Myös sosiaalinen voi olla yksinäinen

Maija Ilmoniemi ei halunnut jäädä vain surkuttelemaan yksinäisyyttään, vaan päätti tehdä asialle joitain. Kuva: Aija Pirinen.

Kuopioon muutettuaan Maija Ilmoniemi koki itsensä yksinäiseksi. Hän päätti tehdä asialle jotain ja perusti kaverikerhon.

Menin eilen katsomaan iltaseitsemän ilotulituksia Kuopion satamaan. Täällä on upea tapa tarjota ensin ilotulitus lapsille ja vielä myöhemmin keskiyöllä niille, jotka jaksavat valvoa. Kadut täyttyivät iloisista ihmisistä: perheet, pariskunnat ja ystäväporukat. Sitten olin minä. Yksin. Tunnustan: en ollenkaan onnellinen.

MAIJA Ilmoniemi kirjoitti yllä olevan tekstin Mailife-blogiinsa viime uudenvuodenpäivänä. Hän oli edelliskesänä muuttanut Helsingistä Kuopioon, saatuaan unelmatyön Yle Kuopion aamulähetysten juontajana. Kuopio ei ollut hänelle tuttu entuudestaan, mutta mielenkiintoinen työ ja mukava työporukka saivat hänet kuitenkin viihtymään. Alkusyksy kuluikin kiinnostavaan työhön upoten.
Syksyn edetessä Maija huomasi olevansa yksinäinen.
– Töissä oli kivaa ja työkaverit upeita. Mutta kun töiden jälkeen menin kotiin, olin tosi yksin.

YKSINÄISYYS ei Maijan kohdalla perustu ainakaan arkuuteen tai epäsosiaalisuuteen – päinvastoin hän on suomalaiseksi harvinaisen sosiaalinen. Hänellä on paljon sosiaalisia verkostoja, eikä hänelle ole mikään kynnys mennä juttelemaan tuntemattomille.
Mutta yksinäisyys voi yhtä hyvin olla myös seurallisten ihmisten ongelma.

VARSINKAAN vieraassa kaupungissa ystävien löytäminen ei käy itsestään.
– Ei kaduilla noin vain mennä sanomaan tuntemattomalle, että olisitko muuten minun ystävä. Ikäluokassani monet ovat perheellisiä ja täällä Kuopiossa on omat piirinsä. Siksi Kuopiossa yksinäisyyden tunne tuntui lohduttomammalle kuin Helsingissä, missä minulla on paljon tuttuja.

MAIJA kertoo kokeneensa yksinäisyyttä aiemminkin. Ensimmäisen kerran yksinäisyys iski kunnolla muutamia vuosia sitten, jolloin hän muutti silloisen miesystävänsä mukana Ruotsiin. Mies oli työnsä vuoksi paljon poissa kotoa ja Maija vietti päivät yksin.
Maija huomasi, ettei yksinäisyys kosketa vain yksin eläviä ihmisiä. Yksinäisyyttä voi kokea myös parisuhteessa.
– Muistan Ruotsissa istuneeni olohuoneen lattialla ja miettineeni, miksi minä olen näin yksin.

VIESTINTÄALAN ammattilaisena Maija on purkanut tunteitaan itselleen luontevalla tavalla: kirjoittamalla blogia. Blogissaan hän on kertonut avoimesti yksinäisyydestään.
– Elämme kiiltokuva-aikaa, jossa ihmiset kertovat somessa elämästään vain positiivisia asioita. Minä tahdon kertoa myös kipeistä asioista. Ajattelin, että jos minä tunnen näin, on oltava muitakin vastaavassa tilanteessa olevia.

MAIJA ei ole halunnut jäädä vain surkuttelemaan yksinäisyyttään. Viime uudenvuodenpäivän yksinäisenä hetkeä hän kirjoitti blogitekstin, jossa ehdotti kavereita kaipaaville yhteistä kahvihetkeä kuopiolaiseen kahvilaan. Hän oletti, että paikalle tulisi korkeintaan muutama utelias. Yllätyksekseen paikalle tulikin parikymmentä ihmistä.
– Siellä oli perheellisiä äitejä, joilla ei ole muita verkostoja, yksinäisiä miehiä ja paluumuuttajia, joilla ei ole ystäviä, Maija kertoo.

TAMMIKUISEEN kahvitapaamiseen tulleet päättivät perustaa Facebookiin Kuopion kaverikerhon. Kerhoon on liittynyt jo lähes 500 ihmistä.
– Kerhoon voi liittyä kuka tahansa, joka kaipaa ystäviä. Eikä tarvitse olla edes yksinäinen, vaan mukaan voi tulla kuka tahansa, joka kaipaa seuraa ja uusia kavereita, Maija sanoo.

