”Ollaan sopivasti tyhjäpäitä molemmat”

Näyttelijät Johanna Kuuva (edessä) ja Anna Kuusamo eivät ota elämää liian vakavasti. Kuvassa myös iloluontoiset Lupu-kissa ja Jeti-koira.

Näyttelijät Johanna Kuuva ja Anna Kuusamo asuvat Kuopion keskustassa. Kahden aikuisen naisen kämppiselo sujuu mutkattomasti.

Astun ovesta sisään. Ensimmäisenä vatsaani vasten pökkää valtavan mutta äärimmäisen leppoisan tanskandoggin kuono. Johanna ”Jopo” Kuuvan Jeti-koira on minua ovella vastassa yhdessä Johannan, Anna Kuusamon ja Lupu-kissan kanssa. Olen juuri saapunut näyttelijättärien teatterin läheisyydessä sijaitsevaan asuntoon ja minut otetaan äärimmäisen lämpimästi vastaan.

PITKULAISEN eteisen vasemmassa päässä on huone, jota normaalisti käytetäisiin olohuoneena. Nyt se on Johannan ja Jetin huone sekä olohuone. Käytävän toisessa päässä vasemmalla on Annan ja Lupun huone ja oikealla keittiö. Naisten koti on lämminhenkinen. Seiniä koristavat iloiset viirit ja jokaisessa keittiön kaapissa on Leonardo DiCaprion kuva. Sisustus on rennon boheemi ja täysin iloisten asukkaidensa näköinen.

KÄYMME keittiöön kahville. Annalla ja Johannalla on hymy herkässä ja juttua riittää. He ovat asuneet kämppiksinä elokuusta lähtien. Toisiinsa he ovat tutustuneet jo vuosia sitten Nätyssä, jossa he myös ystävystyivät. Anna vinkkasi Jopoa tulemaan Kuopioon töihin.
– Itse aloitin Kuopiossa äitiysloman sijaisena. Kun Kuopioon haettiin laulutaitoista näyttelijää soitin Jopolle, että laita hakemus sisään, Anna kertoo.
– Olin silloin käsi paketissa, mykoplasmassa Sri Lankassa. Lentokentän netillä latasin puhelimeen sovelluksen, jolla sain laitettua hakemuksen Kuopioon. Onneksi se meni läpi, Jopo nauraa.

ANNAN miesystävä asuu Helsingissä. Kumpikaan naisista ei halunnut asua yksin, joten he laittoivat hynttyyt yhteen saman katon alle. Se tulee sitä paitsi halvemmaksikin. Muutto tapahtui elokuussa ja kahden viikon kuluttua tuli myös kissanpentu Lupu. Samalla tuli rutiinit.
– Annalle koirassa parasta on se, että hän saa olla sen kanssa, muttei tarvitse hoitaa sitä. Sama on minulle kissassa. Molemmat hoidamme omat lemmikkimme, Jopo sanoo.

SAVO oli molemmille naisille melko tuntematon paikka. Kumpikin heistä on kuitenkin viihtynyt Kuopiossa hyvin. Anna on kotoisin Helsingistä ja hänestä tuntui aikaisemmin, että jo Tampere on lehmien keskellä saatikka sitten Kajaani, jossa hän myös on asunut.
– Kun tulin Kajaanista Kuopioon, tuntui ihan kuin olisi tullut metropoliin, Anna nauraa.
Jopolle ”maaseutu” ei ole vierasta, sillä hän on kotoisin Juvalta ja Kuopioon muutto oli hänelle kuin paluu juurilleen.
– Olin jossain vaiheessa jopa hyvin pääkaupunkiseutuvastainen. Kun asuin siellä, ymmärsin ison kaupungin hyvät puolet. Molemmissa on hyvät puolensa, Jopo pohtii.
Kuopiota näyttelijät kehuvat sopivan kokoiseksi ja oman arvon tuntevaksi kaupungiksi. He pitävät torista ja asunnostaan, jonka sijainti on aivan teatterin nurkalla ja kantapaikka Bierstuben vieressä. Lenkille pääsee mukavasti Valkeisenlammelle.

JOPON ja Annan arki kuluu hyvin pitkälti teatterilla. Aamutreenit ovat kello 10–14 ja iltatreenit kello 18–21.30, ja esitykset siihen päälle. Lauantaisin on usein vielä kaksi esitystä. Arkea helpottaa hyvin samanlainen rytmi.
– Kumpikaan meistä ei ole aamuvirkku, mutta Anna menee ehkä vähän aikaisemmin nukkumaan. Meillä ei tarvitse olla heti aamusta supersosiaalinen, vaan saa öhnöttää silmät ristissä.

