Ajatusleikki: Olisiko tässä Kuopion fantasiahallitus?

Kaupunkilehti kokosi kuopiolaisista vaikuttajista fantasiahallituksen. Hallitukseen kuuluisivat Jani Honkavaara, Mikko Isotalo, Jukka Mönkkönen, Silja Huhtiniemi, Riitta Ahonen, Seppo Karvinen, Tanja Leppänen ja Soile Lahti.

Kaupunkilehti kokosi kyvykkäistä kuopiolaisista fantasiahallituksen. Olisivatko he käytettävissä ensi vaaleissa?

Kuopiosta ei ole ollut omaa ministeriä vuosikymmeniin. Onko vika ollut ehdokastarjonnassa vai äänestäjissä? Kaupunkilehden headhuntaus-työryhmä etsi politiikan ulkopuolelta ministeriksi sopivia paikallisia kykyjä.

Jani Honkavaara, urheilu- ja kulttuuriministeri
KuPSin päävalmentaja Jani Honkavaara artikuloi sivistyneesti, on valtakunnallisesti tunnettu ja hallitsee urheilun, kirjallisuuden ja teatterin salaperäisen maailman. ”Honsu” on tottunut tv-esiintyjä ja kommentaattori. Äidinkielen lehtorina hän seisoo itsevarmasti ärhentelevien murkkujen edessä ja komentaa joukkoja coutsin kokemuksella. Hänellä on näyttöä myös suvaitsevaisuudesta. Onhan hän kotouttanut afrikkalaisia ja eteläamerikkalaisia maahanmuuttajia ja integroinut heidät supisavolaiseen pelaajayhteisöön. Urheilu- ja kulttuuriministerinä hän osaisi laatia puolustusvoittoisen tai hyökkäystaktiikan poliittisten vastustajien mukaan.

Jukka Mönkkönen, opetusministeri
Itä-Suomen yliopiston rehtori Jukka Mönkkönen sopeutuisi äkkiä politiikan pelikentälle. Politiikassa riitelevät puolueet ja ministerit, yliopistossa tiedekunnat ja professorit. Mönkkösessä on itsesuojeluvaistoa. Hän välttelee avoimia konflikteja pehmeällä strategialla kuten Kuopion seudun viimeinen vaikuttaja, ex-pääministeri Jyrki Katainen. Rehtorimme käyttäytyy hyökkäävästi vain sählykentällä. Tällöin hän käyttää maalin edessä säälimättömästi massaansa ja raakaa voimaansa. Mönkkösellä on myös laulun lahja, jolla hän saisi vaaleissa tytöt punastumaan ja mummojen suut messingille.

Mikko Isotalo, valtio-varainministeri
Mikko Isotalolla on vahvat näytöt talousosaamisesta. Hän on Lujabetoni Oy:n toimitusjohtaja ja sukuyhtiön omistaja kolmannessa polvessa. Hän on kasvanut isänsä ja ukkinsa veroiseksi talousmieheksi. Isäukko Hannu oli yhteiskunnallinen vaikuttaja. Kuopion kaupunginhallituksen puheenjohtajana Hannu niitti arvostusta yli puoluerajojen. Vauraasta taustastaan huolimatta Hannu oli nuuka mies. Tarinan mukaan Hannu saattoi korjauttaa jopa kahvinkeittimen sen sijaan että olisi ostanut uuden. Mikko-poika on saanut taatusti isästään vaikutteita. Hän myös perusti ennen Lujalle töihintuloa 2000-luvun alussa start-upin Promenade Research Oy:n, joka työllisti täysipäiväisesti 27 asiantuntijaa. Mikosta tulisi erinomainen tarkan euron valtionvarainministeri.

Silja Huhtiniemi, liikenne- ja viestintäministeri
Kauppakamarin toimitusjohtaja Silja Huhtiniemi on Viitostie ry:n puheenjohtaja. Huhtiniemi yrittää parantaa Juva–Mikkeli-välin jälkeen Kuopio–Leppävirta-yhteyttä ja tehdä Viitostiestä kelvollisen Kemijärvelle asti. Tavoitteena olisi yhtäjaksoinen 100 kilometriä tunnissa -rajoitus. Huhtiniemi rakennuttaisi ministerinä nopean itäradan, toisi Itä-Suomeen luotijunat ja korjauttaisi Pohjois-Savon tieverkoston Finnpulpin rekkakuljetuksia varten.

Seppo Karvinen, oikeus-ministeri
Asianajaja Seppo Karvinen pitkässä takissaan, lierihatussaan ja paksuissa silmälaseissaan on kuin luotu ministeriksi mustan auton takapenkille. Hänellä on mielipide kaikkiin asioihin ja innokkaana seuramiehenä Karvinen nauttisi ministerin edustusvelvollisuuksista, toisin kuin monet nukkavierut nykyministerit. Karvinen on kiinnostunut sosiaalisesta elämästä ja vaikuttamisesta. Hän on puuhailut pursiseurassa, Kuopion klubilla ja kiinteistöyhdistyksen puheenjohtajana. Karvinen osaa verkostoitua avainhenkilöiden kanssa. Muutamilla iltakursseilla entinen oikeusministeri Kari Häkämies on jo kouluttanut Karvista ministerin tehtävään.

Soile Lahti, työministeri
Soile Lahti on Pohjois-Savon TE-toimiston johtajana nähnyt työllistymisen arkiset pulmat. Lahti on työllistänyt itseäänkin monipuolisesti. Onhan hän ollut Maaningan kunnanjohtajana, Vetrean toimitusjohtajana ja johtajana Fimeassa. Tämä hallintotieteiden maisteri on nähnyt läheltä, miten Fimeassa ohjataan työvoimaa pääkaupunkiin ja työllistetään poliitikkoja jarruttamalla heidän päätöksiään. Ministerin on hallittava ajankäyttönsä täydellisesti. Lahden kalenterin hallinnasta kertoo se, että hän on hoidellut vaativien töidensä ohella viiden lapsen kuljetus- ja hoivapalvelut.

Riitta Ahonen, sosiaali- ja terveysministeri
Apteekkiopin professori Riitta Ahonen todisti Fimea-taistelussa, että hänellä on ministeriksi sopiva voimakastahtoinen luonne. Ahonen on rautarouva, joka ei kuvia kumartele. Hän on ilmaisussaan ja mielipiteissään selkeä. Vahva nainen saattaisi tosin jakaa äänestäjien mielipiteet. Fakta on kuitenkin se, että massasta erottuvia yksilöitä myös rakastetaan. Sitä paitsi kaikilla ministeriksi haluavilla poliitikoilla pitää olla kanttia uida vastavirtaan ja näyttää johtajuus, jos hiiret alkavat hyppiä pöydällä.

Tanja Leppänen, ympäristöministeri
Kuopion kaupungin ympäristöjohtaja Tanja Leppänen ei edustaisi ministerinä kiihkeitä luonnonsuojelijapiirejä. Kuopion ja kansankunnan etu ratkaisisi, kun Leppänen tekisi päätöksiä. Ympäristöjohtajana hän on arvostellut lupaviranomaisen AVI:n tiukkoja ympäristöehtoja Finnpulpin hankkeessa. Leppänen ei hyväksy niin ikään AVI:n sienensuojeluintoa Antikkalan laskettelurinteessä. Maanläheinen Leppänen asuu Rautavaaralla ja hänellä on kuusi lasta. Suurperheen äidin olisi mahdotonta edes ministerinä vieraantua todellisuudesta toisin kuin kaupungeissa asuvilla, huppareissa kulkevilla, luonto-ohjelmia TV:stä katsovilla cityvihreillä.