Nieleekö puunielu hiilinielun?

Luonto on viisaudessaan rakentanut ilmakehän hiiltä sitovan systeemin, jossa kasvien viherhiukkaset auringonenergian avulla sitovat ilmakehän hiilidioksidia. Tätä tapahtuu tehokkaasti hiilinielussa: esimerkiksi hyvin kasvavassa terveessä metsässä. Tapahtuma vaatii toteutuakseen vettä. Kasvisolu tuotteistaa tällä tavalla sokereita, selluloosaa, proteiineja ja lipidejä. Yhteyttämistapahtumassa ilmakehään vapautuu hengitykseemme välttämätöntä happea.

Ilman korkean hiilidioksidipitoisuuden tiedämme olevan ihmisten aiheuttamaa ja seurauksena on ilmakehän lämpeneminen. Ilmakehän puolentoista asteen lämpeneminen muutamassa vuosikymmenessä on ihmiskunnalle kohtalon kysymys. Siksi hiilinieluihin ja niiden hyvinvointiin pitäisi kiinnittää erityistä huomiota
Puunieluksi kutsun tehtaita, jotka käyttävät raaka-aineenaan runsaasti puuta. Esimerkki tällaisesta on Kuopioon mahdollisesti rakennettava biosellutehdas Finnpulp, joka nielee puuta rekkakuorman verran kymmenessä minuutissa vuorokauden ympäri. On selvää, että maisema muuttuu autioksi ja tyhjäksi läheltä ja vähän kauempaakin. Samalla hiilinielut häviävät. Puurallia on helpotettu rakentamalla uljaita siltoja yli Kallaveden ja nyt viimeksi yli Jännevirran. Ollaan tosissaan mutta tiedetäänkö, mitä ollaan tekemässä.

Nuorin lapsenlapsistani, Alvar 1v, tulee näkemään vuonna 2050 toisenlaisen metsämaiseman kuin se on nyt. Vuonna 2050 hän täyttää 32 vuotta eikä ikävä kyllä tule kiittämään edeltäviä polvia. Hän ei ymmärrä, miksi tutkijoiden varoituksia ei otettu tosissaan. Luulitteko, että vanhaa elämäntapaanne voi jatkaa loputtomasti, riskeistä välittämättä!

On ymmärrettävää, että ihmiset tarvitsevat työtä ja kaupunki veronmaksajia. Mutta tehdäänkö asiat laput silmillä. Onko moraalisesti oikein, että metsäaukkoja tekemällä ja puuta puunieluun syytämällä, valmistetaan selluloosaa kaikkien yksinkertaisemmalla valmistustavalla eli keittämällä. Selluloosa sitten myydään Kiinaan vessapaperin raaka-aineeksi. Tämä on vähintään koomista ja kaiken kaikkiaan vähiten savolaisten itsetuntoa kohottavaa.

Mukana näissä metsäkeskusteluissa jylläävät tunteet, politiikka ja uskomukset. Mielipiteitä on puolesta ja vastaan. Minä kannatan metsien monimuotoisuuden ylläpitoa, aukkohakkuiden kieltämistä sekä uusien metsien istuttamista aukkoihin, pakettipelloille ja soille. Joku viisas on sanonut, että luonto hoitaisi maapallomme hiiliongelman itse, jos istutettaisiin Euroopan suuruinen uusi metsä eli jättihiilinielu ja jos vielä sademetsien tuhoaminen saataisiin kuriin.

Olemmeko valmiit pelastamaan maapallomme muillakin tavoin – omaakin elintapaamme hiilineutraaliksi muuttamalla? Ja vielä: Nobel-palkinto sille, joka keksii uuden ja tehokkaan hiiltäsitovan menetelmän!

Kirjoittaja on biologi.