Naiset ovat astuneet ulos olutkaapista

Saara Hanhela, Sirpa Risto ja Anne Karttunen ovat kaikki oluen ystäviä ja Naisten Olutseura Kuopion jäseniä. Seura järjestää yhdessä KuPSin kanssa iloisen kesähäppeningin 21.7. keskuskentällä. Kuva: Inka Matilainen

Naisten Olutseura antoi Kaupunkilehdelle vinkit olutharrastuksen alkuun.

Uuden alkoholilain myötä vahvemmat oluet, siiderit ja lonkerot ilmestyivät ruokakauppojen hyllyille. Samalla esimerkiksi olutvalikoima on moninkertaistunut useiden kauppojen tarjonnassa. Hyllyt pursuilevat pien- ja suurpanimoiden ipoja, apoja ja kaikenmaailman bittereitä. Niiden edessä kokematonta hieman hirvittää.

Jottei sormi jäisi ”öölinkihyllyllä” ihan kokonaan suuhun, Kuopion Kaupunkilehti kysyi Naisten Olutseura Kuopiolta, otetaanko pullo kouraan ihan vain komean kuvan perusteella ja toivotaan parasta, vai olisiko muitakin vinkkejä tilanteesta selviämiseen.
Olutseuran jäsenet Saara Hanhela, Sirpa Risto ja Anne Karttunen istuutuvat Maljan terassille tiistai-iltapäivänä. Naiset sanovat, ettei oluen valitseminen etiketin perusteella täysin huono idea ole. Tosin, jos haluaa varmemmin välttyä pettymyksiltä, he suosittelisivat suuntaamaan ensimmäisellä kerralla hyvään olutravintolaan tai Alkoon.
– Alkossa on superhyvä tarjonta ja koulutettu henkilökunta. Eli, jos oluet ovat aivan tuntematon maaperä, he osaavat opastaa alkuun. Alkossa myös hintojen vieressä olevat värikoodit kertovat usein oluen vahvuudesta.

Naiset sanovat, että oma ruoka- ja juomamaku on hyvä opas myös oluisiin tutustumisessa. Jos vahva espresso maistuu suussa hyvälle, voivat tummat portterit ja stoutit sopia suuhun myös. Jos taas makumaailma on enemmän kallellaan makeaan, vehnäolut on todennäköisesti mieleen.
– Mutta, jos oluet eivät ole lainkaan tuttuja, kannattaa aina aloittaa matala-alkoholisista ja miedoista oluista. Meillä on seurassa henkilö, joka ei yhtään tykkää oluesta ja silti sitkeästi istuu tastingeissa. Makuhermot tottuvat pikkuhiljaa sitä mukaa, kun oluita maistelee enemmän. Ei kannata teilata ensimmäisellä kerralla. Harvalle olut on ekalla kerralla ”mun juttu”.

Jos johonkin naiset vannovat, niin oluen maisteluun seurassa. Siksipä he kehottavatkin lähtemään lasilliselle tai oluthyllylle ystävän kanssa.
– Ystävä ottaa pari erilaista pulloa ja itse otat pari erilaista, ja maistelette yhdessä. Oluen maistelussa on tärkeää myös sanoa ääneen, mitä maistaa. Silloin siinä kehittyy, ja joku toinen saattaa hoksata saman, vaikkei olisi osannut itse sitä heti sanoa.

Jos kaveria ei löydy, on olutseurassa aina tilaa. Mukaan päästäkseen on luonnollisesti oltava täysi-ikäinen. Saara, Sirpa ja Anne haluavat heti kättelyssä oikoa muutamia vääriä käsityksiä liittyen naisten olutharrastamiseen.
– Moni ajattelee, että nyt naiset lähtevät kännäämään, kun mennään tastingiin. Totuus kuitenkin on, että iltoihin voi tulla myös autolla ja usein illoissa syödään. Yhtenä ajatuksenamme onkin edistää terveellistä ja turvallista olutkulttuuria.
– Kulttuuri on pikkuhiljaa muuttumassa Suomessakin. Erityisesti nuoressa sukupolvessa näkyy se, ettei juoda humalahakuisesti.

Ravintoloiden oluttarjonnasta voi päätellä paljon kurkkaamalla sisälle. Tarjontaa on, jos oluita on paljon esillä. Naisten mukaan Kuopiossa on hyvä oluttarjonta, mutta moniin ruokaravintoloihin he toivoisivat lisää valikoimaa.
– Saattaa olla paikkoja, joissa on vain paria erilaista olutta tarjolla. Se olisi hyvä muistaa, että oluita voi harrastaa myös ruoan näkökulmasta, kuten viinejäkin.
– Ja olutravintoloissa on hyvä muistaa, ettei nykyään ole pakko juoda sitä puolen litran tuoppia, vaan voi tilata pienempiä annoksia. Ja jos tuote on hanassa, sitä saa usein pyytämällä lasin pohjalle maistettavaksi ennen päätöstä.

