Omaa rauhaa omassa kodissa

Lapsuudenkoti jää taakse, kun kuopiolainen Veera Lautamies muuttaa ensimmäiseen omaan kotiin Tampereelle. Kuva: Miia Soininen

Veera Lautamies odottaa innolla muuttoa ensimmäiseen omaan kotiin, mutta tietää, että yksin ollessa aika saattaa joskus käydä pitkäksi.

Syksy tietää monelle nuorelle paluuta opiskelun ja arkirutiinien pariin. Osalle luvassa on tuttujen kuvioiden sijaan uuden koulun alkaminen ja kenties muutto pois lapsuudenkodista.
Kuopiolaisen Veera Lautamiehen, 18, elämässä puhaltavat niin ikään uudet tuulet. Lautamies valmistui viime keväänä Kuopion Klassillisesta lukiosta, ja suuntaa seuraavaksi opiskelemaan kauppatieteitä Tampereen yliopistoon. Ala ei kuitenkaan ole aina ollut Lautamiehelle selvä valinta.
– Hain alun perin toiselle alalle ja kauppatieteet olivat vasta varavaihtoehtoni. Ensimmäiseen hakupaikkaan tie ei kuitenkaan auennut tällä kertaa, ja halusin lähteä tänä syksynä opiskelemaan, Lautamies kertoo.
– Päädyin lopulta kauppatieteisiin, koska se vaikutti kiinnostavalta ja voisin myös nähdä itseni työskentelemässä alalla tulevaisuudessa, hän lisää.

Opiskelupaikan saaminen tarkoittaa Lautamiehelle myös toista suurta muutosta, nimittäin muuttoa omilleen. Vuokrakaksio Tampereelta on jo hankittu, ja Lautamies toteaa muuton olleen isompi projekti kuin hän olisi etukäteen osannut kuvitella.
– Ennen varsinaista muuttoa on ollut paljon ollut kaikenlaista hoidettavaa. Kaikki on uutta, koska vanhempien kanssa asuessani minun ei ole tarvinnut asioida esimerkiksi Kelan kanssa tai tehdä sähkösopimuksia. Nyt kaikki täytyy hoitaa itse, hän summaa.

Omaan kotiin muuttaminen herättää Lautamiehessä monenlaisia ajatuksia, mutta päällimmäinen tunnetila on kuitenkin positiivinen.
– Yksin asuminen sinänsä ei jännitä, koska koen olevani siihen valmis ja minulla on hyvä tukiverkosto. Vanhempani auttavat aina tarvittaessa. Tietenkin, kun on lähdössä aivan uuteen ja tuntemattomaan kaupunkiin, vaatii aikaa ja totuttelua ennen kuin osaa liikkua ja toimia siellä, Lautamies pohtii.

Yksin asuminen tuo myös vapautta ja erityisesti siitä Lautamies kertoo olevansa innoissaan.
– Minusta on ihanaa päästä sisustamaan omaa kotia ja saada itse päättää kaikesta. Yksin asuessa saa omaa rauhaa, hän iloitsee.
Lautamies toteaa, että muuttaminen perheen keskeltä aivan omaan kotiin saattaa kuitenkin aluksi tuntua oudolta.
– Joskus yksin asuminen voi käydä vähän ahdistavaksikin. Kotona olo saattaa tuntua yksinäiseltä, kun koko perhe ei olekaan siellä niin kuin aina ennen. Toivon kuitenkin, että saisin pian uusia kavereita, ettei tarvitsisi koko ajan olla kotona yksin.
Myös Lautamiehen ystävät ovat lähdössä tänä syksynä opiskelemaan, osa niin ikään Tampereelle.
– Onhan se mukavaa, kun on tuttuja samassa kaupungissa. Vaikka tämä vaihe on suuri elämänmuutos, vanhatkin kaverit tulevat aina pysymään tärkeinä, hän toteaa.

Lautamies kertoo olevansa innoissaan alkavasta lukuvuodesta ja sen mukanaan tuomista tapahtumista.
– Olen kuullut, että varsinkin yliopiston alkuaika on melko railakasta. Toivon, että ensimmäinen vuosi tuo tullessaan paljon hauskanpitoa ja mukavaa yhdessä tekemistä. Sain äskettäin tietää, että ainejärjestöni on yksi Suomen suurimpia ja aktiivisimpia, joten odotan innolla myös kaikenlaisia vapaa-ajan rientoja, Lautamies naurahtaa.

Muuttaja muistilista

  • Tee muuttoilmoitus uuteen osoitteeseen.
  • Ilmoita muutostasi talon huoltoyhtiölle tai isännöitsijälle. Huoltoyhtiö laittaa nimesi oveen.
  • Tee kuntotarkastus Katso, onko asunnossa vikoja. Ilmoita viat asunnon omistajalle. Näin sinua ei voida myöhemmin syyttää edellisen asukkaan jäljistä.
  • Tarkista vesimaksu. Yleensä vesimaksu sisältyy vuokraan, mutta tarkista se kuitenkin vuokrasopimuksestasi.
  • Hanki kotivakuutus. Vakuutus korvaa, jos asunnossa sattuu iso vahinko, kuten vesivahinko.
  • Solmi sähkösopimus ottamalla yhtyettä sähköyhtiöön. Hanki sähkösopimus heti kun tiedät muuttopäivän, jotta sähköt on varmasti kytketty ajoissa.
  • Hanki nettiyhteys. Uusissa taloissa nettiyhteys kuuluu vuokraan. Usein joudut kuitenkin hankkimaan netin itse.
  • Lähde: Nuorisoasuntoliitto www.nal.fi