Nyt puhuvat yllätyspotkut saaneet KuFun valmentajat

KuPSin entiselle liigapelaajalle, juniorivalmentaja ja KuFun kakkosvalmentaja Markus Räsäselle annettiin potkut. KuFun päävalmentaja Jouni Jäntti sai myös kenkää. Harmistunut Jäntti ei suostu enää edes kuviin. KUVA: MARJO LÄMSÄ

KuPSin farmiseura KuFun valmentajat Jouni Jäntti ja Markus Räsänen saivat tietää potkuistaan muutamia minuutteja ennen harjoituksien alkamista.

KuPSin farmijoukkueen, Kakkosessa pelaavan KuFu 98:n  meritoituneet valmentajat Jouni Jäntti ja Markus Räsänen saivat 21.8. yllätyspotkut.

Mikään taho ei virallisesti tiedottanut erottamisesta. Asiasta ei ole ollut mitään mainintaa esimerkiksi KuPSin tai KuFun nettisivustoilla. Palloiluseurat kehuvat aktiivisesti uusia valmentajiaan. Kun valmentaja saa potkut, tiedostuslinja on niukka.

Jalkapallopiireissä on kummasteltu Jäntin ja Räsäsen kohtaloa. Ovathan miehet palvelleet uskollisesti seuraa vuosikymmenten ajan. Kaupunkilehti selvitti lukuisten pyyntöjen perusteella potkujen taustoja.

Jäntti kertoo, että hän sai sunnuntaina 20.8. viestin KuPS toimitusjohtaja Jarmo Heiskaselta. Jäntin ja Räsäsen piti ennen maanantain harjoituksia tulla käymään toimistolla.

Shokkiuutinen molemmille

Seuran valmennuskaksikko suunnitteli tavanmukaisesti maanantaiharjoituksen. Pahaa aavistamattomat miehet piipahtivat toimistolla ennen treenin alkua. Heiskaselta he kuulivat kuitenkin shokkiuutisen: molempien valmennus KuFussa loppuu välittömästi. Näinkö heidän vuosien lähes ilmaista työtään arvostetaan, pohtivat valmentajat mielessään.

– Toimitusjohtaja kertoi meille ilmoitusluontoisesti, että meidät on vapautettu valmentajan tehtävistä. Kutsuimme pikaisesti KuFun joukkueen koppiin. Kiitimme ällistyneitä pelaajia kuluneesta ja painumme sekavissa tunnelmissa kotiin, kertoo Jäntti.

Operaatio oli hyvin suunniteltu

Yhtäkkiä jalkapallolle omistautuneiden Jäntin ja Räsäsen koko elämäntapa muuttui. Hetkessä kalenterissa illat ja viikonloput olivat vapaita. Kukaan ei ollut edes vihjannut potkuista ennen maanantaita. Kaikki oli pedattu valmiiksi ja miehet tunsivat kuin seura olisi hylännyt heidät.

– KuPSin liigajoukkueen kakkosvalmentaja Mike Keeney ja seuran markkinointipäällikkö Tero Taipale olivat toisessa kopissa valmiina käynnistämään KuFun harjoitukset, kertoo Jäntti.

Kuka on
potkujen takana?

Jäntillä ja Räsäsellä oli kuitenkin ollut jo pitkään tieto KuFun ja liigaseuran yhteistyön ongelmista, mutta kukaan ei kuunnellut heidän viestejään.

– Olisihan se ihan mukava tietää, mikä tai kuka on tämän takana. Olemme tehneet kovasti töitä, mutta kolmeen vuoteen liigaseuraa ei ole juuri farmiseura kiinnostanut. Aika mielenkiintoista, että farmista tuli nyt tärkeä ja ongelmat ratkaistiin meidän potkuilla.

KuFu taistelee Kakkosen sarjapaikasta. Putoamisvaarasta valmentajilla on selkeä käsitys. He näyttävät tilastoista, miten vähän vaihdossa olleet liigapelaajat ovat olleet heidän käytössään.

– Talvikauden harjoituksissa meillä oli vain nuoria pelaajia, jotka eivät mahtuneet edes A-junioreissa kentälle.  Liigajoukkueen juniori-ikäiset harjoittelevat KuPSissa ja vain käväisivät meillä. Jos ei pääse pelaamaan liigassa eikä kunnolla edes meillä, kehitys pysähtyy, kuten on tänä kesänä nähty.

