekkeesta ei ole apua, jos hätääntynyt vanhus ei ymmärrä, miksi kapine on ranteeseen pujotettu.

Olisiko pitänyt selvittää tarkemmin kuka oli vastuussa mummon hoidosta? Mikä viranomainen on tehnyt päätöksen, jonka mukaan harhoissa pyörivä vanhus asuu yksin kerrostalossa. Jos hoito oli yksityisellä, valvoiko kaupunki mitenkään hoidon laatua? Oliko kyseessä puhdas heitteillejättö?