Seuran itsensä ajatuksena on, että jokainen nainen ansaitsee oman oluen, oman olutmaun ja oman seuransa. Jäseniä on tällä hetkellä yli sata ja määrä on kasvanut kahden vuoden aikana huikeasti. Mukaan pääsee laittamalla liittymispyynnön seuran Facebook-ryhmään.
– Sitä mukaa, kun olut on tullut trendikkäämmäksi, myös naiset ovat astuneet ulos olutkaapista.

 • Oluttyyppejä: Perinteikäs pintahiiva

  Vehnäolut: Weizen on raikas kesäolut Etelä-Saksasta ja Itävallasta. Kristalli on kirkas vehnäolut ja hefe samea pullokypsytetty ja siksi hiivallinen vehnäolut. Tumma vehnäolut Dunkel Weizen voi olla kirkas tai hiivallinen.
  Berliner Weisse: Kevyt kesäinen vehnäolut Berliinistä.
  Lambic: Spontaanilla käymisellä, ilman puhdasviljelyhiivaa valmistettu vehnäolut Sennen laaksosta. Mausteet antavat oman värinsä ja makunsa olueen.
  Stout: Voimakkaan värinen, musta ja paahtunut stout on tyypillisimmillään irlantilaista.
  Portteri: Tumma, runsas ja hedelmäinen olut, joka usein on aika vahva.
  Ale: Yleisnimitys brittityyppisille ja hedelmäisille tummille oluille. Alkoholipitoisuus vaihtelee miedosta (mild ale) hyvin vahvaan (old ale, belgialainen ale). Real ale kypsyy pubin kellarissa ja tarjoillaan tuopissa.
  Bitter: Kuiva, brittiläinen ale, joka tarjoillaan yleensä tuopissa. Usein vahvasti humaloitu, väriltään kuparinruskea tai vaaleampi.
  Alt: Kuparinvärinen saksalainen ale, usein Düsseldorfissa pantu. Maultaan kypsän pehmeä ja voimakas sekä puhdas.
  Sahti: Vahva olut, jonka väri vaihtelee keltaisesta tummanruskeaan. Sahdissa maistuu voimakas banaanin aromi ja usein fenolisuus.

 • Oluttyyppejä: Miellyttävä pohjahiiva

  Lager: Lager on pohjahiivaoluiden yleisnimi ja yleisimmin nautittu olut maailmalla. Lager (saks. varasto) viittaa sellaisiin oluttyyppeihin, joiden varastokäyminen tapahtuu viileässä ja on siksi melko pitkä.
  Light: Yleensä vaaleankeltainen amerikkalaistyyppinen lager, jossa on matala energia- ja usein myös alkoholipitoisuus.
  Pils: Pilsner, pils tai pilsener on alun perin kotoisin Tsekin Pilsenistä (Plzen). Se on vaaleaa täysmallasolutta, joka on maustettu runsaasti humalalla ja jonka väri vaihtelee vaaleasta kullankeltaiseen.
  Rauchbier: Saksalainen rubiininpunainen tumma olut, jossa käytetään pyökkipuun savussa paahdettuja ja kuivattuja maltaita.
  Dortmunder: Saksalainen, Dortmundissa pantu olut, joka yhdistetään etenkin normaalia vahvempaan, vaaleaan export-tyyliin.
  Wieniläinen, wiener: Punainen, kullanruskea tai tumman makeahko mallasmainen lager, joka on alunperin lähtöisin Wienistä. Suomessa tyyliä edustavat vahvemmat jouluoluet.
  Märzen: Voimakas, tummahko ja melko vahva olut.
  Bock: Saksalaistyyppinen vahva, joko tumma tai vaalea olut. Tarjoillaan erityisesti kylmään vuodenaikaan. Tupla- eli doppelbock on erikoisen runsasmakuinen, bockia vahvempi olut.

Muista kohtuus

 • Kun kyseessä on oma tai toisen ihmisen terveys ja turvallisuus, älä ota turhia riskejä, vaan sano silloin alkoholille ei kiitos.
 • Älä käytä alkoholia kun ajat ajoneuvoa, olet raskaana tai teet töitä.
 • Alkoholista kieltäytymistä ei tarvitse perustella kenellekään.
 • Lähde: Nauti kohtuudella