SM-mitaleja, sarjanousuja

Jäntti ja Räsänen ovat voittaneet SM-kultaa ja tukun muita mitaleja seuran junioreille, nostaneet farmiseuran Kakkoseen ja voittaneet KuFussa alasarjojen Regional Cupin Suomessa. Räsänen on pelannut valmennuksen lisäksi keltaisissa väreissä yli sata liigapeliä.

– Meistäkin on hyvä ratkaisu, että liigajoukkueen kakkosvalmentaja vetää farmijoukkuetta. Muutos olisi voitu tehdä kauden lopussa. Olisimme voineet jatkaa yhteistyössä, jos Keeney olisi tuonut uutta itse valmennukseen.

KuFussakin hämmästellään

KuFun puheenjohtaja Mikko Kolehmainen oli myös hämmentynyt, kun hän oli kuullut KuPSin halun erottaa valmentajat kesken kauden.  Kolehmainenkin pitää KuPSin kakkosvalmentajan roolia KuFussa hyvänä ideana, mutta ei tavasta, jolla KuFun valmentajien potkut hoidettiin.

KuFulla ei ole kuitenkaan mitään sanomista potkuihin. Valmentajien kuluista pääosan maksaa KuPS ry ja tulevaisuudessa KuPS Oy.

–Jo aiemmin suunniteltiin sitä, että olisi järkevää nimetä liigan kakkosvalmentaja KuFun ykköseksi. Mutta ei sen pitänyt tällä tavalla tapahtua, sanoo Kolehmainen.

KuFun
putoamisuhka

Jos KuFu olisi estänyt potkut, KuPSilla olisi käytössään tehokas kiristysruuvi. Liigaseura voi halutessaan lopettaa kokonaan pelaajavaihdon, mikä tietäisi KuFulle lähes varmaa putoamista.

KuPSin toimitusjohtaja Jarmo Heiskanen kertoo, että Jäntin ja Räsäsen erottaminen käynnistyi junioritoimintaa pyörittävän KuPS ry:n linjauksesta. Se ei halunnut maksaa ensi kaudella KuFun valmentajien kuluja.

KuFulla taas ei ole varoja kustantaa valmennusta. Heiskasen mukaan kyseessä oli sovittu päätös, jota he vain aikaistivat, koska KuFu on putoamisvarassa.

– Ratkaisimme asian niin, että KuPS Oy ottaa valmentajien kustannuksista vastuun ja liigajoukkueen kakkosvalmentajasta tulee KuFun valmentaja.  KuFu kävi jo putoamisviivan alapuolella. Yritämme valmentajien vaihdolla varmistaa sarjapaikan ja herätellä KuFun pelaajia, kertoo Heiskanen.

 

”Voimme nostaa KuFun
harjoittelun liigajoukkueen tasolle”

Toimitusjohtaja Jarmo Heiskanen sanoo, että päätös syntyi, kun hän oli ensin neuvotellut kaikkien osapuolten kanssa. Pelaajien käyttö farmissa helpottuu, kun päävalmentaja ja kakkosvalmentaja ovat päivittäin keskusteluyhteydessä.

– Tällä mallilla voimme nostaa KuFun harjoittelun liigajoukkueen tasolle. Nyt KuFun harjoituksissa pelaajat ovat kuin näyteikkunassa ja pelaajapolusta tulee joustava liigaan, perustelee Heiskanen.

Heiskanen sanoo, ettei aikaa   ollut pitkille neuvotteluille, koska KuFun kurssi oli käännettävä nopeasti. KuFulla oli tuolloin enää 6 sarjapeliä jäljellä.

– Olen kiitollinen Räsäsen ja Jäntin pitkästä työstä KuPSin hyväksi. Toivon, että he jatkavat seuran toiminnassa. Nämä ratkaisut eivät ole henkilökohtaisia vaan asiaperusteisia. Muidenkin entisten valmentajien kanssa meillä on hyvät välit. Esimerkiksi Marko Rajamäkeä ja Esa Pekosta pidän edelleen ystävinäni.

Tästä on kyse

KuPS  Oy vaati farmiseuransa KuFun valmentajien erottamista.

KuFun valmentajat Jouni Jäntti ja Markus Räsänen olivat pitkäaikaisia KuPSin valmentajia.

KuFulla ei ollut mitään sanomista potkuihin, koska KuPS vastasi valmentajien kuluista.

KuFun pelaajat koostuvat pääosin KuPSin junioreista ja liigaseuran vaihto- tai toipilaspelaajista.