”Olin hyvin topakka ja sähäkkä tapaus”

Essi Sundman sanoo olleensa yritteliäs pienestä pitäen. Yrittäjäperheessä hän on auttanut töissä jo lapsena. Kuvat: Essin arkisto

Minä lapsena: Essi Sundman, 38, yrittäjä Lasilinkki Oy, Vuoden 2019 Yrittäjänainen

”Olen syntynyt Nurmeksessa, mutta muutimme Kuopioon ollessani vajaa 2-vuotias. Lapsuuden kotimme Kuopiossa on keskustassa Vuorikadulla, ihanassa vanhassa talossa, jossa äitini edelleen asuu. Vietimme lapsuudessani paljon aikaa Nurmeksessa saaressa mökillämme. Mökkimme on edelleen tärkeä paikka minulle.

Normaalia arkea virkistivät lapsuudessani matkat ja lomat, jotka vietimme tiiviisti perheen kanssa. Minulla on 3 vuotta vanhempi isosisko, joka on edelleen paras ystäväni. Yrittäjäperheessä kasvaneena olen jo pienestä pitäen tehnyt töitä, jo pienenä kävin siivoamassa tai postittamassa kirjeitä yrityksessämme.

Olin hyvin topakka ja sähäkkä tapaus jo pienenä tyttönä. Lähdin esimerkiksi 3-vuotiaana kävelemään kampaamon tuolista kesken tukan leikkuun, kun pitkästä tukastani oli puolet vasta leikattu – en pitänyt mallista! Hammaslääkärissä minut piti tainnuttaa, että saivat edes suuni auki.

Ystävieni kanssa keksin aina kaikenlaista hauskaa; olemme esimerkiksi keränneet rahaa sammuneiden kiiltomatojen vanhainkotia varten keskellä kirkkopuistoa ja järjestimme erilaisia myyntitempauksia useasti. Yritteliäs siis jo pienestä pitäen.

Kun olin teini, vietimme koko perhe Vuokatissa viikonloput asuntovaunuilemassa. Tämä oli äidiltäni fiksu veto, koska tällöin emme olleet siskoni kanssa ”pahoilla teillä”, vaan olimme yhdessä urheilemassa viikonloput. Pienessä tilassa ollessa viikon asiat tulivat aina käytyä syvällisesti läpi yhdessä. Kotimme ovet ovat aina olleet avoinna ystävillemme, aikuisiälläkin olemme istuneet illat keittiömme pöydän ääressä yhdessä ruokaa tehden.

Kävin ala-asteen Snellmanin koulun ala-asteella, josta minulla on paljon ihania muistoja ja sieltä saadut ystävät ovat edelleen tärkeässä osassa elämässäni. Lempiaineeni koulussa olivat kielet ja liikunta.
Yhteiskoulun yläaste ja Kuopion klassillinen lukio olivat riemukasta aikaa. Lukion jälkeen lähdin muutamiksi vuosiksi töihin ulkomaille. Ensin Saksaan jokilaivalle ja sitten Milanoon au pairiksi.
Tanssi oli mieluisin harrastukseni lapsena. Partiossa olin koko lapsuuteni ja nuoruuteni ja viikonloput menivät lasketellessa.”