Näin onnistut reissussa koirien kanssa

Pohjois-Norja on täydellinen kohde ulkoilulomalle. Kuvat: Ruuskasen albumi

Kaupunkilehden toimittaja kävi kesällä ulkomailla koirien kanssa. Tässä muutamia vinkkejä reissulaisille.

Päätin keväällä, että tulevan kesän lomareissu tehdään yhdessä kahden koiramme kanssa. Kohteeksi valikoitui pitkään haaveilemani Pohjois-Norja, sillä ulkoiluloma sopisi erinomaisesti koirille. Norjaan pääsimme myös lähtemään omalla autolla, mikä on koirillemme helppo ja mieluisa matkustustapa.

Ihan ensimmäisenä lomakohteen valinnan jälkeen, tai ehkä jopa ennen sitä, kannattaa tarkastaa, mitä eri rokotuksia tai lääkityksiä koirilta kyseiseen maahan vaaditaan, jotta ne ehtii hoitaa ajoissa. Aina ulkomaille matkustettaessa koiralla tulee olla oma passi, joten myös passin hankinta eläinlääkäriltä kannattaa hoitaa ajoissa. Näissä asioissa informaatiota löytyy Ruokaviraston nettisivuilta.

Mikäli lomakohteessa yöpyy muualla kuin autossa tai teltassa, täytyy selvittää, mihin majapaikkoihin koiran saa ottaa mukaan. Esimerkiksi hotelleissa lemmikeistä veloitetaan yleensä pieni lisämaksu, joka Norjassa oli yleensä 10–20 euroa yöltä per lemmikki. Hotelliin kannattaa ottaa koiralle mukaan esimerkiksi oma peti, leluja ja ruokakupit, jotka auttavat lemmikkiä sopeutumaan uuteen yöpaikkaan. Myös jotain hyvää purtavaa on syytä olla mukana, jolloin koiralle voi jättää herkun touhuttavaksi esimerkiksi siksi aikaa, kun itse käy aamupalalla.

Etenkin aktiivilomalle suuntaavien on syytä muistaa ottaa mukaan myös ensiaputarvikkeita, niin koirille kuin ihmisillekin. Toinen omista koiristani on herkkävatsainen, joten pakkaan aina mukaan omat tutut koiranruoat. Lisäksi mukana oli suoliston omaa bakteerikantaa tukevia valmisteita, jotka ovat hyvä ensiapu silloin, jos maha meinaa mennä ruikulille. Siihen kannattaa varautua, että uudet tilanteet voivat stressata tottumatonta matkaajaa ja laittaa vatsan sekaisin. Mukana olivat myös esimerkiksi haavan- ja silmänpuhdistusaineet, tassuvaha pienten vaeltajien tassuille, punkkipihdit, harja ja kynsisakset. Sekä muun muassa ideaaliside, joka sopii eri käyttötarkoituksiin niin ihmisille kuin koirillekin. Lisäksi on hyvä selvittää, missä on lomakohteen lähin eläinlääkäriasema.

Vaelluksille koirat sonnustautuivat hyviin ja tukeviin valjaisiin, joita suosittelen ehdottomasti ennemmin kuin pantaa. Valjaat ovat turvallisemmat ja niistä saa paremmin kiinni, jos koiran joutuu esimerkiksi nostamaan suosta (tästäkin löytyy nyt kokemusta). Mukana haastaville vaelluspätkille oli varalta myös kantoreppu. Reppukyytiä kannattaa harjoitella jo kotona, jotta koira osaa sitten reissun päällä rauhoittua hyvin myös kannettavaksi matkaajaksi.

Ulkomaanmatkailu koirien kanssa sujuu varmasti mukavasti, kunhan muistaa aloittaa suunnittelun ja valmistautumisen hyvissä ajoin. Mukavia retkiä yhdessä karvakuonojenne kanssa!