Hannakaisa Heikkinen: ”Olen rouskuttanut kaalia jo vuosia”

Hannakaisa Heikkinen rouskuttaa kaalia valiokunnan kokouksissa. Arkistokuva: Anna Kaasinen

Kansanedustaja Hannakaisa Heikkinen kiistää Iltalehdessä olleet arviot kokouskäytöksestään.

Savo-Karjalan piirin kansanedustaja Hannakaisa Heikkisen (kesk.) käytös nousi reilu viikko sitten valtakunnan lehden otsikoihin.
Iltalehden toimittaja Tommi Parkkonen väitti kolumnissaan (29.4.), että sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja Heikkinen häiritsee sote-asiantuntijoiden puheita rouskuttamalla kaalia, näyttämällä käsimerkkejä ja protestoimalla ilmeillään, kun asiantuntijat käyttävät puheenvuorojaan.

KAUPUNKILEHTI kysyi Heikkiseltä, pitääkö Parkkosen väitteet kummallisesta käytöksestä paikkaansa. Heikkinen pitää Parkkosen röykytystä kohtuuttomana ja ihmettelee, miksei toimittaja kysynyt häneltä kommenttia vaan kirjoitti arvostelunsa kuulopuheiden perusteella.
Kiuruveteläiskansanedustaja sanoo tietävänsä, kuka opposition edustaja vuotaa ilkeyttään hänestä tietoja julkisuuteen.
– Olen rouskuttanut kaalia jo vuosien ajan ja muuta tuoretta ruokaa. Valiokunnan kokoukset venyvät jopa 6-tuntisiksi ja verensokeria pitää tasata välipaloilla. Kukaan ei ole aikaisemmin huomauttanut syömisestäni. Sote-kamppailussa välipalan syömistäkin käytetään lyömäaseena, vastaa Heikkinen.
Käsimerkeillekin Heikkisellä on hyvä selitys. Hän on yrittänyt käsimerkein osoittaa puheenjohtajalle, jotta tämä antaisi tasapuolisesti puheenvuoroaikaa asiantuntijoille, kuten aikaisemmin valiokunnan työtavoissa oli tapana.

HEIKKISEN mukaan kuuden tunnin poikkeukselliset sote-valiokunnan kokoukset vaikeuttavat edustajien osallistumista toisen pakollisen valiokunnan istuntoon. Edustajat eivät voi olla yhtä aikaa kahdessa paikassa. Tästä aikatauluongelmasta oppositio levittää tietoa, jonka mukaan hallituksen edustajat ovat tahallaan poissa sote-asiantuntijoiden kuulemistilaisuuksista.
– Velvollisuuteni hallituspuolueiden edustajana ja varapuheenjohtajana on yrittää huolehtia siitä, että pysymme lakiesiesitykselle annetussa aikataulussa.

HEIKKINEN ei ole aiemmin halunnut puolustautua julkisuudessa Iltalehden kritiikkiä vastaan, mutta suostuu nyt Kuopion Kaupunkilehden pyynnöstä antamaan lausuntonsa. Hän on pelännyt, että tärkeä sote-ratkaisu saattaisi vaarantua, jos kokouskäytäntöjä aletaan selvitellä uudistuksen käsittelyn kriittisimmässä vaiheessa.
– Olin ajatellut puolustautua vasta sitten, kun uudistus on saatettu loppuun. Toivon, että henkilökohtaisuuksiin menevä loanheitto loppuu ja voimme keskittyä Suomen historian tärkeimpään uudistukseen. Valiokunta on työskentelypaikka. Oppositio–hallitus -kiistely käytäköön täysistunnossa. Joskus poliitikko on julkisuudessa kuin lainsuojaton.

SOSIAALI- ja terveysvaliokunnan kuopiolainen jäsen ja kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Sari Raassina (kok.) tukee Heikkistä toteamalla, että pitkissä kokouksissa muutkin kuin Heikkinen syövät välipaloja.
– En ole havainnut Heikkisen käytöksessä mitään erityistä, vaikka istun hänen vieressään. Kaalia hän on rouskuttanut varmaan pari vuotta, mutta minua se ei häiritse millään lailla.
Raassina ei allekirjoita kokouksen tahallista viivyttämistä eikä hän tuomitse pitkiä puheenvuorojakaan.
– Toisilla on vain piintynyt ja persoonallinen tapa puhua pitkään ja hartaasti.

ILTALEHTI vihjaili aiemmin nimettömänä ”hallituspuolueen edustajasta”, joka oli lehden mukaan osoittanut mieltään asiantuntijoita vastaan pitämällä korvatulppia kokouksessa. Raassina sanoo tunnustaneensa itsensä jutusta ja korjasi somessa väärän arvion.
– Minulta ei kukaan toimittaja kysynyt, mikä oli totuus. En voinut edes lentää korvainfektion vuoksi. Kuulin kaiken kahtena ja siksi jouduin pitämään toisessa korvassa tulppaa, Raassina kertoo Kaupunkilehdelle.

Valtuustossa puhutaan joskus asian vierestä

Kuopion valtuuston puheenjohtaja Sari Raassina on puuttunut vain pariin käytösasiaan kaupunginvaltuustossa. Jotkut valtuutetut puhuvat asian vierestä ja jotkut sinuttelevat virallisissa kokouksissa.
– Joskus olen puuttunut, kun valtuutetut eivät pysy asiassa. Kaikki eivät aina muista puhutella valtuutettuja kohteliaasti ja myös siitä olen huomauttanut.
Puheenjohtaja ei ole havainnut, että Kuopion valtuutetut poistuisivat asiattomasti toisten puheenvuorojen aikana paikaltaan.
– Aikaisempina valtuustokausilla valtuutetut käyttäytyivät levottomammin.

Tästä on kyse

• Sosiaali- ja terveysvaliokunnan sotea käsitelevistä kokouksien asiattomuuksista on ollut useita juttuja mediassa.
  • On väitetty, että maakuntauudistuksen vastustajat venyttävät puheenjohtaja Krista Kiurun (sdp) johdolla tahallaan kokouksia.
  • Hannakaisa Heikkisestä on Iltalehti kirjoittanut, että hän häiritsee sote-asiantuntijoiden kuulemistilaisuuksia.
  • Heikkinen pitää väitteitä opposition likaisena pelinä.