Nikun asuntojonossa yli 1500 ihmistä

Niiralan Kulma haluaa purkaa vanhat pistetalot ja rakentaa vetovoimaiset kohteet tilalle. Kuva: Emma-Ria Rönkkö.

Kelan linjausten vuoksi kaupungilla ei ole edullisia vuokra-asuntoja ja ihmiset turhautuvat jonoissa.

Kela hyväksyy täyteen toimeentulotukeen oikeuttavina vuokramenoina Kuopiossa maksimissaan 540 euroa kuukaudessa yhdeltä hengeltä, kahdelta 687, kolmelta 797 ja neljältä 864 euroa. Jos vähävaraisen asukkaan koti on kalliimpi, hänellä ei välttämättä ole varaa asuntoon. Vallitsevien asuntomarkkinoiden vuoksi Niiralan Kulmalla (Nikulla) on tällä hetkellä yli 1500 asunnon hakijaa.

Vuokranantajat eivät juuri vuokraa asuntoja toimeentulotuen maksimivuokraa halvemmalla hinnalla. Siksi edullisia vuokra-asuntoja on vaikea saada. Ilmiö kohtelee kaltoin niitä pienituloisia, jotka eivät saa toimeentulotukea.
Halpoja vuokra-asuntoja tuottavan Nikun toimitusjohtaja Kari Keränen tunnistaa ongelman. Kela patistaa vähävaraisia pienempiin asuntoihin, joita ei ole edes tarjolla.
– Ei se meidänkään kannalta ole toivottavaa, että ihmiset joutuvat muuttamaan Kelan linjausten vuoksi myös Niiralan Kulman sisällä pienempiin ja halvempiin asuntoihin. Muuttaminen on ihmisille raskasta ja me joudumme aina tekemään muuttojen vuoksi kalliita remontteja.

Niku purkaa kysynnän vuoksi vanhoja lähiöissä olevia taloja ja pyrkii rakentamaan uusia. Uudistuotanto nostaa vuokria, mikä heikentää pienituloisten asemaa.
– Nikussa vuokrien keskineliöhinta on 10,76 euroa, uusissa asunnoissa 13,50–14 euroa ja pienissä yksiöissä jopa 16 euroa. Vapailla markkinoilla hinnat nousevat jopa 20 euroon neliö.

Yhtiö hakee parasta aikaa lupaa sekä kaavoittajalta että ely-keskukselta purkaa ja rakentaa tilalle uusia taloja Mölymäen pistetalojen paikalle. Niku selvittää myös liitoskuntien vuokakohteiden myyntiä. Vanhojen kiinteistöjen myynti vähentää Nikun korjausvelkaa ja yhtiö voi käyttää tuotot uusiin kohteisiin.
– Olemme ilmoittaneet kaavoittajalle, että voimme sopeuttaa pistetalojen rakentamisen korkeuden ja tyylin sen mukaan, millaisia vaatimuksia Mölymäen muu uudisrakentaminen edellyttää. Jos vanhan korjaaminen maksaa reilusti yli 2000 euroa neliö ja uuden saa alle 3000 eurolla, uudisrakentaminen kannattaa.

Uusien asuntojen rakentamista Keränen perustelee muun muassa esteettömyysvaatimuksilla ja energiataloudellisilla ratkaisuilla. Niku rakentaa nykyisin pienempiä asuntoja kuin 5-10 vuotta sitten. Ihmiset tinkivät neliöistä, kunhan he vain pääsevät keskustaan.
– Niiralan Kulman uusissa kohteissa on vain edullisemmat keittiökaappiratkaisut eikä kohteissa ole parkettilattioita. Muuten laatu on samanlaista kuin kovan rahan kohteissa.

Sirkkulanpuiston toiminnanjohtaja Petri Ruuskanen on huomannut asumisneuvontatyössään, että Kela ohjaa nuoria aikuisia edullisempiin vuokra-asuntoihin. Tämä on Ruuskasen mielestä nöyryyttävä kokemus ja johtaa vain turhiin asuntojonoihin.
– Tämä siitäkin huolimatta, että asiakkaillani on usein maksuhäiriömerkintöjä, ja aiemmista vuokrasuhteista maksamattomia vuokrarästejä. Maksuhäiriömerkintähäiriötä vuokranantajat karttavat kuin ruttoa ja henkilö saa asunnon vain hyvällä onnella. On siis turhauttavaa tehdä hakemuksia vain Kelan vaatimuksesta.

Ruuskanen sanoo ymmärtävänsä paineen asumis- ja toimeentulotukimenojen kasvamisesta.
– Tämän paineen ei pitäisi kuitenkaan kohdistua tuen hakijoihin vaan kuntiin, joille kuuluisi tuottaa alueelleen edullisia vuokra-asuntoja. Kelan yksinäisen ihmisen 540 euron vuokranormitasolla ei saa Kuopiosta kelvollista yksiötä.

Fakta: Niiralan Kulma
Niiralan Kulmassa oli 31.1.2018 asuntohakemuksia 1557. Uusia hakemuksia tammikuussa 415.
Neljän viimeisen peruskorjauskohteen keskineliöhinta on noussut remontin jälkeen 42 %
Hakemusten määrä on kasvanut siitä lähtien, kun Kela on kehottanut hakemaan edullisempaa asuntoa.
Niiralankatu 8:ssa saneeratussa talossa keskineliövuokra nousi 53% ja se on yhtiön kallein kohde.
Esimerikiksi Soikkokujalla maksaa 35 neliötä 517 euroa/kk.

Vähävaraisten asuntopula

Kuopion asukasmäärä kasvoi vuonna 2017 vain 500 henkilöä, eli 0,5 prosenttia. Jyväskylä kasvoi noin 1600 asukkaalla ja Oulu yli 2000 asukkaalla. Kuopiolla on vaara tippua kasvukeskusten kyydistä. Kuntaliitosten lumekasvulla ei kannata paljon elämöidä. Kuopiossa ei ole asuntopulaa, pulaa on maksukykyistä vuokralaisista ja vähävaraisille sopivista halvoista asunnoista. Etuoven mukaan Kuopiossa on nyt myytävänä noin 1900 asuntoa. Rakenteilla on 900 myymätöntä asuntoa, joista kerrostaloja noin 700 ja niistä noin 450 – 500 asuntoa on pienehköjä asuntoja. Myös asuntosijoittamiselle ovat Kuopiossa heikentyneet. Kuopion kasvun voi pelastaa Finnpulpin tehdas.