Nenän sivu ja industrial suosituimmat lävistykset

Korvanlehden yläosan kahdesta kohtaa lävistävä industrial on ollut suosittu jo pitkään. Kuva: Inka Matilainen

Napa- ja nännilävistyksiä otetaan erityisesti kesäaikaan. Trendejä luovat julkkikset.

Aurinko lämmittää ja pitkät kalsarit siirtyvät kaappiin. Sitä mukaa kun vaatteet vähenevät, kasvaa myös napakorujen ja nännilävistysten suosio.
– Ihmiset haluavat koristaa itseään niiltä alueilta kesän aikana, koska silloin korut eivät haudu vaatteiden alla, kertovat kolmessa kaupungissa toimivan lävistysliike Half Blockin yrittäjä Saija Reinikainen ja Kuopion myymälävastaava Riikka Sirviö.

Reinikaisen ja Sirviön mukaan tällä hetkellä ehdottomasti halutuin lävistys napakorun lisäksi on nenän sivu. Kulloiseenkin trendiin vaikuttavat voimakkaasti julkkikset. Eli sitä mitä julkkikset edellä, tavikset perässä.
– Nenälävistyksissä tuli ihan piikki, kun Sanni ja JVG nousivat voimakkaasti pinnalle. Ennen nenän sivu oli enemmän naisten suosiossa, mutta sitä mukaa kun se on yleistynyt julkkismiehillä, ovat monet muutkin miehet siitä innostuneet.

Ikisuosikkeja ovat myös erilaiset korvaan tehtävät lävistykset. Pitkään ykkössijaa on pitänyt industrial-lävistys, joka tehdään korvan yläosaan ja se lävistää ruston kahdesta kohtaa.
– Niille on aina haluajia. Noin puolivuosittain tulee uusi villitys. Se voi olla joku vanha, joka palaa uudelleen muotiin, tai sitten aivan uusi, eli lävistys, joka ei ole koskaan ollut erityisen suosittu, Reinikainen ja Sirviö kertovat.

Haluttuja ovat myös tragus, joka tehdään korvanipukkaan ja korvarustoon tehtävä daith.
– Daith tunnetaan myös ”migreenilävistyksenä”. Eli jotkut kokevat, että se vähentää migreeniä. Tieteellistä näyttöä siitä ei kuitenkaan ole, Reinikainen kertoo.
Lävistysten suosiossa on paikkakuntakohtaisia eroja. Trendit tulevat nopeammin pääkaupunkiseudulle. Reinikainen sanoo, että se, mikä on Kuopiossa tällä hetkellä in, on Lahdessa jo out.

Ammattilaiset muistuttavat, että kaikki lävistykset eivät sovi kaikille. Eikä tässä ole suinkaan kyse ulkonäöstä, vaan anatomiasta.
– Anatomia ei vain anna kaikilla periksi joillekin lävistyksille. Esimerkiksi kielen kärkeen kahteen kohtaan tehtävä snake eyes ei anatomian takia toimi kaikilla. Jenkeissä se on ollut todella suosittu, mutta moni asiakkaista joutuu leikkauttamaan sen pois, koska koru on uponnut kieleen.
Lävistystä ei myöskään kannata tehdä, jos sen joutuu esimerkiksi työn vuoksi ottamaan jatkuvasti pois.
– Silloin katsotaan, olisiko toivotulle lävistykselle jotain muuta vaihtoehtoa.

Ideoita lävistyksiin napataan myös netistä, kuten Instagramista ja Pinterestistä. Aina kaikkia ideoita ei ole viisasta toteuttaa, ja siksi asiakkaan kanssa käydään tarkkaan läpi, mitä pitää ottaa huomioon, etenkin erikoisemmissa lävistyksissä.
– Välillä tullaan erikoisten ideoiden kanssa ja sitten täytyy selittää, etteivät kaikki toimi käytännössä. Esimerkiksi ”korsetti” tehdään usein vain kuvan tai jonkun muun hetken ajaksi. Ei sen kanssa voi elää normaalia elämää, koska sehän tarttuisi joka paikkaan. Kivan näköinen ei aina ole toimiva.

Muutamia juttuja kannattaa miettiä ennen lävistyksen ottamista. Ensimmäisenä on oma arki ja käytännöllisyys, sekä ajankohta.
– Ennen juhannusta ei kannata ottaa napa- tai nännilävistystä, jos haluaa uida tai saunoa. Ihan normaaliarjessa kannattaa miettiä, mihin lävistyksen ottaa ja joutuuko sen vaikka ottamaan usein pois. Kannattaa myös töissä kysyä etukäteen, jos mietityttää, onko koru siellä ok.

Myös miehet innostuneet nenäkoruista

Yleisesti lävistysten suosio on viime vuosina kasvanut. Saija Reinikainen ja Riikka Sirviö Half Blockista sanovat, että naiset ottavat lähtökohtaisesti enemmän lävistyksiä kuin miehet, mutta siinäkin on tapahtunut muutosta.
– Miehillä kynnys on suurempi, mutta nuoressa sukupolvessa näkyy esimerkiksi poikia, jotka ovat innostuneet nenäkoruista.

Erilaisista kasvo- ja vartalokoruista on tullut normaalimpi asia, joihin myös monet vanhemmat suhtautuvat myönteisesti.
– Lävistykset ovat nykyään kehon koristuksia, eivätkä jotain, mitä vain tietyntyyppiset ihmiset ottavat. Ihmiset ovat tajunneet, että on olemassa todella pieniä ja sieviä koruja. Kun on paljon eri vaihtoehtoja, myös asiakkaiden ikähaarukka on venynyt, avaa Reinikainen.
– Moni asiakas sanoo, että haluaisi, mutta on liian vanha. Me sitten muistuttelemme, että ei lävistys ole ikäkysymys ja sen saa aina pois, jos se ei tunnukaan omalta, Sirviö lisää.

Lävistys ei siis enää ole vain merimiesten ja vankilakundien juttu, kuten ennen on usein ajateltu. Sirviö ja Reinikainen pitävät ajatusmaailman muutosta tärkeänä, sillä jokaisella kuuluu heidän mielestään olla itseilmaisuvapaus.
– Keho on jokaisen oma, ja sitä saa koristella niin kuin itse haluaa, eikä muilla ole oikeutta puuttua siihen. Nykyisin lävistys nähdään enemmän koruna eikä lävistyksenä.

Lävistykset alkavat olla niin normi, että erottuakseen joukosta on tehtävä jotain todella erikoista.
– Kaikki paikat mitä voi lävistää, on jo varmasti lävistetty. Erottuakseen joukosta täytyy olla todella spesiaaleja juttuja.

Ennen kuin otat

• Ota selvää haluamastasi lävistyksestä etukäteen. Näin tiedät mahdolliset riskit ja osaat kysyä lävistäjältä jos jotain jää epäselväksi.
  • Ottoajankohtaa kannattaa myös miettiä etukäteen. Lävistyksiä ei voi ottaa pois ja laittaa takaisin kun siltä tuntuu. Ensimmäisten kuukausien ajan ne umpeutuvat yleensä erittäin nopeasti.