KUOPION kaverikerho -sivustolle voi kuka tahansa ehdottaa yhteistä tekemistä, vaikkapa museokäyntiä tai laskettelua. Tähän mennessä kerholaiset ovat käyneet yhdessä muun muassa keilaamassa ja lumikenkäilemässä.
– Minulle syksy oli rankka, mutta kaverikerho on nyt tuonut elämään paljon iloa, Maija sanoo.

 

Kuka?
Maija on Ylen aamulähetysten juontaja

Maija Ilmoniemi on kotoisin Keski-Suomesta. Hän opiskeli viestintää Helsingin yliopistossa ja valmistuttuaan perusti oman viestintätoimiston. Kova bisnesmaailma alkoi kuitenkin viedä voimia ja Maija havahtui kaipaavansa elämälleen uutta suuntaa. Hän jätti yrityksen ja työskenteli pitkään toiminimellä erilaisissa viestintähommissa. Välillä hän asui miesystävänsä kanssa Ruotsissa. Eron jälkeen hän muutti lyhyen Helsinki-jakson jälkeen Pohjois-Norjaan ja ryhtyi kalastajan apulaiseksi. Suomeen palattuaan hän työskenteli hetken Helsingissä, kunnes hän huomasi, että Yle Kuopio etsii juontajaa. Niin hän viime kesänä muutti täysin tuntemattomaan kaupunkiin. Nykyinen työsopimus on ensi kesälle.
– Sen jälkeen en tiedä, mitä tapahtuu. Jos kaupunki tykkää minusta, kuka tietää vaikka jäisin tänne.

”Ei kannata jäädä voivottelemaan”

Yksinäisiä pidetään usein epäsosiaalisina ja eristäytyvinä. Ehkä siksi moni kokee vaikeaksi myötää olevansa yksinäinen.
Maija Ilmoniemi haluaa lieventää yksinäisyyteen liittyviä tabuja ja puhua aiheesta avoimesti. Hänen mielestään avoimuus on yksi keino poistaa yksinäisyyttä.
– Kun yksinäisyydestään puhuu ääneen, mahdollisuus uusien ystävien löytämiseen kasvaa.

HÄN muistuttaa, että kuka tahansa saattaa kokea yksinäisyyttä. Esimerkiksi ero, muutto tai työpaikan menettäminen voivat vaikuttaa sosiaalisiin suhteisiin. Yksinäisyyttä voi kokea myös parisuhteessa ja perhe-elämässä.
– Jokainen voi kokea yksinäisyyttä, vaikka olisi kuinka menevä ja sosiaalinen. Siksi pitäisi olla armollinen muita ihmisiä kohtaan. Kuka tahansa vastaantulija saattaa olla yksinäinen.

MAIJAA harmittaa, että mediassa yksinäisyydestä puhutaan usein voivottelevaan sävyyn. Hän itse haluaa lähestyä aihetta ratkaisukeskeisesti.
– Yksinäisyys on myös itsestä kiinni. Kukaan ei tule kotoa hakemaan ja pyytämään kaveriksi. Pitää tehdä päätös, haluanko vain valittaa vai hakea ongelmaan ratkaisua.

MAIJALLE yksi konkreettinen keino yksinäisyyden vähentämiseen oli Kuopion kaverikerhon perustaminen. Sitä kautta monet ovatkin jo löytäneet uusia sosiaalisia kontakteja ja seuraa yksinäisiin hetkiin.
– Kerho on tarkoitettu ennen kaikkea ystävien, ei niinkään parisuhteen etsimiseen. Siihen on omat fooruminsa, Maija huomauttaa.
Kuopion kaverikerhoon voi kuka tahansa liittyä kirjoittamalla Facebookin hakukenttään: ”Kuopion kaverikerho – KuKa?”. Ryhmä on suljettu, mutta sinne pääsee mukaan jäsenyyttä pyytämällä.

KAIKILLA ei ole Maijan tavoin pokkaa kertoa avoimesti yksinäisyydestään, puhumattakaan että kutsuisi netissä avoimesti tuntemattomia ihmisiä kahville kanssaan. Maija kokee suorastaan velvollisuudekseen tehdä aloitteita.
– Teen sen siksi, että minulle on annettu vahva mieli, kyky selvitä ja kenties auttaa toisia. Omasta puolestani en ole huolestunut, mutta monen muun, joilla ei ole voimia nähdä ohi ahdistavan hetken, puolesta minä huolehdin, Maija kirjoittaa blogissaan.