TEATTERIN lisäksi arkeen kuuluu paljon urheilua ja lemmikkien kanssa touhuamista. Näyttelijöiden päivät ovat hektisiä ja kuluvat nopeasti. Eläimet pakottavat pysähtymään.
– Eläimet maadoittavat perusasioiden äärelle. Ne rauhoittavat ja laskevat sykettä. Koira huolehtii väkisinkin siitä, että saan raitista ilmaa, Jopo sanoo.

RUOANLAITON naiset ovat ulkoistaneet muille. Eli ravintoloille. Kasvissyöjien jääkaapista ja pakastimesta löytyy kuitenkin epäilyttävän paljon lihaa. Syy paljastuu. Ne ovat Jetille.
– Siellä on kaikenlaisia brutaaleja ruhon osia, mikä on kieltämättä aika huvittavaa.

NAISTEN elämä soljuu yhteiselossa mutkattomasti ja sitä helpottaa ehdottomasti se, että heillä on myös samanlainen siisteyskäsitys. Tosin Jopo tykkää välillä hifistellä ja jottei Annalle tulisi siivoamisesta paineita, hän tekee sitä välillä salaa. Loppupeleissä molemmat kuitenkin huolehtivat omat sotkunsa.
– Kun asuu kämppiksenä, ei oleta, että kaikki asiat ja tekeminen on yhteistä, vaan se on molempien tehtävä huolehtia asioista. Kun olen Helsingissä miesystäväni luona, mulla koko ajan katse kiertää, että mikä ei ole oikein. Täällä on ihana kun talossa on nainen, joka näkee asiat samalla tavalla mitenkään sukupuolisoimatta ihmisiä, Anna nauraa.

”Ei oteta maailmaa kauhean vakavasti”

Koti on tärkeä paikka näyttelijä Anna Kuusamolle ja Johanna ”Jopo” Kuuvalle. Siksi siellä pitää myös olla viihtyisää. Naiset pyrkivätkin aina maksimoimaan kotona vietetyn ajan.
– Me ollaan tosi tehokkaita käyttämään joka minuutti täällä. Anna menee välillä kylpytakissa töihin, kun aamu vähän venähtää, Jopo nauraa.

NÄYTTELIJÖIDEN kotona käy paljon vieraita ja iso osa yökylässä asti. Ihmisiä tulee ja menee. Annasta ja Joposta se on ihanaa. Silloin kun naiset ovat kahdestaan, illat kuluvat usein tuntikausia jutellen niin elämästä, työstä kuin vaikkapa maailman politiikasta.
– On ihanaa, kun voi purkaa mieltään toiselle ja kun toinen ymmärtää esimerkiksi työjuttuja, koska on samalla alalla, Anna sanoo.
– Jos joku olisi vuosia sitten sanonut, että asutaan joskus yhdessä, niin en olisi ehkä uskonut. Mutta onhan tämä todella siistiä, Jopo lisää.

ANNALLA on kaksi veljeä, kuten myös Jopolla. Toisistaan naiset ovat löytäneet elämästä puuttuneet siskot. Normaalisti siskojen suhteeseen liittyy ainakin vähän draamaa. Entäs Annan ja Jopon arkeen?
– Ei meillä oikein ole draamaa. Me kumpikaan ei oteta maailmaa kauhean vakavasti. Olemme molemmat sopivasti tyhjäpäitä, Jopo nauraa.
– Me voidaan sanoa ja sanotaankin, jos jokin asia häiritsee. On oikeasti ollut hienoa päästä tutustumaan toiseen niin hyvin, Anna sanoo.
Naiset ovat sitä mieltä, että yhdessä asumisen peruspilareita on se, että arvostaa ja kunnioittaa toista.
– Jos toisella on ovi kiinni, niin silloin on tärkeää kunnioittaa toisen tilaa eikä mennä häiriköimään.

ANNAN voi nähdä Kuopion kaupunginteatterin lavalla vielä Ronja Ryövärintytär ja Jopon Jäähyväiset Pamela Anderssonille -näytelmissä. Kämppiselämä päättyy näillä näkymin ensi keväänä teatterin kevätkauden loppuun. Se surettaa naisia jo nyt.
– Keväällä minä ainakin jatkan matkaa Helsinkiin. On tämä ollut hieno kokemus, harmi kun se loppuu, Anna sanoo.
– Ei sitä koskaan tiedä, jos joskus koittaisi samanlainen tilanne, ja asuisimme uudestaan yhdessä, Jopo sanoo lohdullisesti.