Näyttelijä Kai Hyttinen palaa tuttuun rooliin Kuopiossa

Kai Hyttinen myöntää, että suureen rooliin tarttuminen jännittää aina. ”Pääroolissa täytyy jaksaa olla näytelmän veturina ja moottorina koko ajan. Jännittää myös, pystynkö lunastamaan ihmisten odotukset ja tuottamaan heidän odottamansa elämyksen.”

Kai Hyttinen eläytyy jo toistamiseen Viulunsoittaja katolla -musikaalin päärooliin. Hän on innoissaan teatterin ja kaupunginorkesterin yhteistyöstä.

Kuopion kaupunginteatterin näyttämöllä nähdään jälleen yksi suurmusikaali. Viulunsoittaja katolla on teatterin syksyn suurproduktio. Pääroolissa maitomies Tevjenä nähdään legendaarinen Kai Hyttinen. Hyttinen on esittänyt samaisen roolin kerran aiemminkin, 17 vuotta sitten Kouvolassa.
– Siitä on jo niin kauan, että en sieltä saakka muista esimerkiksi vuorosanoja. Ehkä siitä on jotain pientä selkäydinapua, mutta ei muuta. Vuorosanat häviävät minulta nopeasti päästä, jos tiedän että esityskausi loppuu eikä niitä tarvitse enää pitää mielessä, Hyttinen kertoo.
Tevjeksi Hyttistä pyysi teatterinjohtaja Pekka Laasonen. Hyttinen kertoo, että Laasonen on hänelle tuttu mies jo entuudestaan.
– Olemme tehneet yhteistyötä aiemminkin, Mikkelissä ja Imatralla.

Ainutlaatuinen tilanne

Viulunsoittaja katolla -musikaalin materiaali on toki sama kuin 17 vuotta sitten, mutta silti produktio Kuopiossa on Hyttiselle jotain ennenkokematonta.
– En ole esiintynyt musikaalissa näin laajan orkesterin säestyksellä, kuin mitä Kuopiossa on nyt. Saamme täyden äänimaailman ja musiikki kuulostaa todella siltä, miltä sen on alun perin suunniteltukin kuulostavan.
Viulunsoittaja katolla esitetään tänä syksynä myös Tampereen Työväen Teatterissa. Hyttisen mukaan siellä on 8 henkilön orkesteri, kun Kuopion kaupunginorkesteri taas tuo orkesterimonttuun yli 20 henkilön kokoonpanon.
– Tämä on harvinainen tilanne, enkä ole päässyt nauttimaan tällaisesta missään muualla. Mika Paasivaara on paras kapellimestari, jonka kanssa olen saanut tehdä töitä musikaalissa, Hyttinen kehuu.
Hän jatkaa, että Paasivaara on erinomainen ensemblen harjoittaja, joka jaksaa nostaa fiilistä joka kerralla.
– Emme vain soita ja laula läpi, vaan harjoittelemme oikean kunnollisen version joka kerta.

Hyvä tarina jaksaa innostaa

Viulunsoittaja katolla pyritään esittämään alkuperäisessä hengessään, eikä vanhaa tarinaa ole tarvinnut modernisoida. Se on ajankohtainen edelleen.
– Näytelmässä käsitellään kaikille tuttuja asioita ihan normaalista elämästä. Jokainen vanhempi haluaa lapsilleen hyvän elämän ja puolison. Kaikki vanhemmat ovat olleet ja tulevat olemaan näiden samojen kysymysten äärellä. Teemat eivät katoa minnekään.
Viulunsoittaja katolla -musikaali on 1960-luvulta. Hyttisen mukaan klassikkomusikaalit kestävät aikaa hyvän tarinan ja musiikin ansiosta.
– Hyvän ja pahan taistelu, sekä ikuinen kysymys siitä, voittaako rakkaus, viehättävät ja vetävät aina. Yleensä pieni ihminen taistelee suurta voimaa vastaan ja jännitys tulee siitä, miten ihminen selviää.
Viulunsoittaja katolla -musikaaliin kuuluvat klassikkokappaleet Rikas mies jos oisin ja Nousee päivä, laskee päivä. Ne ovat Hyttisen mielestä hyvää näyttämömusiikkia.
– Niissä on rytmiä ja tapahtumaa. Hyvät kappaleet ovat tarinaa tukevia.

Kuopiosta mielessä lapsuusmuistoja

Laulaja-näyttelijä Kai Hyttinen on asunut Kuopiossa pienenä lapsena vuosina 1949–1953. Sodan jälkeen perheet hakivat paikkaansa ja Hyttisen perhekin muutti Kuopioon isän työn perässä.
– Kuopioon on edelleen jäljellä tunneside. Ikinä en ole tänne erityisemmin tuntenut kaipuuta, mutta lämpimiä muistoja täältä on.
Hyttisen perhe asui Kirkkokatu 1:n kattohuoneistossa ja parvekkeen ovi oli teatterille päin. Hyttisen kaksi nuorempaa sisarusta syntyivät Kuopiossa.
– Muistan Kuopion vuosista, että olen oppinut täällä ajamaan pyörällä, uimaan ja huomaamaan, että maailmassa on kaksi sukupuolta, Hyttinen muistelee lämpimästi.
Hyttisen lapsuuden aikainen Kuopio ja nyky-Kuopio ovat kaksi ihan eri asiaa. 1950-luvun vaihteessa Kuopiossakin kuljettiin vielä hevoskyydillä mukulakivikaduilla.
– Nykyisin rannat ovat nousseet arvoon Kuopiossakin ja niitä on hyvästi virkistyskäytössä. Onhan tämä mukavan vihreä kaupunki.