Oi Suomi on…

Kulunut syksy ja sen ”hullu jalkapallokuukausi” on ollut ikimuistoinen. Ensi KuPS voitti pitkän odotuksen jälkeen Suomen mestaruuden. Tämän jälkeen Suomen jalkapallomaajoukkue selvitti itsensä ensimmäistä kertaa arvokisoihin. Molemmat saavutukset osoittivat lajin ja menestymisen merkityksen sekä paikallisesti että kansallisesti.

Maajoukkueen menestys huomioitiin laajalti myös maailmalla, onhan jalkapallo aidosti globaali laji. Molemmat menestymiset saivat aikaan myös valtavan yhteisöllisyyden tunteen sekä aitoa iloa ja riemua. Voiton hetkellä ei haittaa, vaikka halaisikin tippa silmässä ventovieraita pimeässä marraskuun illassa.

Voittojen merkitys on suuri. Nuoret saivat uusia esikuvia omalle liikuntaharrastukselleen, ja lajina jalkapallo nousi ylimpään luokkaan. Jääkiekon maailmanmestaruus pesi aikoinaan vuosikymmenten alenmudentunteen pois, kun päihitimme naapurimme Ruotsin ja Venäjän.
Nyt Suomi vihdoin pärjää lajissa, jota koko maailma harrastaa. Tämä tulee myös muuttamaan urheilumarkkinoinnin rahavirtoja. KuPS:n mestaruus voi tuoda mukanaan miljoonan euron verran europelejä ja näkyvyyttä. EM-kisoihin pääsy tuo puolestaan jalkapalloliitolle suoraan lähes 10 miljoonaa euroa.

Lisäksi koko laji kiinnostaa tämän jälkeen suurta yleisöä ja yhteistyökumppaneita aiempaa enemmän. Kesän arvokisoista huolimatta on syytä odottaa myös Veikkausliigan katsojamäärien kasvavan. Hyvät muistot ja yhteisöllisyyden kokemukset vievät katsojia kesän liigapeleihin. Toivottavasti Kuopiossa myös naisten peleihin, koska siellä rakennetaan jo ensi kesän seuraavaa positiivista yllätystä.

Viimeistään nyt on selvää, että jalkapallo kiinnostaa ja liikuttaa. Jalkapallon taloudelliset kerrannaisvaikutukset ovat merkittävät. Laji luo hyvää harrastajilleen, kannattajilleen, yhteistyökumppaneilleen sekä koko yhteiskunnalle.
Joku voisi erehtyä luulemaan, että pitkän odotuksen päättänyt ”hullu jalkapallokuukausi” olisi jonkun loppu.
Väärin. Ei se ollut minkään loppu – se oli jonkun uuden alku!

Kirjoittaja on maailman menosta kiinnostunut eläkeläinen.